Οι τρεις αρχηγοί θα λύσουν τον «Γόρδιο Δεσμό»

Μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες (Πέμπτη) αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι νέες διαφορές που έχουν προκύψει μεταξύ των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά.
Κι αυτό διότι ο αντιρατσιστικός νόμος έχει προκαλέσει εκ νέου τριβές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Και το χειρότερο, έχουν δημιουργηθεί και δύο ομάδες που δεν διστάζουν να συγκρουστούν. Οι υπερασπιστές του νόμου Ρουπακιώτη και οι πολέμιοι.  Από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδεται ότι το νομοσχέδιο όπως έχει δεν μπορεί να ψηφιστεί από τη Βουλή, παρά την αντίθετη άποψη του υπουργού Δικαιοσύνης Αντ. Ρουπακιώτη, αλλά και του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.
Εάν τελικά η εμμονή των δύο εταίρων αναγκάσει την κυβέρνηση να καταθέσει προς ψήφιση το νομοσχέδιο στη Βουλή, τότε μπορεί να γίνει το εξής τραγελαφικό: Να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ και πιθανόν και των Ανεξάρτητων Ελλήνων και να κληθεί να το εφαρμόσει η Ν.Δ., ως κορμός της κυβέρνησης η οποία το έχει καταψηφίσει.
Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό, για να αποφευχθεί τέτοιο ενδεχόμενο, μετά την επιστροφή του Αντώνη Σαμαρά από τις Βρυξέλλες θα ανάψουν τα τηλέφωνα, καθώς θα αναζητηθεί κοινός τόπος συνεννόησης με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη. Τώρα το μόνο που μένει είναι ποιος από τους τρεις αρχηγούς κάνει τα περισσότερα βήματα πίσω, ώστε να βρεθεί λύση σε ένα θέμα που πληγώνει τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού για άλλη μία φορά.
Η επεξεργασία του νομοσχεδίου ξεκίνησε στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕΝΕ) της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης και επί ένα εικοσαήμερο θα παραμείνει εκεί. Μάλιστα, πηγές του Μαξίμου λένε πως «το νομοσχέδιο υπό τη σημερινή του μορφή θα αλλάξει άρδην». Από το πρωθυπουργικό περιβάλλον υποστηρίζουν ότι το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί ακόμα στη Βουλή, αφού δεν υπάρχει υπογραφή των συναρμοδίων υπουργών. «Είναι σε φάση επεξεργασίας και άρα υπάρχει ακόμα δρόμος», λένε χαρακτηριστικά από το Μέγαρο Μαξίμου. Για να αντικρούσουν τα όσα ισχυρίζεται ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναφέρουν ότι η οδηγία που επικαλείται ο κ. Ρουπακιώτης δεν είναι υποχρεωτική από τα κράτη μέλη, αναφέρουν ανώτερα κυβερνητικά στελέχη. Και διευκρινίζουν: «Δεν είναι δεσμευτική».

Διαφορές

Όμως το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο δείχνει ότι υπάρχει αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Η Ν.Δ. εκτιμά ότι με αυτές τις απαγορευτικές διατάξεις που εισάγει το νομοσχέδιο η Χρυσή Αυγή αναγορεύεται σε μοναδικό αντισυστημικό παίκτη και εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί τελικά να υπάρξει ενίσχυσή της.
Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ ζητούν την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου, ενώ θετικός με τις νέες διατάξεις εμφανίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, το μεσημέρι της Δευτέρας, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι Γ. Μανιάτης και Χρ. Πρωτόπαπας, συναντήθηκε με τον υπουργό Δικαιοσύνης.
Το βασικό πρόβλημα για τις διαφορές εντοπίζεται στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., που αντιδρά και συμμερίζεται πλήρως τις ανησυχίες και τις ενστάσεις του γ.γ. της κυβέρνησης, του Τ. Μπαλτάκου, που έχει την πλήρη εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και ήταν το πρόσωπο που αντιτάχθηκε πρώτος με το νομοσχέδιο. Πηγές της Ν.Δ. έθεταν το ερώτημα πώς θα πειστούν οι 85 «γαλάζιοι» βουλευτές να στηρίξουν το νομοσχέδιο, όταν πριν από καιρό είχαν καταθέσει τροπολογία και ζητούσαν να κατατάσσονται στις στρατιωτικές σχολές μόνο Έλληνες το γένος. Παράλληλα, έλεγαν ότι η πλειοψηφία των διατάξεων που προωθεί ο κ. Ρουπακιώτης καλύπτεται πλήρως από το Σύνταγμα και υπολογίζουν υπέρμετρα την άποψη πολλών βουλευτών της Ν.Δ., ότι το νομοσχέδιο, εκτός από επικίνδυνο, λόγω της ασάφειάς του, είναι και πολιτικά επιζήμιο.

Το ΠΑΣΟΚ

Ο Γιάννης Μανιάτης, μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με τον Αντώνη Ρουπακιώτη, δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, καλώντας τα κόμματα του συνταγματικού τόξου να δώσουν από κοινού τη μάχη κατά της βίας και του ρατσισμού. Στη συνάντηση παραβρέθηκε η πρώην υφυπουργός Θεοδώρα Τζάκρη, ο πρώην υπουργός Χρήστος Πρωτόπαππας και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Γιάννης Ιωαννίδης.
Ο κ. Μανιάτης πρόσθεσε ότι το σχέδιο νόμου κινείται στη λογική του νομοσχεδίου που είχε συνταχθεί επί ΠΑΣΟΚ, και γι’ αυτό πρέπει να κατατεθεί αμέσως στη Βουλή. «Όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου οφείλουν να το στηρίξουν. Και ας σταματήσουν επιτέλους η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ τις αλληλοκατηγορίες που, στον βωμό της συντήρησης ενός ανιστόρητου διπολισμού με μικροκομματικούς στόχους, αποδυναμώνουν την αναγκαία κοινή προσπάθεια κατά του νεοναζισμού και των εκφραστών του, της Χρυσής Αυγής. Εδώ κρινόμαστε όλοι και επί της ουσίας. Όπως και είναι απαραίτητο να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα από το Προεδρείο της Βουλής –και με αλλαγή του Κανονισμού όπου αυτό απαιτείται– για έμπρακτες απαντήσεις απέναντι στην υποβάθμιση του Κοινοβουλίου από όπου και αν προέρχεται», κατέληξε ο κ. Μανιάτης.
Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Ρουπακιώτης δήλωσε ότι αναπτύχθηκε «ένας πλούσιος διάλογος σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας», και συμπλήρωσε ότι «είναι ένα νομοσχέδιο που αφορά την κοινωνία, την πολιτική μας ζωή και τη δημοκρατική μας τάξη». Ακόμη, ο κ. Ρουπακιώτης υποστήριξε: «Η πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να προωθηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο αυτό τηρώντας τη διαδικασία όπως προβλέπει το Σύνταγμα και οι νόμοι. Ζητώ και παρακαλώ από τα άλλα κόμματα, φορείς και επιστήμονες να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το νομοσχέδιο αυτό».
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν το επίμαχο νομοσχέδιο ψηφιστεί από τη Βουλή, ο κ. Ρουπακιώτης απάντησε: «Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Η θεσμική επιλογή ανήκει σε άλλους».

Η ΔΗΜΑΡ

Την ανάγκη να υψωθεί ένα τείχος απέναντι στη Χρυσή Αυγή επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της, στην οποία σχολιάζει την προώθηση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου ως «επιτακτική δημοκρατική ανάγκη».
Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, κάθε μέρα «γινόμαστε μάρτυρες της μισαλλοδοξίας και των ακροτήτων της Χρυσής Αυγής».
Όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, «τα τελευταία “επεισόδια” περιλαμβάνουν την οπλοφορία βουλευτών ακόμα και εντός της Βουλής, την προσπάθεια μετατροπής του Κοινοβουλίου σε αρένα, τις ρατσιστικές συμπεριφορές, τις παράνομες δραστηριότητες, τις βιαιοπραγίες κατά ανυπεράσπιστων μεταναστών», ενώ προσθέτει ότι «τις περισσότερος φορές θλιβεροί πρωταγωνιστές είναι οι ίδιοι οι βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί, με ανακοίνωσή του, τη Ν.Δ. ότι «κάνει ό,τι μπορεί για να μένει ανοιχτή η πόρτα της γαλάζιας πολυκατοικίας στη ναζιστική συμμορία, γι’ αυτό άλλωστε επιδεικνύει προκλητική ανοχή στη φασιστική βία». Η κυβερνητική φαρσοκωμωδία με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αναδεικνύει το πλήρες χάος στο οποίο έχει περιέλθει η κυβερνητική λειτουργία, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και αναφερόμενος στον πρωθυπουργό τονίζει ότι «η συνεχιζόμενη άρνηση του πρωθυπουργού να δώσει πράσινο φως στο νομοθέτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν αφήνει αμφιβολίες για το ότι η κυβέρνηση βρίσκεται υπό την ομηρία της Χρυσής Αυγής».

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα