Ο «εξάψαλμος» του Θεοδωράκη

Πολλές ειδήσεις έβγαλαν οι βουλευτές του Ποταμιού κατά την τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ταυτόχρονα άκουσαν και εξάψαλμο από τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος μετά από αρκετό καιρό αναφέρθηκε αναλυτικά στις παρεμβάσεις πολλών εξ αυτών στα τηλεοπτικά πάνελ.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Κατ’ αρχάς, ο Στ. Θεοδωράκης τους ξεκαθάρισε πως στο Συνέδριο θα ανακοινώσει τις πρωτοβουλίες που θα λάβει για την ανασύνταξη του κόμματος, τις προσκλήσεις που θα κάνει για τον 3ο πόλο, αλλά και τις πιθανές συνεργασίες. «Οι σύνεδροι, τα μέλη του κόμματος θα αποφασίσουν για όλα», φέρεται πως είπε ο επικεφαλής του κόμματος, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα πως η πρόταση Θεοδωράκη θα είναι για αυτόνομη πορεία.

Όπως είχαν αποκαλύψει στην «Α» συνεργάτες τού επικεφαλής του Ποταμιού, πίστευαν ότι η «χάρτα» για την ανασύνταξη του 3ου πόλου θα γινόταν λίγο πριν από το συνέδριο, αλλά ξαφνικά ο Στ. Θεοδωράκης αποφάσισε να την ανακοινώσει στο συνέδριο. Προφανώς για να αναγκάσει και τους βουλευτές του να μην αντιδράσουν, καθώς είναι γνωστό στην κοινωνία του Ποταμιού ότι οι σύνεδροι με βάση και το ηλεκτρονικό δημοψήφισμα είναι υπέρ της αυτόνομης πορείας.

Όμως στην Κ.Ο. συζητήθηκαν και οι παρεμβάσεις των βουλευτών στα ΜΜΕ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο Θεοδωράκης ήταν οξύς και σύμφωνα με πληροφορίες είπε: «Κάποιοι στα κανάλια μιλούν για αδιέξοδο του Ποταμιού. Αντί να λέτε περί αδιεξόδων, καλό είναι αφενός μεν να το παλέψετε εντός οργάνων, αφετέρου δε να προτείνετε λύσεις για να διορθωθούν όλα τα κακώς κείμενα. Αντί να δίνετε έμφαση στην αντιπολίτευση και στην κριτική των δράσεων μιας πολύς κακής κυβέρνησης, πυροβολείτε τα πόδια σας. Προφανώς δεν αντιλαμβάνεστε ότι ο αντίκτυπος είναι αρνητικός και για εσάς».

Βέβαια, ο Στ. Θεοδωράκης αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια, καθώς υπάρχουν πολλές πιέσεις από τη βάση για να ληφθούν πειθαρχικά μέτρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η ίδια ερώτηση απευθύνθηκε ουκ ολίγες φορές σε όλες τις τελευταίες προσυνεδριακές συσκέψεις που μετείχε ο ίδιος: «Για ποιο λόγο δεν διαγράφεις τον Φωτήλα;»

Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό, στο Συνέδριο του Ποταμιού οι εισηγήσεις του Θεοδωράκη θα υπερισχύσουν στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους βουλευτές: «Όποιος δεν θέλει, μπορεί να αποχωρήσει». Χαρακτηριστικό εξάλλου είναι κείμενο που αναρτήθηκε σε σελίδα εθελοντών του Ποταμιού στο facebook όπου το μήνυμα από συντονιστή είναι ξεκάθαρο: «Αν κάποιος δεν νιώθει καλά στο Ποτάμι και θέλει να εξασφαλίσει καρέκλα σε άλλο κόμμα, να πάει στο καλό. Από την άλλη, αν κάποιος θέλει να διώξει άτομα μέσα από το Ποτάμι που έχουν προσφέρει, μάλλον το κάνει για να του πάρει τη θέση. Εγώ είμαι της άποψης ότι στο Ποτάμι όλοι όσοι θέλουν το καλό της χώρας χωράνε από όπου και αν προέρχονται».

Περί εκλογών
Διαφορετικές είναι οι εκτιμήσεις εντός του Ποταμιού για τις πολιτικές εξελίξεις μετά και τη βόμβα Καμμένου για διενέργεια πρόωρων εκλογών, εάν οι εκπρόσωποι των δανειστών συνεχίσουν στη σκληρή γραμμή τρενάροντας την πρώτη αξιολόγηση.

Από τη μία είναι ο Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος στους συνομιλητές του τονίζει πως ο Τσίπρας θα το πάει όπως μπορεί με στόχο να ξεπεράσει τον κάβο, ενώ και στις δημόσιες παρεμβάσεις του επισημαίνει πως «οι εκλογές θα είναι η τελευταία πράξη του δράματος». Από την άλλη, ο Χάρης Θεοχάρης εκτιμά πως ακόμη και την άνοιξη είναι πιθανόν να κληθεί ο ελληνικός λαός να αποφασίσει για τέταρτη φορά σε 15 μήνες. Μάλιστα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη κάλεσε την κυβέρνηση να πάει σε εκλογές, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

Αντίστοιχος διχασμός επικρατεί συνολικά στη Σεβαστουπόλεως, με αρκετά στελέχη να μη θέλουν ούτε καν να σκέφτονται το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, και άλλους να εκτιμούν πως όσο πιο αργά γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο για το κόμμα. Βέβαια, όλοι θεωρούν απίθανο το ενδεχόμενο να ολοκληρώσει τη θητεία της η κυβέρνηση Τσίπρα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019.

Ο σχεδιασμός του Στ. Θεοδωράκη είναι πως με το συνέδριο στο τέλος του Φεβρουαρίου το κόμμα θα επιτύχει την επανεκκίνησή του και με τη δυναμική που θα αποκτήσει θα έχει την ευκαιρία να πείσει την κοινωνία για τη σημασία του εγχειρήματος. Μάλιστα, όπως λένε και οι συνεργάτες του, «το Ποτάμι θα μπορέσει να επικοινωνήσει πολύ καλύτερα τις θέσεις του και τις προτάσεις του για όλα τα καυτά ζητήματα που αφορούν τη χώρα».

Μετωπική
Σε ό,τι αφορά την πίεση που δέχεται το Ποτάμι, τόσο από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας όσο και από το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μετάσχει στον λεγόμενο 3ο πόλο, οι επιτελείς της Σεβαστουπόλεως υποστηρίζουν πως θα αντέξουν. Και τονίζουν πως η συσπείρωση μεταξύ των μελών είναι εντυπωσιακή, ειδικά στις τελευταίες προσυνεδριακές διαδικασίες. Έτσι, λοιπόν, ο Στ. Θεοδωράκης έχει αποφασίσει να επιτίθεται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό, στοχεύοντας αφενός μεν να δείξει στην κοινωνία ότι το Ποτάμι ξέρει να κάνει αντιπολίτευση, αφετέρου δε για να στείλει μήνυμα στα μέλη του κόμματος ότι πρέπει να τρέξουν για τη διεύρυνση του Ποταμιού.

Παράλληλα, το Ποτάμι αποφεύγει να υιοθετήσει τις κινητοποιήσεις των αγροτών, αλλά και των υπολοίπων κοινωνικών ομάδων. Μάλιστα, ερωτώμενος χαρακτηριστικά για το θέμα των αγροτών ο Στ. Θεοδωράκης είπε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση έπρεπε να είχε προλάβει τις κινητοποιήσεις. Οι ηγέτες δεν τρέχουν πίσω από τα γεγονότα, προηγούνται των γεγονότων. Όταν έχεις αποφασίσει να προωθήσεις αλλαγές στο ασφαλιστικό των αγροτών, στέλνεις τους ανθρώπους σου να μιλήσουν μαζί τους και να μάθεις τις απόψεις τους. Δεν περιμένεις πρώτα να βγουν στον δρόμο και ύστερα να τους προσκαλέσεις σε διάλογο. Μίλησα με πολλούς αγρότες, χωρίς να ανέβω στο τρακτέρ, και άκουσα τις απόψεις τους. Σε πολλά έχουν δίκιο. Όμως η σύγκρουση όμως με τέτοιους όρους δεν οδηγεί πουθενά και η λογική “κατεβαίνουμε στο Σύνταγμα για να μιλήσουμε με την κυβέρνηση” δεν λύνει τα προβλήματα. Πρέπει να γίνει ένας διάλογος. Μπορούσε να είχε πάει και ο Τσίπρας στους αγρότες».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα