Όταν «παλεύεις» με τον Σόιμπλε και έχεις… σύμμαχο τον Τόμσεν

Το… τελευταίο που θα περίμενε ο Αλέξης Τσίπρας, όταν αναλάμβανε τη διακυβέρνηση της χώρας τον Γενάρη του 2015, ήταν πως κάποια στιγμή θα έχει ως μοναδικό σύμμαχο το ΔΝΤ.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Παρά τις κυβερνητικές κορώνες ότι «απορρίψαμε την πρόταση για επέκταση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων κατά 15 χρόνια», τις τελευταίες ώρες έγινε γνωστό πως καθοριστικό ρόλο στο να μην πάρει η Ελλάδα μία κακή λύση για το χρέος έπαιξε το Ταμείο. «Το ΔΝΤ έκρινε πως οι προτάσεις των Ευρωπαίων δεν είναι αρκετές ώστε να συμμετάσχει στο χρηματοδοτικό σκέλος του προγράμματος βοήθειας» σημειώνουν από την Ουάσιγκτον, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg αποκαλύπτει πως η αδιαλλαξία –κατ’ εντολή της Κριστίν Λαγκάρντ- του Πολ Τόμσεν ήταν ο κύριος λόγος που δεν επετεύχθη συμφωνία.

Όχι, το ΔΝΤ δεν αγάπησε ξαφνικά την Ελλάδα. Θέλει απλά να τηρήσει το καταστατικό του που αναφέρει ρητά ότι «απαγορεύεται η συμμετοχή σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα κράτους, που δεν έχει διασφαλίσει την αποπληρωμή του χρέους του». Άλλωστε ο σκληρός Δανός αξιωματούχος, έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως στη βάση της συζήτησης συμφωνεί με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Δεχόμαστε τη βάση της συμφωνίας του Eurogroup του 2016, όπου η ελάφρυνση του χρέους δεν χρειάζεται να οριστικοποιηθεί μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια πριν το τέλος του προγράμματος». Ωστόσο, επεσήμανε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερη συγκεκριμενοποίηση για το τι θα έρθει στο τέλος του προγράμματος του ESM».

Αρνητικός σε όλα ο Σόιμπλε

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μην έχοντας βγάλει ποτέ από το μυαλό του την ιδέα του Grexit, επιμένει πεισματικά ότι η Ελλάδα πρέπει να παράγει υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια και επομένως δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους. Ο ίδιος αρνείται κάθετα να γίνει συζήτηση για «πάγωμα» των επιτοκίων στο ελληνικό χρέος, ενώ ούτε καν συζητά το ενδεχόμενο ένταξης της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ –κάτι που ούτως ή άλλως απεχθάνεται γενικώς-.

Αυτή τη στιγμή, αν κάτι δείχνει να… φοβάται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι η τυχόν αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα, κάτι που μπορεί να αποτελέσει ακόμη και αιτία αναζωπύρωσης της κρίσης και σίγουρα θα «πονοκεφαλιάσει» την Άνγκελα Μέρκελ ενόψει των γερμανικών εκλογών. Γι’ αυτό και βλέπουμε μία τακτική καθυστερήσεων από τις δύο πλευρές, με το ενδεχόμενο παράτασης των συζητήσεων και μετά το Eurogroup της 15ης Ιουνίου να είναι αρκετά πιθανό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα