Οι… σύντεκνοι που έγιναν «τραμπούκοι»

Ήταν 23 Ιανουαρίου 2015 όταν ο εμβληματικός αγρότης από την Κρήτη, Γιάννης Ψαράκης, έσπευσε να συγχαρεί τον Αλέξη Τσίπρα μετά την τελευταία προεκλογική ομιλία του, με τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απολαμβάνει ιδιαίτερα τη χειραψία μαζί του.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Περίπου έναν χρόνο αργότερα –τον Φεβρουάριου του 2016–, στην πρώτη «επίσκεψη» των Κρητικών αγροτών στην Αθήνα επί ημερών «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησης, ο Γιάννης Ψαράκης βρισκόταν και πάλι στην πρώτη γραμμή. Αυτήν τη φορά όμως ένιωθε το αίμα στις φλέβες του να βράζει λόγω των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων, δηλώνοντας για τον Αλέξη Τσίπρα ότι «οι αγρότες τον πιστέψαμε πολύ, όπως και πολλοί άλλοι Έλληνες. Υποσχεθήκαμε ότι θα τον στηρίξουμε, θα τον βοηθήσουμε να γίνει πρωθυπουργός. Μας έταξε ότι δεν θα ξεχάσει τους Κρήτες και την Κρήτη αν γίνει πρωθυπουργός». Τότε, στα επεισόδια που είχαν λάβει χώρα έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο θηριώδης αγρότης από το Κυπαρίσσι Ηρακλείου ήταν παρών. Ο φωτογραφικός φακός δεν τον έπιασε να συμμετέχει, παρά μόνο να δακρύζει από τα δακρυγόνα –αυτά που θα καταργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν γινόταν κυβέρνηση– που έπεφταν βροχή.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη, γίναμε μάρτυρες στο ίδιο σκηνικό. Οι αγρότες της Κρήτης έφτασαν και πάλι στην είσοδο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δυνάμεις των ΥΜΕΤ και των ΜΑΤ τους περίμεναν παρατεταγμένες, τα πνεύματα δεν άργησαν να οξυνθούν και κάπως έτσι ξεκίνησε το ανελέητο ξύλο! Ο Γιάννης Ψαράκης και αυτήν τη φορά ήταν παρών, πιο προετοιμασμένος απ’ ό,τι πέρυσι καθώς φορούσε μάσκα για να έχει μία υποτυπώδη προστασία από τα χημικά!

Ο… πόλεμος της κατσούνας
Οι Κρητικοί αγρότες έφτασαν γύρω στις 10 το πρωί της Τετάρτης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Βλέποντας φραγμό από κλούβες των ΜΑΤ και άνδρες των δυνάμεων καταστολής της ΕΛ.ΑΣ. να τους περιμένουν, εξοργίστηκαν. Συνέβαλε σε αυτό και η άρνηση του υπουργού να δεχτεί στο γραφείο του μία πολυμελή αντιπροσωπεία τους. Έτσι, δεν χρειάστηκαν παρά λίγα λεπτά για να ξεκινήσουν τα επεισόδια, με τους αγρότες να επιτίθενται με πέτρες και τις παραδοσιακές κρητικές μαγκούρες, τις κατσούνες, και τους αστυνομικούς να απαντούν με δακρυγόνα, γκλομπ και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Κατά τις 11 τα πνεύματα ηρέμησαν, οι αγρότες αποφάσισαν να κάνουν πορεία προς το Σύνταγμα και άφησαν πίσω μία 8μελή επιτροπή για να συναντηθεί με τους ιθύνοντες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όταν όμως δεν επετράπη στα τηλεοπτικά κανάλια να παρευρεθούν στη συνάντηση αγροτών – υπουργείου, οι πρώτοι αρνήθηκαν να μπουν στο κτίριο και παραμένουν έξω από αυτό, και τελικά η συνάντηση με τον υπουργό δεν έγινε ποτέ.

Η ανακοίνωση του Βαγγέλη Αποστόλου λίγο αργότερα πυροδότησε ακόμα περισσότερο το κλίμα, τόσο με τους αγρότες όσο και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έσπευσαν να τον κατακεραυνώσουν. «Τις τελευταίες ώρες έχουμε το θλιβερό φαινόμενο να σημειώνονται επιθέσεις με ξύλα και πέτρες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τη συγκέντρωση αγροτών από την Κρήτη. (…) Οι πόρτες του υπουργείου είναι πάντα ανοιχτές. Σε καθημερινή βάση υπάρχουν συναντήσεις του υπουργού και της υπόλοιπης πολιτικής ηγεσίας με εκπροσώπους των αγροτών από όλη την Ελλάδα και βεβαίως και από την Κρήτη. Άλλο όμως ο διάλογος τον οποίο επιδιώκουμε και υπηρετούμε, και άλλο ο τραμπουκισμός. Τέτοιες συμπεριφορές δεν αντιπροσωπεύουν το αγροτικό κίνημα, αντίθετα το συκοφαντούν και το υπονομεύουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Δικαιολογίες από Αποστόλου
Το θέμα έφτασε και στη Βουλή, με τον κ. Αποστόλου να υποστηρίζει πως «εγώ δεν είπα ότι τα επεισόδια τα έκαναν οι αγρότες της Κρήτης, αλλά μίλησα για αγρότες που συμπεριφέρθηκαν τραμπούκικα», ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε διάλογο με όλους τους αγρότες. «Τους είπαμε ότι αν θέλετε αντιπροσωπεία να έρθει να μας δει. Μας είπαν ότι θα έρθουν 45 άτομα με τα κανάλια. Μία συνάντηση πήγε να μετατραπεί σε κατάληψη. Να μην κρυβόμαστε, και είπαμε ότι αυτή την εικόνα δεν θα την επιτρέψουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Άμεσα ακολούθησε «πληρωμένη» απάντηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννη Κεφαλογιάννη, ο οποίος τόνισε πως «σε κάθε επεισόδιο από όπου και εάν προέρχεται εμείς είμαστε απέναντι, εσείς είσαστε που παλαιά αγκαλιάζατε τον κάθε αγανακτισμένο και σήμερα τον λέτε τραμπούκο ή μιλάτε για τραμπούκικες ενέργειες. Σήμερα καλωσορίζουμε τον υπουργό που για πρώτη φορά λέει ότι καταδικάζει τις καταλήψεις». Παρόμοια στάση και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλη Τζελέπη, ο οποίος αναφερόμενος στα επεισόδια είπε πως «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα τους αγρότες και ο υπουργός τούς χαρακτηρίζει τραμπούκους. Τραμπούκοι όμως δεν είναι οι αγρότες, τραμπούκικες είναι οι πολιτικές σας που τους ξεκληρίζουν».

Για την… ιστορία, τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι 8 αστυνομικοί των ΜΑΤ – ΥΜΕΤ τραυματίστηκαν από τα επεισόδια. Αστυνομικοί από υπηρεσίες που ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργούσε σύμφωνα με το προεκλογικό του πρόγραμμα τον μακρινό Σεπτέμβρη του 2014.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα