Ολομέτωπη επίθεση σε Τσίπρα και δελφίνους

Παρά το γεγονός ότι στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. παρουσιάζει πτωτική τάση σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών, η Ν.Δ. εξακολουθεί να βρίσκεται στο χαμηλότερο δυνατό σημείο και –όπως έδειξε η έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας– δεν μπορεί να καταγράψει δυναμική, καθώς δεν μπορεί να πείσει την κοινωνία.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Εγκλωβισμένη στα δικά της αδιέξοδα, η αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρεί με σπασμωδικές κινήσεις και με ανούσιες και τυπικές δηλώσεις των τομεαρχών της να δηλώσει «παρούσα» στην πολιτική σκηνή, αλλά ουδείς είναι σε θέση, όπως προκύπτει από τις έρευνες, να την ακούσει. Η ήττα από τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από περίπου τρεις μήνες ήταν εκκωφαντική, αλλά οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη ακόμα στη Ν.Δ., η οποία για πολύ μεγάλο τμήμα εξ αυτών παραμένει ταυτισμένη με τα μνημόνια και την πολιτική που το ακολούθησαν. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Ν.Δ., Αντώνης Σαμαράς, δεν πείθει και είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο ότι σε πολύ μεγάλο ποσοστό, κοντά στο 60%, οι πολίτες δεν θέλουν να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η σημερινή εκδήλωση στην Πάτρα, η πρώτη προσυνδιάσκεψη, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Διότι μπορεί η σημερινή κομματική εκδήλωση να είναι αφιερωμένη για το μεταναστευτικό και οι συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά να υποστηρίζουν ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κάνει ολομέτωπη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά οι πιο μυημένοι στα εσωτερικά της Ν.Δ. εκτιμούν πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πετάξει το γάντι στους αμφισβητίες και τους δελφίνους. Εξάλλου, δεν έχουν περάσει απαρατήρητες από τη Συγγρού οι συχνές παρεμβάσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και του Νίκου Δένδια, οι οποίοι αμφισβητούν ευθέως τον Αντ. Σαμαρά.

Όπως λέγεται, δε, οι δελφίνοι ετοιμάζονται να συλλέξουν υπογραφές και μάλιστα μεταδίδουν ότι όλα είναι έτοιμα και λένε: «Είναι ζήτημα ημερών να ξεκινήσει η Ν.Δ. τη διαδικασία αλλαγής σελίδας».

Αυτό το κλίμα αποτελεί και τροχοπέδη στην όποια προσπάθεια ανάκαμψης της Ν.Δ., ενώ παράλληλα υπάρχει και μια υποτονική συμμετοχή των στελεχών και βουλευτών στην αντιπολιτευτική προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι περισσότεροι ανακυκλώνονται σε ανούσιες δηλώσεις, απλά για να υπάρχουν, ενώ και ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς ακολουθεί υποτονική τακτική. Το μεγάλο πρόβλημα για τη Ν.Δ. είναι ότι η κοινή γνώμη όχι απλώς δεν την παρακολουθεί, αλλά συνειδητά απαξιεί να την παρακολουθήσει, καθώς έχει, όπως λένε ορισμένα κεντρικά στελέχη της, έναν βαρύτατα τραυματισμένο ηγέτη ως φορτίο, που έχει κλείσει τελεσίδικα, όπως λένε οι δελφίνοι, τον κύκλο του.

Νέο αφήγημα
Την ώρα, λοιπόν, που η χώρα έχει στραγγίξει και δεν υπάρχει ρευστό, στη Ν.Δ. αναζητούν ένα νέο πειστικό πολιτικό αφήγημα, ελπίζοντας σε σταδιακή ανάκαμψη, αν και κεντρικά της στελέχη παραδέχονται ευθέως ότι «είναι πολύ δύσκολο». Η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. δίπλα στον Αντώνη Σαμαρά και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος επιμένουν ότι όλο και καθημερινά η αξιωματική αντιπολίτευση δικαιώνεται από τις εξελίξεις.

Οι επιτελείς της Ν.Δ. τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι εάν κανείς δει προσεκτικά τι έλεγε το κόμμα προεκλογικά θα παραδεχθεί, εάν δεν έχει παρωπίδες, εμμονές και εμπάθεια, πως ήταν άκρως προφητικές οι διαπιστώσεις για τα μελλούμενα εάν τις εκλογές τις κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, υπενθυμίζουν ένα τηλεοπτικό σποτ της Ν.Δ., που έδειχνε εικονικά πρωτοσέλιδα εφημερίδων για το τι θα συνέβαινε μήνα με τον μήνα.

«Η ηγεσία αδυνατεί να δει την πραγματικότητα κατάματα και να καταλάβει ότι η Ν.Δ. παραχωρεί ζωτικό πολιτικό χώρο σε άλλα κόμματα. Κινδυνεύουμε να ξεπεραστούμε από τις εξελίξεις», προειδοποιούν πολλά στελέχη που έχουν κοινές ανησυχίες, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Κώστας Τζαβάρας, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Γιώργος Βλάχος, ο Μάριος Σαλμάς, ο Κώστας Τσιάρας, ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, κ.ά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε πείσμα όσων θεωρούν ότι «δεν έχει πολιτικό μέλλον» στην ηγεσία της Ν.Δ., εμμένει και όπως λένε οι συνεργάτες του θα κάνει τεράστια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα τόσο για τον ίδιο όσο και για το κόμμα του. Όμως ο μεγάλος πονοκέφαλος της σημερινής ηγετικής ομάδας είναι η εσωκομματική κριτική που ασκείται. Η λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση επιμένει ότι η Ν.Δ. είναι σε φάση επιδεινούμενης πολιτικής αποσύνθεσης και τονίζουν πως η αλλαγή σελίδας στο κόμμα σε όλα τα επίπεδα είναι μονόδρομος. «Η κοινωνική μας βάση θέλει μια σοβαρή και μαχητική κεντροδεξιά αντιπολίτευση με πειστικό λόγο και όχι μια λιπόψυχη δεξιά», τονίζουν.

Σε αυτό το κλίμα έχει ενδιαφέρον ότι ο πρώην υπουργός και άλλοτε διευθυντής του γραφείου του Αντ. Σαμαρά και εκ των πιο πιστών υποστηρικτών του στην πρώτη φάση της προεδρίας του, ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ζήτησε έκτακτο συνέδριο της Ν.Δ., ώστε να ανασυγκροτηθεί ιδεολογικά ενώ άφησε να εννοηθεί για τον Κώστα Καραμανλή πως πρέπει να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή λέγοντας πως «το πολιτικό κεφάλαιο Καραμανλής έχει αυγατίσει».

Αντεπίθεση για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία η κυβέρνηση αναγκάζει τους ΟΤΑ να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην ΤτΕ, δίνει την ευκαιρία στη Ν.Δ. να αντεπιτεθεί και να υπενθυμίσει το τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση. Σύμφωνα με τη Γραμματεία Πολιτικής Τεκμηρίωσης και Ενημέρωσης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι ΠΝΠ υπήρξαν η αιχμή του δόρατος προπαγάνδας του ΣΥΡΙΖΑ, που σταθερά εκτόξευε την κατηγορία ότι «η χώρα κυβερνάται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου», μιλώντας για «χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα».

Κατηγορούν επιπλέον τον ΣΥΡΙΖΑ ότι μετέτρεψε τις ΠΝΠ σε εργαλείο της προπαγάνδας του, με αποτέλεσμα να απαξιώσει τον κοινοβουλευτισμό, παρά το γεγονός ότι όλες οι ΠΝΠ συζητήθηκαν επί πολλές ώρες στη Βουλή. «Είτε επρόκειτο για την καταβολή των χρημάτων για τη μεταφορά των μαθητών, είτε επρόκειτο για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, είτε για τον εξαιρετικά αναγκαίο οικονομικό έλεγχο των ΟΤΑ, είτε για τα μέτρα επιτάχυνσης της απορρόφησης του ΕΣΠΑ με μείωση υπογραφών και περιορισμό γραφειοκρατίας, είτε για νομοτεχνικές βελτιώσεις για να σταθεί δυνατό να πληρωθούν υπερωρίες σε εργαζόμενους, είτε για συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις και εθελούσιες συνταξιοδοτήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε συστηματικά όχι», υπενθυμίζουν από τη Ν.Δ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα