Παίζει τα ρέστα του στο 21

Η 21η Σεπτεμβρίου είναι η νέα ημερομηνία-ορόσημο για το Ποτάμι. Τότε ο Σταύρος Θεοδωράκης, όπως έχει ανακοινώσει από τη Θεσσαλονίκη πριν από μερικές εβδομάδες, θα παρουσιάσει τις προγραμματικές θέσεις του Ποταμιού, τη δική του κυβερνητική πρόταση. Για να γίνει αυτό, οι συνεργάτες τού επικεφαλής τού Ποταμιού έχουν ξεκινήσει επαφές και συναντήσεις με υπουργούς και στελέχη του κρατικού μηχανισμού.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Για τις 21 Σεπτεμβρίου οργανώνεται ειδική εκδήλωση, στην οποία ο Στ. Θεοδωράκης θα αναλύσει τις κεντρικές προτάσεις του κόμματός του, τις οποίες ήδη επεξεργάζονται δύο επιτροπές. Η Επιτροπή Διαλόγου, στην οποία μετέχουν γνωστά πρόσωπα που δεν ανήκουν στο κόμμα, και η επιτροπή «Διά Ταύτα», η οποία θα πραγματοποιήσει και τις επαφές στα υπουργεία για να εισηγηθεί συγκεκριμένες λύσεις σε πρακτικά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Από τη Σεβαστουπόλεως έχουν στείλει επιστολές σε όλα τα υπουργεία, ζητώντας από τους πολιτικούς προϊσταμένους να ορίσουν κάποιον αρμόδιο με τον οποίο θα μπορεί να επικοινωνεί το Ποτάμι, προκειμένου να ενημερώνεται για το κυβερνητικό έργο – μιας και δεν εκπροσωπείται στη Βουλή. Ήδη έχουν απαντήσει θετικά στο αίτημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γιάννης Μανιάτης, και έχουν συμφωνήσει για μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας. Μάλιστα, ήδη συναντήθηκαν με τον ΥΠΕΚΑ, όπου συζήτησαν τα θέματα ενέργειας, τα οποία το Ποτάμι τα θεωρεί πολύ σημαντικά.

Πάντως, η επιλογή της 21ης Σεπτεμβρίου έγινε, καθώς μέχρι τότε θα έχουν προηγηθεί οι Αντώνης Σαμαράς με την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας, που στη Θεσσαλονίκη θα ξεδιπλώσει τα χαρτιά του για τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, μέχρι τότε θα έχουμε πάρει μία γεύση για το τι μας περιμένει σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις για τη διευθέτηση του χρέους, αλλά και το πότε θα μας αδειάσει τη γωνιά η τρόικα.

Ποιοι είναι

Αρκετά γνωστά ονόματα είναι μεταξύ αυτών που διαμορφώνουν το κυβερνητικό πρόγραμμα του Ποταμιού. Σε κεντρικό ρόλο βρίσκονται ο πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης, ο μηχανικός Θανάσης Σκόκος, στέλεχος του κόμματος, ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Σταύρος Τσακυράκης, ο προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ και τους «58» καθηγητής Μάνος Ματσαγγάνης, που είναι ειδικός σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, ο οικονομολόγος Αρίστος Δοξιάδης με ειδίκευση σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων και εξαγωγικού προσανατολισμού της οικονομίας, ο καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας Περικλής Βαλλιάνος, καθώς επίσης και ο Γιάννης Παπανικολάου, οικονομικός σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου.

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, το πρόσταγμα έχει ο έμπειρος διπλωματικός Αλέξανδρος Μαλλιάς, ο οποίος έχει διατελέσει πρεσβευτής της Ελλάδας στα Σκόπια και στην Ουάσινγκτον, ενώ στην ομάδα εντάχθηκε προσφάτως και ο Γιώργος Σκέμπερης από τη νεότερη γενιά των διπλωματών.

Στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης τον πρώτο λόγο έχει ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, ο οποίος το 2004 είχε ανακηρυχθεί καλύτερος δημόσιος υπάλληλος στον κόσμο. Για τα αγροτικά ζητήματα τον συντονισμό έχει αναλάβει ο γεωπόνος από τη Βέροια Δημήτρης Βακάμης. Αντίστοιχο ρόλο για τα θέματα που αφορούν το Αιγαίο και ευρύτερα τις ελληνικές θάλασσες διαδραματίζει η Αναστασία Μήλιου, ακτιβίστρια ειδική σε θέματα θαλάσσιας βιολογίας, ενώ στα περιβαλλοντικά ζητήματα μετράει ιδιαίτερα η άποψη ενός ακόμη επαΐοντος, του καθηγητή του ΕΜΠ Κίμωνα Χατζημπίρου.

Την ομάδα «21» ενισχύουν ακόμη με ιδέες και θέσεις ο τέως γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος μεταφέρει την εμπειρία του στα φορολογικά ζητήματα, ο εκπαιδευτικός και διαχειριστής του blog «Μη Μαδάς τη Μαργαρίτα» Λεωνίδας Καστανάς, o πανεπιστημιακός, ερευνητής και αρθρογράφος Αχιλλέας Γραβάνης, και η καθηγήτρια στα Χανιά Δάφνη Μανουσάκη. Προστέθηκαν στην ομάδα δύο οικονομολόγοι από το Λονδίνο, η Μαρίνα Σουγιουλτζή και ο νεαρός καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο LSE, Δημήτρης Βαγιανός.

Οι επισκέψεις

Παράλληλα με τη συνεχή διαβούλευση που έχει με την ομάδα των συνεργατών του, ο Σταύρος Θεοδωράκης ταξιδεύει ανά την Ελλάδα και ακούει απόψεις και γνώμες. «Αυτό που προέχει για μας είναι να βρούμε το νήμα των λύσεων», λέει στους συνεργάτες του ο επικεφαλής του Ποταμιού και συμπληρώνει: «Και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν είσαι κλεισμένος στα κομματικά γραφεία».
Αντιδιαστέλλοντας τη δική του τακτική με την καθιερωμένη πρακτική των παραδοσιακών κομμάτων, σημειώνει ότι «οι παλιοί πιστεύουν ότι αν κάτσουν σε ένα κομματικό γραφείο, κατεβάσουν δυο παλιά βιβλία και φέρουν και δυο-τρία στελέχη του αντιδικτατορικού αγώνα ή του ΕΑΜ ή, από την άλλη μεριά, πέντε πτυχιούχους από αγγλικά πανεπιστήμια, νομίζουν ότι θα βρουν τις λύσεις».
Ο ίδιος εμφανίζεται αποφασισμένος να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο. Πιστεύει, άλλωστε, και διακηρύσσει σε κάθε ευκαιρία ότι «η χώρα δεν θα αλλάξει εάν δεν μπουν νέοι άνθρωποι στο παιχνίδι, εάν δεν αντικατασταθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος με νέους δημιουργικούς ανθρώπους, ανθρώπους της αγοράς, διανοούμενους, ανθρώπους που τέλος πάντων η κύρια ταυτότητά τους δεν είναι η πολιτική, αλλά ότι έχουν πετύχει κάτι στη ζωή τους και θέλουν να το μεταφέρουν στην πολιτική».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης επιμένει στη διμέτωπη κριτική, παρόλο που σε κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνει ότι δεν επιδιώκει να πέσει η κυβέρνηση και τάσσεται, για λόγους αρχής, υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας, ενώ επιμένει ότι πρέπει να ανοίξει το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης από την παρούσα Βουλή, έτσι ώστε η επόμενη να είναι αναθεωρητική.

Μέχρι το τέλος του μήνα ο Θεοδωράκης έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί τη Μυτιλήνη και την Ξάνθη, με στόχο να επαυξήσει τη δημοτικότητα του κόμματός του σε περιοχές που δεν συγκέντρωσε μεγάλα ποσοστά στις ευρωεκλογές.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι ήδη έχουν πωληθεί τα μισά από τα 200.000 φυλλάδια που τύπωσε το «Ποτάμι» για να διαδώσει τη μέχρι τώρα πορεία του, γεγονός που απέφερε στο κόμμα πάνω από 60.000 ευρώ. Το βιβλιαράκι έχει ήδη διακινηθεί σε Χίο, Μυτιλήνη, Τρίκαλα, Ξυλόκαστρο, Λευκάδα, Καβάλα, Κομοτηνή. Το βιβλίο τυπώθηκε με την οικονομική συνδρομή της ευρωσοσιαλιστικής ομάδας στην οποία εντάχθηκαν, ως συνεργαζόμενοι, οι ευρωβουλευτές του Ποταμιού, Γιώργος Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος.
 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα