Οι Έλληνες αγαπούν τα «ομαδικά»

Για τους περισσότερους αποτελεί δεδομένο ότι η καλύτερη λειτουργία των επιχειρήσεων βασίζεται στην ομαδική εργασία και την ανάπτυξη της συνεργασίας μετά των εργαζόμενων. Τα τελευταία χρόνια το έμαθαν και οι Έλληνες ότι το ομαδικό πνεύμα στην εργασία αποδίδει και αποφάσισαν να υλοποιήσουν ομαδικά projects.

Σύμφωνα με την έρευνα «Workmonitor» της εταιρείας Randstad που ασχολείται με την παροχή ανθρώπινου δυναμικού, για το τρίτο τρίμηνο του 2014, η οποία ερευνά τη συνεργασία στον χώρο εργασίας καθώς και την εργασιακή εμπιστοσύνη και ικανοποίηση των Ελλήνων εργαζομένων. Με βάση την έρευνα, στην Ελλάδα το 62% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι αποδίδουν καλύτερα όταν εργάζονται μέσα σε ομάδα, απ’ ότι όταν εργάζονται ατομικά. Μάλιστα, το 49% απάντησε πώς πλέον συνεργάζονται πολύ περισσότερο με συναδέλφους τους  σε αντίθεση με ότι έκαναν πριν από πέντε χρόνια.

Από την άλλη, το 21% των ερωτηθέντων είπε ότι στην ειδικότητά τους η συνεργασία δεν είναι απαραίτητη, σε αντίθεση με το συντριπτικό 78%, το οποίο δήλωσε ότι η συνεργασία αποδίδει καλύτερα σε κατά πρόσωπο συναναστροφή απ’ ότι σε «εικονικές ομάδες», στις οποίες οι συνάδελφοι εργάζονται από διαφορετικές τοποθεσίες. Μάλιστα, το 89%, των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι η εργασία μέσα σε ομάδα προϋποθέτει συγκεκριμένες κοινωνικές δεξιότητες. Αντιθέτως, μόλις το 45% των Ελλήνων εργαζομένων δήλωσε ότι η εταιρεία τους προσέφερε τα απαραίτητα εργαλεία και την εκπαίδευση που απαιτείται έτσι ώστε να είναι σε θέση να εργάζονται σε ποικιλόμορφες ομάδες, ενώ το 92% δηλώνει ότι το να γνωρίζει κανείς τί κινητοποιεί τους συναδέλφους είναι σημαντικό για την προώθηση της συνεργατικότητας. Επίσης, το 74% συμφώνησε ότι οι ομάδες με ποικιλομορφία ξεπερνούν σε επίπεδο συνεργατικότητας τις ομάδες μελών από ίδια τμήματα.

Όσο αφορά τον δείκτη κινητικότητας στην Ελλάδα, η έρευνα αποκάλυψε ότι ο δείκτης μειώθηκε ελαφρώς, από 101 το δεύτερο τρίμηνο του 2014, σε 100 το τρίτο τρίμηνο του 2014. Ταυτόχρονα, υπήρξε και μία αξιοσημείωτη μείωση της τάξης του 6%, στο φόβο απώλειας της εργασίας, πέφτοντας στο 38%, συγκριτικά με το 2ο τρίμηνο του 2014. Η εμπιστοσύνη των εργαζομένων στην Ελλάδα για την εξεύρεση ανάλογης εργασίας μέσα στους επόμενους 6 μήνες αυξήθηκε κατά 6%, φτάνοντας το 52%, συγκριτικά με το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Αντίστοιχα, και η προσδοκία να απασχοληθούν, μέσα στους επόμενους 6 μήνες, σε μια διαφορετική θέση από αυτή που έχουν σήμερα, αυξήθηκε επίσης κατά 9%, καταγράφοντας ποσοστό 56%, βάση του προηγούμενου τριμήνου. Τέλος σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η εργασιακή ικανοποίηση στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 5% από το τελευταίο τρίμηνο, φτάνοντας στο 54%.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα