Ο «καυτός» Μάρτης της κυβέρνησης…

«Καυτός» είναι ο μήνας που ξεκινάει για την κυβέρνηση, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας και οι συναρμόδιοι υπουργοί μπαίνουν στα βαθιά νερά της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας – πλαίσιο και την υπερψήφισή της από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, ο συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα πρέπει να δώσει απαντήσεις σε θέματα που άπτονται της οικονομικής υπόστασης της χώρας όπως είναι η καταβολή της δόσης στο ΔΝΤ αλλά και τα άδεια κρατικά ταμεία. Ήδη στελέχη της κυβέρνησης με δηλώσεις τους, όπως ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Χρυσόγονος κάνουν έκκληση να πληρωθεί η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ ενώ στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναζητούν ζεστό χρήμα ακόμα και στις θυρίδες των τραπεζών. Όλα αυτά, ενώ στο εσωτερικό του κόμματος αυξάνεται οι φωνές που αντιδρούν στην συμφωνία και στην τακτική της κυβέρνησης. Πρόκειται μάλιστα για φωνές που δεν προέρχονται από τον χώρο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης (σ.σ. Αριστερή Πλατφόρμα, ΚΟΕ κ.ά.) αλλά κυρίως από την πλευρά της πλειοψηφίας όπως είναι ο Γιάννης Μηλιός.

Μείζον θέμα είναι το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά και μετά -την περίοδο της διαπραγμάτευσης. Το αποτέλεσμα είναι πως τα άδεια ταμεία του ελληνικού κράτους είναι άδεια από τη μη καταβολή φόρων και προκαλούν ασφυκτικό περιβάλλον για την κυβέρνηση. Οι εταίροι – πιστωτές της Ελλάδας χρησιμοποιούν το χρηματοδοτικό κενό που αντιμετωπίζει η Αθήνα προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση Τσίπρα για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να αναφέρουμε πως τα κρατικά απεγνωσμένα ρευστό με δεδομένο ότι δεν θα καταβληθούν οι προβλεπόμενες δόσεις του προγράμματος ύψους 7,2 δισ. ευρώ που παρακρατούνται από τους δανειστές από τα τέλη του 2014 λόγω μη ολοκλήρωσης του προγράμματος.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα είτε με εσωτερικό δανεισμό (προτάθηκε η αγορά κρατικών ομολόγων από τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων) είτε με την αύξηση του υφιστάμενου ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων άνω των 15 δισ. ευρώ που προϋποθέτει όμως έγκριση από την ΕΚΤ. Είναι χαρακτηριστικό πως στις συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου έχουν πέσει προτάσεις που αφορούν ακόμα και την καταβολή έκτακτης εισφοράς από τους… έχοντες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα