Ώρα για… σκαμνί στο σκάνδαλο της DePuy

Στις 8 Μαΐου κάθονται ξανά στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας οι κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο της DePuy. Μετά την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης λόγω μη έγκυρης κλήσης των αλλοδαπών κατηγορουμένων, η δίκη προσδιορίστηκε εκ νέου.

Ρεπορτάζ: Πωλίνα Βασιλοπούλου

Με βάση το βούλευμα, στο εδώλιο έχουν παραπεμφθεί γιατροί αλλά και στελέχη της εταιρείας που προμήθευε ορθοπεδικό υλικό σε νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Εφετών που εξέδωσε το παραπεμπτικό βούλευμα, η επιχείρηση, θυγατρική της αμερικανικής Johnson & Johnson, υπερκοστολογούσε τον εξοπλισμό, ενώ παράλληλα φέρεται να έδινε μίζες σε γιατρούς και άλλους υπαλλήλους νοσοκομείων. Στην πλειονότητά τους οι κατηγορούμενοι έχουν διατελέσει στελέχη της βρετανικής εταιρείας, νόμιμοι εκπρόσωποί τους στην Ελλάδα, γιατροί, στελέχη δημόσιων νοσοκομείων, επιχειρηματίες και συνεργάτες της DePuy.

Κατά περίσταση αντιμετωπίζουν, ανάμεσα σε άλλα, τις κακουργηματικές πράξεις της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου τελούμενη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια επί μακρό χρονικό διάστημα, με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, της δωροδοκίας υπαλλήλου από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με όφελος του δράστη και ζημιά σε βάρος του Δημοσίου και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Οι κατηγορούμενοι
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών στο εδώλιο θα οι:
-Gary Neil Fitzpatrick, Nicola Jane-Gifford, John Alfred Coppack, Keith Eugene Swallow, Ειρήνη Κυριακίδη και Δέσποινα Φιλίππου για απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου τελούμενη κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια επί μακρό χρονικό διάστημα, με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, δωροδοκία υπαλλήλου από κοινού και κατ’ εξακολούθηση  με όφελος του δράστη και ζημιά σε βάρος του Δημοσίου και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

-Michael John Dormer, Walter Hak, Gregory Mark Franks για ηθική αυτουργία στην απάτη από κοινού, ηθική αυτουργία στη δωροδοκία υπαλλήλου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες από κοινού.

-Παναγιώτης Παπασπύρου για άμεση συνέργεια σε απάτη, άμεση συνέργεια σε δωροδοκία υπαλλήλου και άμεση συνέργεια σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

-Robert-John Dougall για απάτη από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και από κοινού νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

-Νικόλαος Καραγιάννης για απάτη κατ’ εξακολούθηση από κοινού σε βάρος του Δημοσίου, ηθική αυτουργία σε άμεση συνέργεια σε απάτη, από κοινού δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και από κοινού νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

-Πέτρος Καραγιάννης για από κοινού ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

-Χρήστος Καραγιάννης για ηθική αυτουργία σε άμεση συνέργεια σε απάτη, από κοινού δωροδοκία υπαλλήλου και από κοινού ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

-Σπυρίδωνας Φωτεινός και Γεώργιος-Βύρωνας Βλάσσης για από κοινού νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

-Νικόλαος Ευσταθόπουλος για άμεση συνέργεια σε απάτη και παθητική δωροδοκία υπαλλήλου.

-Αλέξανδρος Τουλιάτος για άμεση συνέργεια σε απάτη, παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

-Ευάγγελος Πλατιάς, Παναγιώτης Σουκάκος, Λεωνίδας Συρμαλής για άμεση συνέργεια σε απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

-Κωνσταντίνος Μαλίζος, Γιώργος Παπαχρήστος, Γεώργιος Μπάμπης για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Άνω των €11,5 εκατ. η ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η DePuy, θυγατρική εταιρεία του αμερικανικού κολοσσού Johnson & Johnson, φέρεται να έδρασε την περίοδο από το 2000 έως το 2006, προκαλώντας ζημιά άνω των 11,5 εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.

Κατά το κατηγορητήριο η εταιρεία υπερκοστολογούσε τα μηχανήματα κατά τουλάχιστον 35% και τα προμήθευε σε 114 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα. Στη λίστα με τα 114 νοσοκομεία τα οποία πλήρωσαν υπερκοστολογημένα υλικά είναι το ΚΑΤ και το «Παπανικολάου» με διαφορά υπεκοστολόγησης περί το 1,5 εκατομμύριο ευρώ έκαστο στην εξαετία. Για να το πετύχει αυτό δωροδοκούσε μεγαλογιατρούς που φέρονται να έπαιρναν μίζες και «δώρα» από τα «μαύρα ταμεία» της εταιρείας.

Είναι ενδεικτικό ότι κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας που διενεργήθηκε από ανακριτές διαφθοράς εντοπίστηκε περίπτωση γιατρού που εκτός από τις αμοιβές του (π.χ.  το 2003 34.367,17 ευρώ, το 2004 68.000,89 ευρώ και το 2005 42.634,58 ευρώ) πήρε και παροχές σε είδος όπως εισιτήρια για συνέδριο στο Ελσίνκι, εκδρομή στην Αγία Πετρούπολη, εισιτήρια για συνέδριο στην Κούβα κ.λπ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα