Οι «800άρηδες» οι χαμένοι του νέου ασφαλιστικού

Πλήρη ανατροπή στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα φέρνει η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθώς αλλάζει τόσο ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων όσων ασφαλισμένων θα συνταξιοδοτηθούν από την ψήφιση του νόμου και στο εξής, αλλά και επαναϋπολογίζονται και όλες οι καταβαλλόμενες σήμερα συντάξεις.

Άρθρο του εργατολόγου Διονύση Ρίζου

Ο νέος τρόπος υπολογισμού προβλέπει ότι θα χορηγείται εθνική σύνταξη 384 ευρώ σε όλους όσοι λαμβάνουν σύνταξη από εδώ και στο εξής. Το δεύτερο κομμάτι της σύνταξης θα είναι ανταποδοτικό και πλέον θα λαμβάνεται για την εξαγωγή των συντάξιμων αποδοχών στο σύνολο του ασφαλιστικού βίου και οι αποδοχές του εργαζομένου σε αυτό, και από τα στοιχεία αυτά θα προκύπτει ο μέσος όρος των αποδοχών για τη βάση υπολογισμού.

Τα τελικά ποσά θα προκύπτουν με συντελεστές που για τα πρώτα 15 έτη είναι 0,8% ανά έτος, ενώ για κάθε τρία επόμενα έτη αυξάνονται από 0,12% μέχρι 0,15%. Με τον νέο αυτό τρόπο υπολογισμού, το τελικό ποσό σύνταξης που θα προκύπτει θα είναι μειωμένο σε σχέση με τον σημερινό τρόπο υπολογισμού σε ποσοστό 15-20%, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις η διαφορά θα αγγίζει και το 30%. Για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις προβλέπεται επανυπολογισμός με τον ίδιο τρόπο, ενώ στο ποσό που θα προκύψει θα καταβάλλεται η διαφορά με το σημερινό καταβαλλόμενο εν είδει «προσωπικής διαφοράς».

Η εν λόγω προσωπική διαφορά θα καταβληθεί μέχρι το 2018, ενώ από το 2018 κι έπειτα θα απομειωθεί. Για τις αιτήσεις που υποβάλλονται το 2016, εφόσον η διαφορά είναι μέχρι 20%, τότε προσωπική διαφορά δεν θα καταβάλλεται, ενώ αν η προσωπική διαφορά είναι μεγαλύτερη από 20%, τότε θα καταβάλλεται κατά το ήμισυ. Όλες οι εν λόγω ρυθμίσεις οδηγούν σε χαμηλότερα ποσά σύνταξης για όσους έχουν άνω των 20 ετών ασφάλιση και συντάξιμες αποδοχές από 800 ευρώ και πάνω. Αντίθετα, στα ίδια επίπεδα θα κυμανθούν οι συντάξεις όσων συνταξιοδοτούνται με 15ετία και με τις κατώτερες αποδοχές.

Η εν λόγω πρόταση της κυβέρνησης δημιουργεί σημαντικά ζητήματα ανταποδοτικότητας, αλλά και αφήνει αρκετές απορίες για το τι θα γίνει με την «προσωπική διαφορά» αλλά και για το επιπλέον ποσό σύνταξης που σήμερα έχει περικοπεί με τις μνημονιακές περικοπές.

Στον τομέα των εισφορών μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στους ελευθέρους επαγγελματίες, καθώς προβλέπεται η σύνδεση του εισοδήματος με τις εισφορές, πράγμα που θα προκαλέσει μεγάλες επιβαρύνσεις σε εισοδήματα των 15.000 ευρώ και άνω. Για τα χαμηλότερα εισοδήματα θα υπάρξουν και μειώσεις σε σχέση με όσα σήμερα καταβάλλονται, ειδικά για επαγγελματίες με μηδενικό ή ελάχιστο τζίρο. Έτσι, οι εισφορές πλέον διαμορφώνονται στο 20% για την κύρια σύνταξη και 6,95% για την υγειονομική περίθαλψη. Όπου υπάρχει επικουρική σύνταξη θα είναι 7,5%, ενώ για το εφάπαξ θα διαμορφωθούν στο 4%. Έτσι, ελεύθερος επαγγελματίας ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ θα κληθεί να καταβάλλει το 26,95% του φορολογητέου ετήσιου εισοδήματός του. Αντίστοιχα, δικηγόρος θα κληθεί να καταβάλλει 38,45% του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματός του.

Τέλος, αύξηση εισφορών θα έχουν και οι αγρότες μετά την 1-7-2016, καθώς αυξάνεται η εισφορά στο 10% του εισοδήματος, ενώ σταδιακά και μέχρι το 2019 θα φτάσει και για αυτούς στο 20% που θα είναι το κοινό ποσοστό εισφορών για όλους.

Στον κλάδο πρόνοιας, περίπου στους 120.000 θα είναι οι συνταξιούχοι που θα χάσουν το ΕΚΑΣ, ενώ προβλέπεται συνολική αλλαγή της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερήλικων με τη χορήγησή του πλέον σαν επίδομα αλληλεγγύης, χωρίς όμως να τους χορηγείται η Εθνική Σύνταξη. Εν αναμονή της έγκρισης των δανειστών, το εν λόγω νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα