Παρακολουθούμε αμήχανα τον διχασμό για το χρέος

Η άτεγκτη στάση της Γερμανίας και πιο συγκεκριμένα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει προκαλέσει ρήγμα στο εσωτερικό του ΔΝΤ, με τις Βρυξέλλες να παρακολουθούν αμήχανα και την Ελλάδα να αναζητά πρόσκαιρους συμμάχους. Όλα αυτά για το ελληνικό χρέος που αναδεικνύεται για ακόμα μια φορά σε θέμα ταμπού.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Κυρίαρχο ζήτημα συζήτησης είναι το ελληνικό χρέος στη σύνοδο του ΔΝΤ, στην Ουάσινγκτον. Σε σημείο μάλιστα που να έχει προκαλέσει εντάσεις στο εσωτερικό του Ταμείου. Η σημερινή μέρα αναμένεται να είναι μέρα αποφάσεων και κυρίως σε ότι αφορά την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Κάτι που στην Αθήνα η κυβέρνηση δεν ξέρει αν θέλει ή όχι. Γιατί από την μία το Ταμείο είναι υπέρ της ρύθμισης του χρέους, όμως μαζί με αυτό απαιτεί και μια σειρά από αντιλαϊκές αλλαγές τις οποίες το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να αγγίξει. Αν πάλι όμως το ΔΝΤ απέχει, τότε η Αθήνα θα εξαρτάται αποκλειστικά από το Βερολίνο στο οποίο όμως δεν πρόκειται να λάβουν αποφάσεις πριν από τις εκλογές το 2017.

Στην Ουάσινγκτον, τεχνοκράτες και πολιτικοί του ΔΝΤ διασταυρώνουν τα ξίφη τους με τη Ευρώπη να παρακολουθεί αμήχανα. Ο Πολ Τόμσεν, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος, φέρεται να επιθυμεί άμεση και ολική αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα ενώ η «πολιτική ομάδα» του Λευκού Οίκου θέλει παράταση των συζητήσεων για ένα έτος και σκληρή στάση από το Ταμείο. Ο σκληρός Τόμσεν υποστηρίζει πως η ελληνική οικονομία είναι «μη επιδιορθώσιμη» (beyond repair) ενώ έτσι όπως εξελίσσεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να το «σώσει». Μάλιστα υποστηρίζει πως το θέμα του χρέους δεν θα συζητηθεί ούτε μετά τις γερμανικές εκλογές. Άλλωστε τότε δεν θα έχει νόημα γιατί… θα έχει ήδη εκτροχιαστεί.

Την ίδια ώρα, η πολιτική ομάδα που πρόσκειται στο Λευκό Οίκο θέλει να διατηρηθεί η συζήτηση για ένα χρόνο αλλά με σκληρή στάση από την πλευρά του ΔΝΤ, με την «πρόβα» να έχει γίνει ήδη από την Κριστίν Λαγκάρντ. Από πλευράς Ευρώπης, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει δώσει εντολή στους Ντομπρόβσκις και Μοσκοβισί που έχουν μεταβεί στην Ουάσινγκτον να κρατήσουν θετική στάση υπέρ της Ελλάδας. Ωστόσο, τους ζήτησε να έχουν σκληρή στάση απέναντι στο ΔΝΤ, όσον αφορά τα στοιχεία και τις προβλέψεις για το ελληνικό πρόγραμμα, δείχνοντας ότι η Eurostat είναι αυτή που «κάνει κουμάντο».

Η «λύση» Σόιμπλε
Την ίδια ώρα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιστρέφει με μια δικής του εμπνεύσεως λύση πάντα οικονομικής φύσεως. Πληροφορίες τον θέλουν να πιέζει για τη λήψη νέων μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση το Νοέμβριο, ώστε να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους με στόχο να καθησυχάσει το ΔΝΤ! Μόνο που η Γερμανία είναι αυτή που δεν τηρεί τα όσα έχουν συμφωνηθεί με την Ελλάδα.

«Ο ελέφαντας στο δωμάτιο δεν είναι άλλος από τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», παραδέχτηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κοινοτικός αξιωματούχος, καρφώνοντας το Βερολίνο και εξηγώντας πως η γερμανική στάση βρίσκεται σε απόσταση από την απόφαση του ίδιου του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, δημιουργώντας προσκόμματα. «Είχαμε μία συμφωνία και αυτή αναφέρει ότι η ηγεσία του ΔΝΤ θα είναι σε θέση να ζητήσει από το ΔΣ του Ταμείου να εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα πριν από το τέλος του χρόνου», υπογραμμίζει η ίδια πηγή, επισημαίνοντας ότι για να μπορεί να αποφασίσει το ΔΝΤ για ένα νέο πρόγραμμα έχει ξεκαθαρίσει πως θέλει «σαφήνεια» σε σχέση με το τι θα γίνει με το ελληνικό χρέος.

Υπενθυμίζεται ότι στην απόφαση του Eurogroup της 24ης Μαΐου προβλέπεται πως η συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. «Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε τώρα» ανέφερε η ίδια πηγή, σχολιάζοντας, μάλιστα, ότι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ήταν παρόντες σε εκείνη τη συνεδρίαση. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για τη σύνοδο του ΔΝΤ, θα έχει διμερή συνάντηση με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την οποία θα τεθούν τα εν λόγω ζητήματα και όπως τονίζει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, στόχος είναι να βρεθεί ένας συμβιβασμός, καθώς ο ρόλος της Επιτροπής είναι αυτός του μεσολαβητή.

Έτερη καλά πληροφορημένη πηγή έλεγε, επίσης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι εάν υπάρξει σύντομα η συνειδητοποίηση πως υπάρχουν πολύ σοβαρότερα ζητήματα αυτήν τη στιγμή για να ανησυχεί η Ε.Ε. και να υποχωρήσει, τόσο το ΔΝΤ, όσο και η Ευρωζώνη, το Ταμείο θα μπορούσε να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα μέσα στον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, εφόσον ολοκληρωθεί εγκαίρως και η δεύτερη αξιολόγηση.

Σε αυτό το ζήτημα, κοινοτική πηγή εκτιμούσε πως θα υπάρχει σημαντική επιτάχυνση, επισημαίνοντας πως το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα ήταν εξαιρετικά εμπροσθοβαρές και είναι λογικό να πήρε τόσο χρόνο η πρώτη αξιολόγηση. «Οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί. Οι επόμενες αξιολογήσεις έχουν ως επίκεντρο τον έλεγχο της εφαρμογής τους» ανέφερε, προσθέτοντας πως «από δω και πέρα θα είναι πιο εύκολο» το κλείσιμο των αξιολογήσεων.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη δόση
Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, οι Βρυξέλλες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να αποφασιστεί στο Eurogroup της Δευτέρας. Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, οι θεσμοί εξετάζουν το νομοσχέδιο που πέρασε από την ελληνική Βουλή και αφορούσε τα ζητήματα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και πως το EuroWorking Group αναμένει το πόρισμα των θεσμών για να συγκαλέσει τη συνεδρίαση της Δευτέρας πριν από το Eurogroup. «Όλοι όσοι εμπλέκονται στο ελληνικό πρόγραμμα βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Ουάσινγκτον και από κει εργάζονται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα