Ο Οκτώβριος των αποφάσεων

Λίγες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου και αφού η επιχείρηση του ΣΥΡΙΖΑ «ρεσάλτο στα θερινά ανάκτορα» στέφθηκε με παταγώδη αποτυχία, ακόμη και από το Μαξίμου μιλούσαν για θερμό φθινόπωρο, παράλληλα με τις ενέσεις αισιοδοξίας του Αντώνης Σαμαρά προς τους βουλευτές του κόμματος του, ότι η παρούσα Βουλή θα εκλέξει νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Όντως το φετινό φθινόπωρο, όπως εξάλλου συμβαίνει με όλα τα προηγούμενα από τη στιγμή που η χώρα εισήλθε σε καθεστώς μνημονίου, προβλέπεται καυτό, με την κυβέρνηση να αντιμετωπίζει θερμοκρασίες καύσωνα. Η διαφορά, όμως, αυτού του καυτού φθινοπώρου έχει να κάνει με ζητήματα που μπορεί να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας και να υπάρξει ο απεγκλωβισμός από την τρόικα και τα μνημόνια.

Παράλληλα με το πώς θα εξελιχθούν οι τελευταίες εκκρεμότητες με την τρόικα θα κριθούν και οι πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες μπορεί να είναι και ραγδαίες, μπορεί όμως και να μεταφερθούν για τον Φεβρουάριο, οπότε και θα γίνουν οι ψηφοφορίες στη Βουλή για την εκλογή νέου Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

Τα σενάρια πολλά. Στην αντιπολίτευση κάνουν λόγο για αλλαγή κυβέρνησης και ελπίζουν να αποτύχει η κυβερνητική προσπάθεια, ώστε να υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Αντίθετα, από το Μαξίμου διαμηνύεται ότι ο Αντώνης Σαμαράς, ως βαθύτατα θεσμικός, δεν πρόκειται να ανοίξει θέμα εκλογής νέου Προέδρου νωρίτερα από ό,τι αναφέρει το σύνταγμα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Οκτώβριος θα είναι ο μήνας των αποφάσεων. Κι αυτό διότι μέχρι τότε υπολογίζουν στην κυβέρνηση ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες απεγκλωβισμού με την τρόικα, οπότε έχοντας ο Σαμαράς στα χέρια του το χρονοδιάγραμμα για τη συζήτηση περί διευθέτησης του χρέους με τους δανειστές θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και θα γνωρίζει πώς θα κινηθεί το επόμενο διάστημα μέχρι τον Φεβρουάριο.

 

Σε κοινή ρότα

Στο Μαξίμου παράλληλα με τις προσπάθειες για την πανστρατιά της Κεντροδεξιάς παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και το συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης που διοργανώνει ο κυβερνητικός εταίρος τους, το ΠΑΣΟΚ, με την ελπίδα ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος θα βγει ενισχυμένος και θα κατορθώσει να διατηρήσει τις δυνάμεις του. Διότι πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος του ατυχήματος.

Η κοινή γραμμή των δυο πολιτικών αρχηγών είναι να υπάρξουν σημαντικές κινήσεις «ανακούφισης» των πολιτών το φθινόπωρο, παρά το γεγονός ότι καταγράφεται προβληματισμός για το ρωσικό εμπάργκο που ρίχνει βαριά τη σκιά του στην ελληνική οικονομία, η ανάκαμψη της οποίας έχει άμεση συνάρτηση με το συγκεκριμένο σχέδιο των διορθωτικών κινήσεων που θα απευθύνεται ειδικά σε όσους σήκωσαν το βάρος της κρίσης την τελευταία τετραετία.

Η εκτίμηση των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου είναι ότι θα διαφανούν σταδιακά από το φθινόπωρο και οι προθέσεις κυρίως των ανεξάρτητων βουλευτών και κατά πόσο πολλοί εξ αυτών είναι έτοιμοι ή διατίθενται να συνδράμουν στην επίτευξη της συνταγματικά προβλεπόμενης πλειοψηφίας –στην τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή– των 180 βουλευτών, ώστε να αποτραπούν οι βουλευτικές εκλογές.

 

Οι ημερομηνίες-σταθμός

Μέχρι, όμως, να φθάσουμε στα τέλη του Οκτωβρίου, υπάρχουν αρκετές στάσεις, οι οποίες θα κρίνουν τα πάντα.

  • Η πρώτη στάση είναι στο τέλος Αυγούστου (στις 30), όπου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις θέσεις «κλειδιά» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ελλάδα θα δώσει τη μάχη, ώστε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος να λάβει ένα κρίσιμο χαρτοφυλάκιο που θα σχετίζεται και με τα εθνικά μας συμφέροντα. Παράλληλα ο Αντ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, με την ατζέντα να περιλαμβάνει και τα ζητήματα της οικονομίας για τα οποία αναμένεται στήριξη από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
  • Ο επόμενος σταθμός είναι στο Παρίσι το τριήμερο 3-5 Σεπτεμβρίου, όπου το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους υπουργούς Γκίκα Χαρδούβελη, Νίκο Δένδια, Γιάννη Βρούτση και Κυριάκο Μητσοτάκη και τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρο και Χρύσανθο Λαζαρίδη θα μεταβούν στο Παρίσι για να συναντηθούν με τους εκπροσώπους των δανειστών. Στόχος είναι να τελειώσει άμεσα και με θετικό πρόσημο η φθινοπωρινή αξιολόγηση της τρόικας. Το αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης θα κρίνει και τον ρόλο που θα έχει πλέον η τρόικα στη χώρα μας.
  • Το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου ο Σαμαράς θα παρουσιάσει στα εγκαίνια της ΔΕΘ τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης με τις φοροελαφρύνσεις για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούνται χαμηλά οι τόνοι, όχι μόνο για να αποφευχθούν «ατυχήματα» τύπου ΕΝΦΙΑ, αλλά και γιατί το τι θα πει ο πρωθυπουργός θα αποφασιστεί και από τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης που θα έχει προηγηθεί.  Ωστόσο, το πρωτογενές πλεόνασμα 2,42 δισ. ευρώ που έχει υπολογιστεί για το πρώτο επτάμηνο του 2014 και τα αυξημένα φορολογικά έσοδα επιτρέπουν τη δημιουργία κλίματος αισιοδοξίας.
  • Στις 12 Σεπτεμβρίου υπάρχει μία πολύ κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Στο κλίμα που θα υπάρξει στο συγκεκριμένο Eurogroup θα αποτυπωθούν οι προθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων απέναντι στη χώρα μας. Ο κύκλος αυτός θα κλείσει με την ολιγοήμερη παρουσία των δανειστών στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου που θα σφραγίσει την τελευταία, με τον τρόπο που γινόταν μέχρι σήμερα, αξιολόγηση της τρόικας για τη χώρα μας.
  • Στις 6 Οκτωβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015. Τα μεγέθη που θα προβλέπονται στο κείμενο, αλλά και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της τρόικας θα είναι αυτά που κρίνουν την πορεία των συζητήσεων για τελική λύση στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, οι οποίες θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει στο ίδιο διάστημα. Μέχρι τότε πιθανότατα να έχει γίνει και η νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διαμόρφωση της καμπύλης του επιτοκίου δανεισμού της χώρας μας.
  • Στις 23 Οκτωβρίου διεξάγεται η πρώτη τακτική Σύνοδο Κορυφής. Πολύ σημαντική, καθώς θα έχουν αποτυπωθεί οι οικονομικές εξελίξεις κι εκεί αναμένεται να οριστεί το χρονοδιάγραμμα για τη διευθέτηση του χρέους. Σε περίπτωση που τα νέα είναι ευχάριστα από τη Σύνοδο Κορυφής, τότε η κυβέρνηση λογικά θα κινηθεί για το πώς θα εκμεταλλευτεί αυτές τις ευχάριστες ειδήσεις. Μάλιστα εκτιμούν πως από τον Νοέμβριο θα έχουν εξευρεθεί οι 180 ψήφοι για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς το δίλημμα που θα τεθεί θα είναι σχετικά με τη σταθερότητα της κυβέρνησης και της χώρας.
Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα