Ονοματολογία made in… Χαριλάου Τρικούπη

«Ο Αύγουστος πουλά κρασί κι ο Μάης πουλά σιτάρι» λέει ένα λαϊκό γνωμικό και με αυτό το σκεπτικό οι ιθύνοντες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα περιμένουν μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, όχι φυσικά να το ρίξουν στην… οινοποσία, αλλά να λάβουν την απάντηση από όσους ενδιαφέρονται να συμβάλλουν στην προσπάθεια. Και μάλιστα κάνουν λόγο όχι μόνο για κόμματα, ή κινήσεις, αλλά και για μεμονωμένα πρόσωπα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στελέχη που μιλούν με τη Φώφη Γεννηματά, ισχυρίζονται πως μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα πρέπει να έχει καταλήξει το σχήμα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, τόσο για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, όσο και για την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση της ΔΗ.ΣΥ., αλλά και του συνεδρίου που θα ακολουθήσει την εκλογή αρχηγού. Ως εκ τούτου το μήνυμα που στέλνουν στους ενδιαφερόμενους είναι ότι θα πρέπει να λάβουν τις αποφάσεις τους, όποιες και αν είναι αυτές.

Εντείνονται οι παρασκηνιακές συζητήσεις
Οι παρασκηνιακές συζητήσεις έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς από τη μία είναι αρκετοί εντός της Χαριλάου Τρικούπη (όχι απαραίτητα από τον ηγετικό κύκλο), που επιθυμούν την συμπόρευση, τόσο με το Ποτάμι, όσο και με την «Ώρα Αποφάσεων». Παράλληλα έχουν ανάψει και οι διαβουλεύσεις για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι, ως αντίπαλοι της κ. Γεννηματά στις εκλογές για το νέο αρχηγό της ΔΗΣΥ.

Η μόνη σίγουρη υποψήφια είναι προς το παρόν η Φ. Γεννηματά και μάλιστα οι συνεργάτες της έχουν ξεκινήσει τις επαφές σε όλη τη χώρα, προκειμένου να ετοιμάσουν το έδαφος. Οι συνεργάτες της κ. Γεννηματά δεν νιώθουν ότι υπάρχει απειλή από άλλους υποψήφιους. Ειδικά από όσους έχουν ενταχθεί στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Πάντως αυτό που θέλουν οι συνεργάτες της κ. Γεννηματά είναι να μην υπάρξει άλλη υποψηφιότητα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ. «Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που για μία ακόμη φορά θα διχάσει τον κόσμο», λένε, αλλά δεν αποκλείουν τίποτε.

Ως βασικό αντίπαλο της Φ. Γεννηματά εκτιμούν τον Σταύρο Θεοδωράκη και όχι κάποιον άλλο. Κι αυτό διότι ο επικεφαλής του Ποταμιού είναι δημοφιλής στο εκσυγχρονιστικό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ, ενώ και η νέα γενιά του κόμματος τον θεωρεί πολύ καλύτερη λύση. Μάλιστα στην Χαριλάου Τρικούπη δεν αποκλείουν πως εάν τελικά το Ποτάμι αποφασίσει να συμμετάσχει στο εγχείρημα, τότε ο Στ. Θεοδωράκης θα έχει και την αρωγή των Ανδρουλάκη – Ξεκαλάκη, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς έχουν τεθεί απέναντι στην Γεννηματά. Μάλιστα δεν ξεχνούν όπως λένε, πως κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ – Ποταμιού το καλοκαίρι του 2016 ο αποπεμφθείς γραμματέας είχε έρθει πολύ κοντά με τα στελέχη της Σεβαστουπόλεως που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις.

Προς το παρόν οι πληροφορίες που συλλέγουν στην Χαριλάου Τρικούπη διίστανται. Οι μισοί λένε πως ο Θεοδωράκης είναι έτοιμος να κάνει το βήμα, αλλά αρκετοί στο κόμμα του είναι αντίθετοι. Οι υπόλοιποι ισχυρίζονται πως τελικά ο ίδιος ο Θεοδωράκης είναι αρνητικός να διαβεί τον Ρουβίκωνα.

Ο Παπανδρέου
Θεωρητικά ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα είναι υποψήφιος. Τουλάχιστον αυτό είχε πει ο ίδιος στη Φ. Γεννηματά, στη συνάντησή τους στη Βουλή, όταν συμφώνησαν να συμπορευθούν. Όμως οι πιέσεις που ασκούνται στον πρώην πρωθυπουργό από το κόμμα του, το ΚΙΔΗΣΟ, είναι να κατέλθει ως υποψήφιος, προκειμένου μέσω της εκλογής του να διεκδικήσει τη δικαίωση για την αναγκαιότητα της απόφασης προσφυγής στο μνημόνιο.

Ο ίδιος ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει επισήμως τη θέση του. Τουναντίον. Με τη σιωπή του δείχνει ότι αυτό το θολό τοπίο τον βολεύει. Είτε αποφασίσει να είναι ο ίδιος υποψήφιος, είτε να προωθήσει κάποιον από τους Φίλιππο Σαχινίδη, Δημήτρη Ρέππα, οι οποίοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι.

Πολλά σενάρια
Πάντως αυτή η ονοματολογία σχετικά με τους υποψήφιους για την προεδρία της ΔΗ.ΣΥ., έχει αρχίσει να λαμβάνει διαστάσεις… ανέκδοτου! Για να ειπωθεί όλη η αλήθεια οι περισσότερες διαρροές γίνονται από την Χαριλάου Τρικούπη και όχι από τα υπόλοιπα κόμμα και Κινήσεις που απαρτίζουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη. Κάποιοι το θεωρούν ως προσπάθεια της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ να «κάψει» τους πιθανούς αντιπάλους. Όμως, άλλοι έχουν διαφορετική άποψη. Αυτοί θεωρούν ότι δείχνει αδυναμία, καθώς ειδικά εάν υπάρξει υποψήφιος από τη νέα γενιά θα κινητοποιήσει κόσμο που δεν συμφωνεί με την τακτική της κ. Γεννηματά.

Το σίγουρο είναι ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι μία λύση που θα ήθελαν πολλοί μέσα στην Χαριλάου Τρικούπη. Θα μπορούσε να συσπειρώσει δίπλα του όλους όσοι ενδιαφέρονται για ένα νέο ευρωπαϊκό κόμμα, ενώ είναι σίγουρο ότι θα ενεργοποιούσε και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να έχει πιο ενεργό ρόλο στην αντιπολιτευτική στρατηγική του εγχειρήματος. Επίσης μία υποψηφιότητα Ανδρουλάκη θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα στην κοινωνία, ότι η νέα γενιά παίρνει την κατάσταση στα χέρια της.

Στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως τελικά θα είναι υποψήφιος και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Όμως ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. έχει θέσει ένα ζήτημα, το οποίο προκαλεί πολλές συζητήσεις. Για το ποια θα είναι η φυσιογνωμία και το πως θα πορευθεί ο νέος φορέας. Κι όπως λένε από την Αγίου Κωνσταντίνου «η διπλή κάλπη την ημέρα εκλογής αρχηγού είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία». Μία για τον επικεφαλής και μία για ενιαίο ή ομόσπονδο φορέα, ώστε να το αποφασίσει ο ίδιος ο κόσμος της κεντροαριστεράς, για το πως επιθυμεί το νέο φορέα.

Κοινή πορεία των κοινοβουλευτικών ομάδων ζήτησε ο Ανδρουλάκης

Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στη ΔΗ.ΣΥ. και το Ποτάμι, καθώς και εκπόνηση ενός σύγχρονου προοδευτικού προγράμματος εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, το οποίο θα στηριχθεί με συνέπεια και σταθερότητα από όλους που θα συμμετέχουν στο εγχείρημα για νέο πολιτικό φορέα στη Κεντροαριστερά, πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο ευρωβουλευτής τόνισε ότι πρέπει να συμφωνηθεί η κοινή συνεργασία και δράση των βουλευτών και των ευρωβουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, ώστε να προκύψει η απαραίτητη ώσμωση ανάμεσα στα δύο κόμματα και να διευκολυνθεί η περαιτέρω πορεία προς έναν ενιαίο πολιτικό φορέα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα