Ο πληγωμένος «σουλτάνος» απειλή για την Ελλάδα

«Είμαι θλιμμένη και ανήσυχη για την πατρίδα μου. Η Τουρκία είναι μια χώρα βαθιά διχασμένη και πολωμένη. Υπάρχουν δύο Τουρκίες, τελείως διαφορετικές μεταξύ τους».

Ανάλυση: Κώστας Παπαδόπουλος

Τα λόγια που διαβάσατε στον πρόλογο ανήκουν στην Ελίφ Σαφάκ, την πιο δημοφιλή συγγραφέα της γειτονικής χώρας. Λίγα 24ωρα μετά το ιστορικό δημοψήφισμα που ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε –υφάρπαξε για πολλούς– τον τίτλο του «Σουλτάνου», όλα συγκλίνουν στο ότι η Τουρκία μπαίνει όλο και πιο βαθιά στη δίνη ενός σαρκοβόρου εθνικού διχασμού. Με τη… δοκιμασμένη σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου συνταγή «βίας και νοθείας», κάτι που επιβεβαιώνεται από τους διεθνείς παρατηρητές, ο θυμωμένος Τούρκος πρόεδρος θυμίζει όλο και περισσότερο αυταρχικό δικτάτορα και λιγότερο εκλεγμένο δημοκρατικά ηγέτη. «Αυτό που βλέπουμε στην Τουρκία είναι το τέλος της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας», σημειώνει πάλι πολύ εύστοχα η Ελίφ Σαφάκ και ταυτόχρονα εκλιπαρεί την Ευρώπη «να μη διακόψει τον διάλογο με την προοδευτική κοινωνία της Τουρκίας».

Στη γεωπολιτική σκακιέρα τώρα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά της σχέσεις της Άγκυρας με την Αθήνα, τα πάντα είναι ρευστά και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα «θερμό» επεισόδιο ανάλογο με αυτό των Ιμίων το μακρινό 1996. Εδώ και μήνες η ατζέντα του Ερντογάν περιλαμβάνει φραστικές προκλήσεις, αστήρικτες διεκδικήσεις, ναυτικές και αεροπορικές «επιδρομές», ενώ η συμμαχία με τους ακραίους εθνικιστές «εγγυάται» αναβάθμιση των προκλήσεων. Η ιστορία έχει καταγράψει πως, όταν το θερμόμετρο ανέβει επικίνδυνα, η Ελλάδα βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στη δική της πολιτική και στρατιωτική αποτρεπτική δύναμη, με το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. να… σφυρίζουν αδιάφορα. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίσει και να αφυπνίσει τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου –είτε βρίσκονται στην εξουσία είτε στην αντιπολίτευση–, παρ’ ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις είναι αποψιλωμένες από ικανά στελέχη μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και το πογκρόμ διώξεων που κήρυξε ο «σουλτάνος».

Προσφυγικό
Στο… έλεος των διαθέσεων του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται η χώρα μας και σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να εκφράζει σε κάθε τόνο την πρόθεσή της να στείλει καραβιές «φτωχοδιαβόλων» από τη Μέση Ανατολή, τα βάθη της Ασίας και την Αφρική, στην Ευρώπη. Και όπως όλοι γνωρίζουν, πρώτος –και τερματικός λόγω του κλειστού Βαλκανικού Διαδρόμου– σταθμός σε αυτό το ταξίδι είναι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντέξουν κύματα ανάλογα με αυτά του 2015. «Αν οι σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. οδηγηθούν σε πλήρη ρήξη –πράγμα που προσωπικά δεν πιστεύω– τότε η Ελλάδα ως χώρα πρώτης γραμμής που γειτνιάζει με την Τουρκία, και έχει παραδοσιακές διαφορές μαζί της, είναι δυνατόν να υποστεί τις συνέπειες», σημειώνει ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης.

Οι μεν ΗΠΑ έχουν επιδείξει αδιαφορία απέναντι σε ένα θέμα που δεν τις «αγγίζει» άμεσα, η δε Ε.Ε. έχει περιχαρακωθεί στέλνοντας δυνάμεις της FRONTEX στα βόρεια σύνορά μας, ελαχιστοποιώντας τους πρόσφυγες – παράνομους μετανάστες που θα φύγουν χωρίς χαρτιά από την Ελλάδα για τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με απλά λόγια, είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να δεχθεί τα… απόνερα της κόντρας που σοβεί ανάμεσα στον Ερντογάν και τους Ευρωπαίους ηγέτες, ιδιαίτερα δε εάν ο Τούρκος πρόεδρος νιώσει ότι έχει τις «πλάτες» των Ντόναλντ Τραμπ και Βλάντιμιρ Πούτιν. Κάτι που δεν θα είναι καθόλου εύκολο λόγω της προσωπικότητας αλλά και των συμμαχιών που έχτισε ο «σουλτάνος», προκειμένου να κερδίσει –έστω και με αυτό το οριακό 51,8%– το δημοψήφισμα που του δίδει υπερεξουσίες από το 2019 και έπειτα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα