Περιμένοντας το επόμενο «μπαμ» του Ρουπακιώτη

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο μπορεί να έχει προκαλέσει μίνι κρίση στην τρικομματική κυβέρνηση, αλλά όλοι θεωρούν ότι τελικά θα βρεθεί η χρυσή τομή. Εξάλλου, και η δήλωση του Σπύρου Λυκούδη ότι «δεν πρόκειται να πέσει η κυβέρνηση για το αντιρατσιστικό», δείχνει πως οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί στο τέλος θα καταφέρουν να συνεννοηθούν.

Το μεγάλο ερωτηματικό, ωστόσο, είναι το τι θα κάνει ο Αντώνης Ρουπακιώτης, αλλά και ποια θα είναι η στάση του πρωθυπουργού απέναντι στον υπουργό Δικαιοσύνης από εδώ και στο εξής. Φώτης Κουβέλης και Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως δήλωσαν και μετά το τέλος της σύσκεψης κορυφής το βράδυ της Δευτέρας, στηρίζουν απόλυτα τον υπουργό Δικαιοσύνης, όμως τα όσα έχουν προηγηθεί και η αντιδικία του με το Μαξίμου κάνουν πολύπλοκα τα πράγματα.
Ο ίδιος ο Αντ. Ρουπακιώτης έχει απασχολήσει πολλάκις το Μαξίμου με τη στάση του, τις δηλώσεις, αλλά και τις αντιρρήσεις του. Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν από το Πάσχα κόντεψε να τινάξει στον αέρα το Πολυνομοσχέδιο, όταν και αρνείτο να υπογράψει μία διάταξη του Μανιτάκη (τελικά αποσύρθηκε). Τώρα, πριν από λίγες ημέρες είχε σαφώς υπαινιχθεί ότι θα παραιτηθεί εφόσον το σχέδιό του δεν γίνει αποδεκτό.
Η στήριξη προς το πρόσωπό του από τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη και η απόφαση των δύο κομμάτων να υιοθετήσουν το νομοσχέδιό του και να το καταθέσουν στη Βουλή, είναι κάτι που σίγουρα καθυστερεί τις εξελίξεις, αλλά είναι ζήτημα χρόνου η οριστική του απόρριψη. Ωστόσο, ο Αντ. Ρουπακιώτης έχει αποδείξει και κατά το κυβερνητικό του παρελθόν ότι δεν μεταβάλλει εύκολα άποψη. Ενδεχομένως αυτό να είναι μία από τις αιτίες της πρόσφατης κυβερνητικής κρίσης, μαζί φυσικά με τους άκομψους χειρισμούς από την πλευρά της κυβέρνησης.
Ο υπουργός πάντως, επισήμως, τηρεί σιγήν ιχθύος, τόσο για την απόφαση του Μαξίμου να βάλει στο συρτάρι το νομοσχέδιό του, όσο και για το τι θα πράξει ο ίδιος.

Επίθεση μέσω διαρροών
Ο Αντ. Ρουπακιώτης, που έχει διατελέσει και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, έχει δημιουργήσει δικό του επικοινωνιακό κύκλο, στον οποίο μετέχουν έμπειροι νομικοί, οι οποίοι από τη Δευτέρα βράδυ έχουν «πιάσει δουλειά» και… στολίζουν όλους όσοι διαφωνούν με το νομοσχέδιο. Έτσι αμφισβήτησαν ευθέως τη νομική κρίση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, εκτιμώντας ότι η δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Ν.Δ., δηλαδή του κόμματος που τοποθέτησε τους εν λόγω νομικούς στις συγκεκριμένες θέσεις. Δηλαδή, όπως λένε off the record, «για να δικαιολογήσουν τους μισθούς τους, γνωμοδοτούν κατά το δοκούν των εργοδοτών τους».
Την ώρα, λοιπόν, που κατηγορούν τους νομικούς της ΚΕΝΕ, υπεραμύνονται των νομικών του υπουργείου που συνέταξαν το νομοσχέδιο και επιτίθενται στον πρώην επικεφαλής των δικαστών, νυν αναπλ. υπουργό Εσωτερικών, Χαράλαμπο Αθανασίου. Τέλος, βάλλουν κατά του Μάκη Βορίδη, για τον τρόπο που αντιμετώπισε πολιτικά το νομοσχέδιο στη Βουλή.
Φυσικά, από την επίθεση των κύκλων του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν γλίτωσε και το Μαξίμου και ειδικά ο γραμματέας της κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος, που είναι person non gratta για τον Αντ. Ρουπακιώτη. Μάλιστα, σημειώνουν με νόημα πως, μέχρι πριν από λίγες ημέρες, επισπεύδων του νομοσχεδίου ήταν η Ν.Δ. μέσω του υφυπουργού Δικαιοσύνης Κ. Καραγκούνη. Ιδού τι αναφέρουν χαρακτηριστικά:
# Το προηγούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης (επί Μιλτιάδη Παπαϊωάννου) που αποτελεί σε μέγιστο βαθμό τη βάση του νέου ν/σ Ρουπακιώτη και στο οποίο προστέθηκαν οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. (της τελευταίας δε αυστηρότερες) κρίθηκε τόσο από την ΚΕΝΕ όσο και από την Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής συνταγματικό και πλήρες.
# Γιατί τα σημερινά μέλη της ΚΕΝΕ δεν είπαν το παραμικρό περί αντισυνταγματικότητας στους 4 δικαστές που εκπροσώπησαν το υπουργείο στις 21/5/2013 κατά την προφορική ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας τους, παρά αρκέστηκαν σε νομοτεχνικού χαρακτήρα παρατηρήσεις;
# Τι συνέβη και ανακάλυψαν εκ των υστέρων τα περί μη αναγκαιότητας του νόμου και αντισυνταγματικότητας;
# Για ποιο λόγο 2,5 ώρες πριν τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών η ΚΕΝΕ έκανε φεϊγβολάν το πρακτικό με τις παρατηρήσεις της;
# Είναι συμπτωματικό ότι όλα τα μέλη της ΚΕΝΕ έχουν διοριστεί την τελευταία περίοδο από συγκεκριμένο κόμμα;
# Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χ. Αθανασίου είπε ότι για να νομοθετείς πρέπει πρώτα να γνωρίζεις το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Δηλαδή, υπονοεί ότι οι πέντε δικαστές που συμμετείχαν στη σύνταξη του νομοσχεδίου, πρώην συνάδελφοί του, αγνοούσαν τις ισχύουσες ρυθμίσεις; Ή μήπως πλέον δεν έχει ανάγκη τις ψήφους τους για να εκλεγεί, αλλά αναζητεί ψήφους σε άλλη δεξαμενή;
#  Ο κ. Βορίδης τρέχει από κανάλι σε κανάλι, εξαντλώντας τις νομικές γνώσεις του, και λαχανιάζει, για να αποδομήσει –όπως νομίζει– το νέο νομοσχέδιο. Ας απαντήσει τότε γιατί πριν λίγες ήμερες μέσω του Κ. Καραγκούνη διεκδικούσε το κόμμα του να επιταχυνθεί η κατάθεση του ν/σ και μάλιστα να σκληρύνουν στο έπακρο οι ρυθμίσεις του; Και για ποιο λόγο ανέκρουσε πρύμνα, όταν σειρά προτεινόμενων ρυθμίσεων έφερε στη δημοσιότητα ο ίδιος ο κ. Καραγκούνης;

Στα άκρα
Όπως, λοιπόν, γίνεται αντιληπτό, ο Αντ. Ρουπακιώτης φέρεται αποφασισμένος και από τις διαρροές των κύκλων του ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αλλά αντίθετα σχεδιάζει να κάνει ακόμη δυσκολότερη τη ζωή του Μαξίμου.
«Ο υπουργός ποτέ στην πολύχρονη επαγγελματική και πολιτική διαδρομή του δεν σταμάτησε να λέει τη γνώμη του αγνοώντας εάν θα είναι αρεστός. Για ποιο λόγο να το κάνει τώρα, όταν όλη η κοινωνία κατανοεί πως έχει δίκιο;» λένε χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργού. Και όλοι στο Μαξίμου είναι σε επιφυλακή, καθώς προσπαθούν να μαντέψουν ποιο θα είναι το επόμενο «χτύπημα» Ρουπακιώτη.
Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι οι σχέσεις του προερχόμενου από τη ΔΗΜΑΡ υπουργού με τον αναπληρωτή του Κώστα Καραγκούνη, βρίσκονται πλέον στο χειρότερο δυνατό σημείο. Κι αυτό, διότι οι συνεργάτες του Ρουπακιώτη τού καταλογίζουν ότι λειτούργησε όχι υπέρ του νομοσχεδίου, όπως θα έπρεπε, αλλά με τη συμμετοχή του στις συσκέψεις στο Μαξίμου, ως πολιορκητικός κριός κατά του αντιρατσιστικού.

Σε ανοιχτή γραμμή με την Κουμουνδούρου;

Ήδη το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Ρουπακιώτη έχει πάει στις καλένδες με εντολή του πρωθυπουργού, αλλά ο υπουργός ακόμη ελπίζει ότι θα το περάσει, παρά την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα το στηρίξει στη Βουλή και ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταθέσει δική του πρόταση νόμου. Ήδη η ΔΗΜΑΡ εξέδωσε ανακοίνωση επί της ουσίας ικετεύοντας τους πρώην συντρόφους της να στηρίξουν το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη. Στην ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική Αριστερά επισημαίνει πως η κατάθεση του ν/σ Ρουπακιώτη «αποτελεί μια πρωτοβουλία που θέτει τα κόμματα και τους βουλευτές μπροστά στις ευθύνες τους. Η ανταπόκριση, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες, είναι πράξη δημοκρατικής ευθύνης όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου».
Πάντως, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός είναι σε ανοιχτή γραμμή με την Κουμουνδούρου, προσπαθώντας να πείσει την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξουν το δημιούργημά του.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα