Όταν ο Αλέξης ακύρωσε τον… Τσίπρα

Έπεσαν οι μάσκες ήδη με την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ καθώς ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ακύρωσε τον… Αλέξη Τσίπρα των προηγουμένων ετών, δείχνοντας ως μονόδρομο τη σημερινή κατάσταση και όχι τις επαναστατικές εξαγγελίες και το αντάρτικο.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

«Υπήρξαμε αφελείς, δεν γνωρίζαμε». Αν και δεν το είπε ακριβώς έτσι, ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στο συνέδριο του κόμματός του, μέσα από τέσσερα ερωτήματα έδειξε πως ενηλικιώθηκε και συμβιβάζεται με τα πραγματικά δεδομένα. Και στα ορεινά της αίθουσας, ένα πανό της νεολαίας θύμιζε –μάταια– πως υπάρχει και ένας κόσμος να αλλάξει. «Οφείλει κανείς, ιδιαίτερα αποτιμώντας και τη πρόσφατη εμπειρία μας, να δώσει απαντήσεις σαφείς και εμπεριστατωμένες στα εξής ερωτήματα:

Πρώτον: Αποτελεί εντέλει σήμερα αριστερή, ριζοσπαστική και προοδευτική πρόταση η έξοδος από την ευρωζώνη;
Δεύτερον: Έχει νόημα η Αριστερά να επιλέγει να διεκδικεί τη διακυβέρνηση σε μη ευνοϊκές συνθήκες και ιδιαίτερα σε συνθήκες χρεοκοπίας και δημοσιονομικής ασφυξίας;
Τρίτον: Είναι ρεαλιστικό και εφικτό ένα σχέδιο εξόδου με κοινωνική προστασία και παραγωγική ανασυγκρότηση ενόσω υποχρεούσαι να βρίσκεσαι εντός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής;
Τέταρτον: Με ποιους θα πάμε;»

Τα παραπάνω διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε σημείο της ομιλίας του για να συνεχίσει λίγο μετά λέγοντας πως «η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν και δεν είναι ένα προοδευτικό σχέδιο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει βάση η κριτική που και εμείς ασκήσαμε στην απόφαση εισόδου της Ελλάδας στο ευρώ. Η έξοδος, όμως, ιδιαίτερα μετά από πέντε χρόνια λεηλασίας του ενός τετάρτου του εθνικού μας πλούτου με στόχο τη παραμονή στο ευρώ, θα σήμαινε επιπρόσθετη ισόποση λεηλασία και μάλιστα ακαριαία. Και ταυτόχρονα θα σήμαινε και την απώλεια των καταθέσεων των λαϊκών στρωμάτων στις τράπεζες, που δεν τις είχαν βγάλει στο εξωτερικό».

Η δήλωση αυτή θα μπορούσε να αποτελεί αιχμή κατά των πρώην συντρόφων του της Λαϊκής Ενότητας του Πάνου Λαφαζάνη, αν δεν ήταν και εκείνος στο παρελθόν οπαδός αυτής της ιδέας και μάλιστα την ώρα που γίνονταν αποκαλύψεις για αίτημα προς την Ρωσία για έκδοση… δραχμών! Κάτι που ναι μεν το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει, αλλά οι σκιές παραμένουν.

Επί της ουσίας το κομματικό αυτό συνέδριο αναμένεται με την ολοκλήρωσή του να έχει θέσει τις βάσεις για την επόμενη μέρα: αποκλεισμό όλων των… αντιρρησιών συνείδησης ώστε το κόμμα να αναδειχθεί σε πυλώνα της Κεντροαριστεράς απορροφώντας όλα τα μικρότερα κόμματα του χώρου. Με άλλα λόγια, να γίνει ένα νέο ΠΑΣΟΚ καλύπτοντας το κενό που άφησε το ΠΑΣΟΚ. Μόνο τυχαίο πάντως δεν είναι πως από το συνέδριο πέρασαν πρώην «πράσινα» στελέχη τα οποία αναζητούν δίοδο για την επιστροφή τους. Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι στην προσπάθεια μετατροπής του κόμματος, ο πρωθυπουργός προωθεί ακόμα και τη συγκρότηση επιτροπή Δεοντολογίας η οποία θα «πειθαρχεί» τους παραφωνούντες. Μια τακτική ξένη στον κόσμο της Κουμουνδούρου όπου η πολυφωνία είχε αναδειχθεί σε νούμερο ένα πλεονέκτημα του κόμματος.

Σε εξέλιξη η μάχη των τάσεων
Με τον ίδιο τον Αλ. Τσίπρα να μην αμφισβητείται καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αυτοκτονικό μιας και αποτελεί την εγγύηση τόσο για τη συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ όσο και για την παραμονή στην εξουσία, τα βλέμματα στρέφονται στην μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των τάσεων αλλά κυρίως μεταξύ των Νίκου Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτου. Με τον ανασχηματισμό να βρίσκεται προ των πυλών, η έκβαση της θα αναδείξει τους κερδισμένους και τους χαμένους στην επόμενη κυβέρνηση. Αν και οι δυνάμεις των «53» είναι περιορισμένες, στο στρατόπεδο του υπουργού Οικονομικών –που τους εκπροσωπεί– εκτιμούν πως θα συσπειρώσουν γύρω τους και άλλες δυνάμεις μικρότερες ανεβάζοντας τις συνολικές τους μετοχές. Όλα αυτά φυσικά θα κριθούν την Κυριακή το βράδυ.

Πριν το ανασχηματισμό της κυβέρνησης, προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ανασχηματισμός του κόμματος. Και αυτό γιατί η Κουμουνδούρου όχι μόνο απέχει σε μεγάλο βαθμό από την κυβερνητική πορεία αλλά κυρίως γιατί η ηγεσία του κόμματος έχει αποτύχει να δώσει γραμμή και ρυθμό.

Η εκλογή του νέου γραμματέα είναι κομβικής σημασίας μιας και αναμένεται να είναι άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του Αλ. Τσίπρα. Πολλά ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι, αλλά όλα σκοντάφτουν σε αντικειμενικές δυσκολίες: από του Νίκου Φίλη το οποίο όμως ο πρωθυπουργός θέλει να διατηρήσει στο υπουργείο Παιδείας, μέχρι του Πάνου Σκουρλέτη, τον οποίο ο Αλ. Τσίπρας θα ήθελε μακριά από την κυβέρνηση αλλά εκείνος αντιστέκεται σθεναρά. Δεν θα πρέπει λοιπόν να ξαφνιάσει μια πρόταση της τελευταίας στιγμής η οποία και θα γίνει απευθείας από τον πρωθυπουργό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα