Παράπλευρα ελληνικά κέρδη από τον Ρωσοτουρκικό «πόλεμο»

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην κυβέρνηση. Αφορμή ο «πόλεμος» μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, που εκτιμάται πως θα έχει θετικές συνέπειες για την Ελλάδα. Η αρχή έγινε ήδη αυτή την εβδομάδα, ενώ το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του χρόνου χαρακτηρίζεται από τους γνωρίζοντες κρίσιμο.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Το τέλος του εμπάργκο μεταξύ Ρωσίας και Ε.Ε. αρχίζει να αχνοφαίνεται μετά την κατάρριψη των ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών από την Τουρκία. Το συμβάν που πάγωσε την Ευρώπη εκκίνησε μια σειρά από εξελίξεις, οι οποίες όλα δείχνουν πως θα αλλάξουν τις ισορροπίες στη «γηραιά» ήπειρο.

Είχε προηγηθεί η επίσκεψη του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και συζήτησαν τη συνεργασία των δύο χωρών σε μια νέα βάση. Μια βάση η οποία τέθηκε από τη στιγμή που η Μόσχα «ξέχασε» την ευρωπαϊκή πολεμική στο θέμα της Ουκρανίας, εξαιτίας της πρόσφατης κρίσης με το Ισλαμικό Κράτος και τον ISIS. Και μπορεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν να επεξέτεινε το ρωσικό εμπάργκο σε ευρωπαϊκά προϊόντα μέχρι τον Ιούνιο του 2016, όμως στις συναντήσεις των Ρώσων με τους Έλληνες αξιωματούχους της προηγούμενης εβδομάδας διέρρευσε ότι οι πρώτοι εξήγησαν στους δεύτερους τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να «σπάσει» την απόφαση αυτή και να προχωρήσουν τα προϊόντα της. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μετά το Μέγαρο Μαξίμου οι Ρώσοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και έγιναν θερμότατα δεκτοί από ολόκληρη την πολιτική ηγεσία του.

Μετά όμως από το τελευταίο επεισόδιο, διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν πως σχετικά σύντομα Ευρώπη και Ρωσία θα κηρύξουν ανακωχή προς όφελος και των δύο. Επί της ουσίας η Μόσχα έχει αποφασίσει το μποϋκοτάζ στην Άγκυρα ως αντίποινα, οπότε από κάπου θα πρέπει να κάνει εισαγωγές προϊόντων. Αν και κατά τη διάρκεια του εμπάργκο στην Ε.Ε. κάποιες ποσότητες έφθαναν στην αγορά της Ρωσίας μέσω τρίτων, αυτές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας.

Στο Σότσι
Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας παίχτηκε το δεύτερο «επεισόδιο» επαναπροσέγγισης, στο Σότσι της Ρωσίας και τις εργασίες εκεί της 9ης Συνόδου της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής, Τεχνολογικής και Επιστημονικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας. Σε αυτήν φαίνεται να μπήκαν οι βάσεις για τον τρόπο με τον οποίο το ρωσικό εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα θα «σπάσει».

Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, γίνεται, σαφώς, λόγος για «αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου συνεργασίας» και στους τομείς της οικονομίας, των μεταφορών αλλά και της γεωργίας. Πώς άραγε θα γίνει αυτή η αναβάθμιση, αν δεν πάψει το ρωσικό εμπάργκο; Το κλίμα είναι εξαιρετικό ανάμεσα στην Αθήνα και τη Μόσχα. Και σε συνέχεια αυτού του καλού κλίματος προγραμματίζεται το νέο ταξίδι στη Ρωσία Ελλήνων αξιωματούχων –την 1η Δεκεμβρίου– και συγκεκριμένα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις Δημήτρη Μάρδα και του γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ίδιου υπουργείου Γιώργου Τσίπρα. Αν και η επίσημη ενημέρωση θέλει το βάρος να ρίχνεται στα ενεργειακά, καλά διασταυρωμένες πληροφορίες σημειώνουν πως οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών θα συζητηθούν διεξοδικά, ώστε να βρεθεί η τελική φόρμουλα ώστε τα ελληνικά προϊόντα να βρουν και πάλι τον δρόμο τους προς τη Μόσχα.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως ναι μεν το άνοιγμα εκ νέου της αγοράς θα ωφελήσει την ελληνική οικονομία, όμως κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν πως λόγω της υποτίμησης στο ρούβλι τα κέρδη θα είναι σαφέστατα μειωμένα σε σχέση με το παρελθόν. «Η ρωσική αγορά δεν είναι αυτή που ήταν πριν το εμπάργκο. Εμείς πετύχαμε υπεραξία στο προϊόν μας. Δεν θα κλείσουμε τις πόρτες, εννοείται, απλά θα κρατήσουμε μια στάση διατήρησης των σχέσεων μέχρι να δούμε πώς θα κινηθεί η αγορά. Βέβαια, θα είναι σημαντικό να αρθεί το εμπάργκο, γιατί θα βρουν διέξοδο πολλές περιοχές και εταιρείες», σχολιάζεται ενδεικτικά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα