Καθημερινή ενημέρωση

Περιμένοντας τον Άγιο Βασίλη με τα «δώρα»

Μπορεί το ελληνικό ποδόσφαιρο να μην προσφέρεται για υψηλές επενδύσεις, με σκοπό οι χρηματοδότες να έχουν κέρδος έστω και σε βάθος χρόνου, αλλά σύμφωνα με τα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων έχει ακόμα την πέρασή του.

Χρόνο με τον χρόνο τα έσοδα των ΠΑΕ μειώνονται, τα γήπεδα είναι άδεια, οι χορηγοί έχουν αποχωρήσει, χωρίς αντίστοιχα να έρχονται στην αγορά του ποδοσφαίρου νέα κεφάλαια, και η τωρινή κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, αναγκάζει τους προέδρους ή τους ιδιοκτήτες των ομάδων να κάνουν τον… σταυρό τους που τουλάχιστον υπάρχει η NOVA και ο ΟΠΑΠ ώστε να μπορεί να «βγει» σε οικονομικό επίπεδο η σεζόν. Απ’ αυτό τον κανόνα, εξαίρεση αποτελεί ο Ολυμπιακός που, εκτός από εύρωστο μεγαλομέτοχο (Βαγγέλη Μαρινάκη), καρπώνεται αρκετά χρήματα από τη συμμετοχή του στο Champions League, ενώ τα τελευταία χρόνια προχωρά σε συμφέρουσες για την ΠΑΕ πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Αυτάρκης οικονομικά είναι και ο ΠΑΟΚ, που όμως εξαρτάται από το… πορτοφόλι του Ιβάν Σαββίδη.

Από εκεί και κάτω επικρατεί ένα μίνι «χάος». Υπάρχουν οι ΠΑΕ που απλά δεν αντιμετωπίζουν κανένα οικονομικό πρόβλημα λόγω του σωστού προγραμματισμού και της οικονομικής φερεγγυότητας των αφεντικών τους (Ατρόμητος, Αστέρας Τρίπολης, Skoda Ξάνθη, Απόλλων Σμύρνης, Παναιτωλικός κ.λπ.), αυτές που βρίσκονται σε φάση εξυγίανσης (ΟΦΗ, ΠΑΣ Γιάννινα) και αυτές που το «κανόνι» είναι πολύ κοντά στο να ηχήσει (Άρης, Πανιώνιος) και περιμένουν τον… Άγιο Βασίλη με τα «δώρα. Όπου Άγιος Βασίλης είναι ο τρελός που θα βάλει το χέρι στην τσέπη και όχι μόνο θα ενισχύσει την ομάδα αλλά θα αποπληρώσει και τα χρέη της. Την ίδια ώρα, η άλλη μεγάλη ομάδα της Θεσσαλονίκης, ο Ηρακλής, που επίσης αντιμετωπίζει χρόνια οικονομικά προβλήματα και διοικητική αστάθεια, βρίσκεται –σύμφωνα με την ίδια την ΠΑΕ– σε διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών, ενώ και ο Παναθηναϊκός ευελπιστεί ότι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θα το πάρει απόφαση να εμπλακεί με το «τριφύλλι», όπως μπορείτε να διαβάσετε στο ρεπορτάζ της σελίδας 25.

ΑΡΗΣ
Βρέθηκε(;) «τρελός»
Όταν η ΑΕΚ ζούσε στη δύνη των χρεών, ο Δημήτρης Μελισσανίδης απαντώντας στις εκκλήσεις των οπαδών της ομάδας για να αναλάβει τα ηνία, είχε πει μια πολύ μεγάλη αλήθεια: «Μόνο ένας τρελός ή λαμόγιο μπορεί να αναλάβει την ΑΕΚ με αυτά τα χρέη». Στην ίδια αναζήτηση είναι και ο Άρης του 2013. Φυσικά, δεν μιλάμε για… λαμόγια αλλά για έναν «τρελό» που για τους δικούς του λόγους θα αποφασίσει ουσιαστικά να αναλάβει αποπληρωμή χρεών ύψους 28 εκατ. ευρώ (15 εκατ. ευρώ σε Δημόσιο, 8 εκατ. ευρώ προς ποδοσφαιριστές και 5 εκατ. ευρώ οι προσαυξήσεις) και μάλιστα χωρίς να υπάρχει η ρύθμιση του άρθρου 99. Την Πέμπτη βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για συζητήσεις με την ΠΑΕ ενδιαφερόμενος, και μάλιστα από τη διοίκηση του Άρη πηγάζει αισιοδοξία ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι διατεθειμένος να καλύψει όλο το ποσό της επερχόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (7 εκατ. ευρώ). Θα έχει ενδιαφέρον η συγκεκριμένη ιστορία.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
Δεν υπάρχει… σάλιο και επίσημα
Τα τελευταία χρόνια είναι αλήθεια ότι ο Ερασιτέχνης Πανιώνιος που έχει αναλάβει τη διοίκηση και της ΠΑΕ έχει καταφέρει να μειώσει το χρέος που υπήρχε κατά 10 εκατ. ευρώ, ρίχνοντάς το περίπου στα 5 από τα 15. Ωστόσο, η κατάσταση έχει φτάσει πια σε οριακό σημείο και πλέον δεν φαίνεται «φως στο τούνελ». «Δεν υπάρχει… σάλιο. Όποιος θέλει μένει, όποιος θέλει φεύγει». Αυτή ήταν η ειλικρινής αν μη τι άλλο τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΠΑΕ, Νίκου Γκλεζάκου, σε ομιλία του προς τους παίκτες. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η κατάσταση, όσο περνάει ο καιρός, υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει με τις διαρροές περί συζητήσεις με υποψήφιο επενδυτή να έχουν πια κουράσει. Ονόματα φυσικά δεν διαρρέονται, αλλά οι παίκτες του «Ιστορικού» δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο εκτός από το να ελπίζουν.

ΗΡΑΚΛΗΣ
Ελπίδα για καλύτερες μέρες
Ταλαιπωρημένη ομάδα τα τελευταία δέκα χρόνια είναι και ο Ηρακλής. Χρέη, αλλαγές διοικήσεων, υποβιβασμός, εξαγορά ΑΦΜ και, φτάνοντας στο σήμερα, ελπίζει σε άνοδο στη Super League. Άνθρωπος που κράτησε τον «Γηραιό» ζωντανό μέχρι σήμερα, ακόμα κι αν έκανε αρκετά λάθη όπως του καταλογίζεται από μερίδα οπαδών, είναι ο Θόδωρος Παπαδόπουλος που, όπως δεσμεύθηκε, θα ψάξει τη διάδοχη κατάσταση αφού το κλίμα δεν τον… σήκωνε τους τελευταίους μήνες. Ο ισχυρός άνδρας φαίνεται ότι βρήκε τη λύση και, όπως πληροφορεί επίσημα η ΠΑΕ, η τωρινή διοίκηση θα αποχωρήσει και η νέα θα μπορέσει να οδηγήσει τον ιστορικό σύλλογο στην πρώτη κατηγορία. Ονόματα ούτε σε αυτή την περίπτωση έχουν διαρρεύσει προς τα έξω και απλά αναμένονται οι εξελίξεις με διευθύνσεις και ονόματα.

Παύλος Κουστέρης

Διαβάστε επίσης