Οι διοικητικοί δικαστές στο πλευρό των φτωχών και κατά του ΕΝΦΙΑ

Την άρση των νομοθετικών εμποδίων προκειμένου να μπορούν και οι ασθενείς οικονομικά πολίτες να προσφεύγουν στα δικαστήρια κατά του ΕΝΦΙΑ, κατά του εκκαθαριστικού της εφορίας ή κατά άλλης διοικητικής ή φορολογικής πράξης ζητούν με ανακοίνωσή τους οι διοικητικοί δικαστές.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Διοικητικών Δικαστών επισημαίνει ότι η προϋπόθεση της υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής στην αρμόδια ΔΟΥ, συνιστά εμπόδιο για έναν πολίτη που οφείλει λίγα χρήματα και συνεπώς δεν τον συμφέρει ή δεν έχει τη δυνατότητα να συλλέξει μόνος του όλα τα απαραίτητα έγγραφα που απαιτούνται και μάλιστα σε ηλεκτρονική μορφή. Επιπρόσθετα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση,  η ύπαρξη παραβόλου για την άσκηση προσφυγής στα δικαστήρια είναι επιπλέον ανασταλτικός παράγοντας ώστε η υπόθεση να καταλήξει στα δικαστήρια. Μάλιστα , όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν για οικονομικά αντικείμενα έως 3.000 ευρώ, πολλές φορές τα έξοδα παραβόλου και δικηγόρου μπορεί να είναι πολύ περισσότερα από το όφελος της προσφυγής.

Για όλους τους παραπάνω λόγους οι διοικητικοί δικαστές ζητούν να καταργηθεί η υποχρέωση υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής για ποσά μέχρι 3.000 ευρώ και στις περιπτώσεις αυτές να μην είναι υποχρεωτική η παράσταση δικηγόρου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση των διοικητικών δικαστών έχει ως εξής:   

«Οι διοικητικοί δικαστές, κατόπιν επεξεργασίας των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων πρόσφατων νομοθετικών παρεμβάσεων αναφορικά με τις φορολογικές διαφορές, ιδίως δε αναφορικά με την αύξηση του παραβόλου και θέσπιση της ενδικοφανούς προσφυγής του άρθρου 63 του ν. 4174/2013, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει αντικειμενική αδυναμία σημαντικής μερίδας των πολιτών να αμφισβητήσουν δικαστικά την ομιμότητα πράξεων ή παραλείψεων φορολογικών αρχών που θίγουν έννομα συμφέροντά τους. Ειδικά όταν το αντικείμενο της φορολογικής διαφοράς είναι σχετικά μικρό, οι πολίτες συχνά απεμπολούν το δικαίωμά τους σε δικαστική προστασία διότι οι δυσχέρειες από την άσκησή του είναι προφανώς δυσανάλογες από το όφελος τυχόν ευδοκίμησης της προσφυγής τους στο διοικητικό δικαστήριο. Προς άμβλυνση του φαινομένου αυτού και δίνοντας προτεραιότητα στις υποθέσεις με μικρότερο αντικείμενο, που κατά τεκμήριο αφορούν τους οικονομικά ασθενέστερους, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών καλεί τους αρμόδιους να αναλάβουν νομοθετική πρωτοβουλία ειδικά ως προς τις φορολογικές εν γένει υποθέσεις με χρηματικό αντικείμενο μέχρι του ποσού  των 3.000 ευρώ,  έτσι ώστε  για τις  υποθέσεις  αυτές i) να  αρθεί  ο υποχρεωτικός χαρακτήρας  της ενδικοφανούς  προσφυγής του άρθρου  63 του ν. 4174/2013. Η μέχρι τώρα εμπειρία άλλωστε από τη λειτουργία της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που επιλαμβάνεται των εν λόγω ενδικοφανών προσφυγών καταδεικνύει ότι  στις περισσότερες των περιπτώσεων έχει καταντήσει ένα γραφειοκρατικό ανάχωμα στην άμεση πρόσβαση  στη δικαιοσύνη, χωρίς να επιτυγχάνεται ο διακηρυγμένος στόχος του Υπουργείου Οικονομικών να διευθετούνται οι υποθέσεις σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης προς το σκοπό της αποσυμφόρησης των διοικητικών δικαστηρίων. ii)Να νομοθετηθεί η δυνατότητα  των φορολογουμένων που θα προσβάλλουν τις σχετικές πράξεις ή παραλείψεις, να διενεργούν διαδικαστικές πράξεις και να παρίστανται στη συζήτηση της υπόθεσης χωρίς δικαστικούς πληρεξουσίους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα