Ονόματα εδώ και τώρα!

Έμπρακτες αποδείξεις που να πιστοποιούν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να υλοποιήσει όλα όσα έχει δεσμευθεί με βάση τις μνημονιακές υποχρεώσεις της Αθήνας είναι έτοιμη να ζητήσει η Ε.Ε. Αναφερόμαστε βέβαια στο θέμα των δημοσίων υπαλλήλων όπου η Ε.Ε απαιτεί σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην έκθεσή της για την Ελλάδα, ακριβή στοιχεία για τα ονόματα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που πρέπει να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας – κινητικότητας μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Στην σχετική έκθεση δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού μνημονίου, η οποία διεξήχθη από τις 27 Φεβρουαρίου έως και τις 11 Απριλίου και έγινε με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη των ανθρώπων της τρόικας στις αρχές Ιουνίου. Η Ε.Ε λοιπόν φαίνεται ότι δεν αφήνει άλλα περιθώρια στην ελληνική κυβέρνηση και με κάθε τρόπο έχει καταστήσει σαφές ότι πολύ σύντομα θα πρέπει να έχει στα χέρια της τους πλήρεις καταλόγους με τα ονόματα των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που πρόκειται να μετακινηθούν. Και όχι απλώς τα ονόματά τους, αλλά και στοιχεία για τις υπηρεσίες που εργάζονται όπως και για τα συγκεκριμένα προσόντα που διαθέτουν.

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο της έκθεσης αυτής είναι η διαπίστωση ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα σχέδια στελέχωσης για 211.000 υπαλλήλους του δημοσίου. Εντούτοις σημειώνεται ότι χρειάζονται επειγόντως και άλλες μεταρρυθμίσεις για να αυξηθεί το ποσοστό απόδοσης και αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα. Από την άλλη πλευρά, αναγνωρίζεται από στελέχη της Ε.Ε ότι η Αθήνα έχει καταφέρει να καταγράψει επαρκώς τις 13.000 θέσεις που πρέπει να καταργηθούν έως το 2015 σε σύγκριση με το 2012 ,όπως και τους 19.000 εργαζόμενους που υπηρετούν σε διάφορα υπουργεία και οργανισμούς. Από όλους τους παραπάνω αναμένεται να προκύψει ο αριθμός των 12.500 υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας έως τον Ιούνιο.

Η τήρηση του μέτρου «μία πρόσληψη για πέντε απολύσεις» όπως ζητά η Κομισιόν σε συνδυασμό με την αύξηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, εκτιμάται ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της απασχόλησης στο δημόσιο κατά τουλάχιστον 150.000 άτομα την περίοδο 2011-2015. Παρόλα αυτά στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι δεν αρκεί αυτό για να ικανοποιηθεί ο όρος για πρόσληψη νέων εργαζομένων με υψηλά προσόντα και νέων ανθρώπων σε τομείς προτεραιότητας όπως π.χ. η φορολογική διοίκηση Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έκθεση ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός χαρακτηρίζεται «αχίλλειος πτέρνα» ενώ γίνεται λόγος για καθυστέρηση στην αναδιάρθρωσή του και για προβλήματα στη συλλογή των εσόδων.

ΣΩ.ΛΕ

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα