«Πινγκ – πονγκ» με φόντο τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας!

Εβδομάδα αγωνιστικών υποχρεώσεων ήταν αυτή που πέρασε για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος παρουσίασε ένα αξιόμαχο σύνολο κόντρα στην πανίσχυρη Ντιναμό, στη Μόσχα, γνωρίζοντας τη – φυσιολογική – ήττα με σκορ 2-1.

Παράλληλα, οι «πράσινοι» προετοιμάζονται για την επανέναρξη του πρωταθλήματος, καθώς την Κυριακή αντιμετωπίζουν την αξιόμαχη Βέροια και ο κίνδυνος νέας γκέλας κάθε άλλο παρά απίθανος είναι. Ωστόσο, πίσω από την… αγωνιστική βιτρίνα, υπάρχει ένα μεγάλο θέμα, το οποίο εγκυμονεί πολύ μεγαλύτερους κινδύνους, από μία «γκέλα» στο πρωτάθλημα. Αναφερόμαστε στη «βραδυφλεγή βόμβα» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας!

Ο Παναθηναϊκός έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Δεν σκοπεύει σε καμία περίπτωση να επανέλθει στο σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης, το οποίο, πλέον, οι «πράσινοι» θεωρούν «φάντασμα», όπως χαρακτηριστικά το αποκαλούν. Μοναδική διέξοδος για να λυθεί το γηπεδικό, είναι η ανάπλαση της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η ανακαίνισή της, δηλαδή και η μετατροπή της σε ένα σύγχρονο και με παροχές γήπεδο. Με άλλα λόγια, ο Παναθηναϊκός έχει παραιτηθεί οριστικά της ιδέας να κατασκευάσει γήπεδο στον Βοτανικό, για δύο πολύ σημαντικούς λόγους: 1) Δεν διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια και ούτε πρόκειται να τα βρει για τα επόμενα χρόνια και 2)οι τράπεζες που θα χρηματοδοτούσαν, μέσω δανείων, ένα πολύ σημαντικό μέρος του έργου, δεν δίνουν πλέον τα χρήματα.

Ως εκ τούτου, το έργο της Διπλής Ανάπλασης καθίσταται επί της ουσίας άκυρο. Βεβαίως, εξακολουθεί να υφίσταται ως νόμος, ωστόσο, όπως υποστηρίζουν και δικαίως στον Παναθηναϊκό, η μοναδική σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η διατήρηση ενός ανενεργού σχεδίου, αφορά την επιθυμία του Δήμου Αθηναίων να ανακτήσει την κατοχή της περιοχής που βρίσκεται το γήπεδο και την κατασκευή πάρκου, όπως έχει προβλεφθεί ήδη στο νέο ρυθμιστικό σχέδιο, το οποίο κατατέθηκε προ ημερών στην ελληνική Βουλή. Ο Παναθηναϊκός, δεν σκοπεύει να επιτρέψει την «αρπαγή» του ιστορικού γηπέδου του από κανέναν φορέα και για τον λόγο αυτό, έχει ετοιμάσει την… άμυνά του, προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του.

Οι κινήσεις για να «σωθεί» η Λεωφόρος
Σύμφωνα με την επιθυμία του Γιάννη Αλαφούζου, οι κινήσεις πρέπει να γίνουν συντονισμένα και αθόρυβα. Δίχως προκλήσεις. Για τον λόγο αυτό έχουν αποφευχθεί και οι αντιδράσεις των οπαδών, οι οποίοι βρίσκονται στα κάγκελα και έτοιμοι να δράσουν. Στους συνδέσμους υπάρχουν φωνές που προτείνουν εξαιρετικά δυναμικές αντιδράσεις, σε περίπτωση που ο Δήμος Αθηναίων και ο δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης, επιμείνουν στη στάση τους. Ωστόσο, έχει δοθεί γραμμή να μην κουνηθεί ούτε… φύλλο, έως ότου οι διοικήσεις της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη, εξαντλήσουν όλα τα νόμιμα μέσα που τους παρέχονται.

Ποιες είναι οι κινήσεις που έχουν δρομολογήσει στον Παναθηναϊκό για να «σώσουν» το γήπεδο;

1)Περιμένουν την απόφαση για την έφεση άρσης της ακυρωτικής απόφασης που είχε λάβει το Ελεγκτικό Συμβούλιο, αναφορικά με την παροχή του ποσού των 7 εκατομμυρίων ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής, για την ανάπλαση της Λεωφόρου.

2)Περιμένουν την απόφαση αναφορικά με την αίτηση ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος που είχε εκδώσει ο Δήμος Αθηναίων, για το πλάνο της Διπλής Ανάπλασης.

3)Συγκεντρώνεται υλικό με αναφορές του δημάρχου Γιώργου Καμίνη, αλλά και άλλων πολιτικών φορέων, περί της ουσιαστικής ακύρωσης του Νόμου της Διπλής Ανάπλασης.

4)Επιχειρούν να εντάξουν στο πλάνο του νέου ρυθμιστικού κώδικα, στην περιοχή της Λεωφόρου και το γήπεδο, καθώς στο σχέδιο που έχει κατατεθεί, ΔΕΝ συμπεριλαμβάνει το «Απόστολος Νικολαϊδης».

5)Προσπαθούν να βρουν μία φόρμουλα συνεργασίας και συνεννόησης με την Περιφέρεια Αττικής και την Περιφερειάρχη, Ρένα Δούρου, προκειμένου να εγκριθεί το κονδύλι των 7 εκατομμυρίων, κάτι που θα σημαίνει, εμμέσως πλην σαφώς, την αποδοχή της Πολιτείας ότι η Λεωφόρος είναι και θα παραμείνει στην κατοχή του Παναθηναϊκού και ότι εκεί θα είναι η έδρα του στο παρόν και το μέλλον.

6)Προσπαθούν να ακυρώσουν και τυπικά το Νόμο της Διπλής Ανάπλασης, Βοτανικού – Λεωφόρου, αποδεσμεύοντας την υποχρέωση παράδοσης του γηπέδου, από την ανάπλαση της γενικότερης περιοχής του Ελαιώνα. Με πιο απλά λόγια, ο Παναθηναϊκός θέλει να σπάσει το άρρηκτο της σύνδεσης αξιοποίησης της περιοχής του Βοτανικού, με το γήπεδο της ομάδας.

Η θέση Καμίνη και Δούρου
Ποια είναι η θέση του Δήμου Αθηναίων; Εδώ και αν χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα! Ο Γιώργος Καμίνης έχει παραδεχθεί ότι επί της ουσίας, η Διπλή Ανάπλαση έχει ακυρωθεί. Έχει δηλώσει δημοσίως πως εφόσον οι τράπεζες δεν μπορούν, πλέον, να χρηματοδοτήσουν το εγχείρημα, στο οποίο θα συμμετείχε βεβαίως και ο Δήμος, είναι αδύνατη η εφαρμογή του, Γι’ αυτό και ο Δήμος ζητάει επίσης την ακύρωση του Νόμου της Διπλής Ανάπλασης. Ποια είναι η ειδοποιός διαφορά από την πρόταση του Παναθηναϊκού; Η εξής μία. Ο Δήμος και ο Δήμαρχος θέλουν να απεγκλωβίσουν τη Λεωφόρο από τον Βοτανικό, αλλά να πάρουν στην κατοχή τους της έκταση του γηπέδου. Για το λόγο αυτό, στο Προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε, όρισε ως διορία την πενταετία, προκειμένου ο Παναθηναϊκός να βρει λύση στο γηπεδικό του. Με άλλα λόγια, να αποχωρήσει από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας! Βάσει του συγκεκριμένου προεδρικού διατάγματος, το οποίο παραμένει σε ισχύ, γνωμοδότησε το Ελεγκτικό συμβούλιο ότι δεν πρέπει να δοθούν τα 7 εκατομμύρια για την ανάπλαση της Λεωφόρου, καθώς, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην παρούσα φάση, σε πέντε χρόνια θα πρέπει να παραδοθεί το γήπεδο, το οποίο θα γκρεμιστεί και στη θέση του θα «φυτρώσει» ένα πάρκο ή ό,τι άλλο έχει στο μυαλό της η δημοτική αρχή!

Μέσα σε όλα, εμπλέκεται και η Περιφέρεια. Η Ρένα Δούρου δεν έχει ξεκάθαρη στάση. Η νέα περιφερειάρχης, ενόψει και των γενικότερων πολιτικών εξελίξεων και της πιθανότητας εθνικών Εκλογών, θέλει να ακολουθήσει το τυπικό γράμμα του Νόμου σε κάθε της κίνηση, ώστε να μην δώσει δικαιώματα για σχόλια και… πολιτικούς διασυρμούς! Ως εκ τούτου, η παρατεινόμενη πολιτική αστάθεια δεν είναι προς το συμφέρον του Παναθηναϊκού, ενώ και η τελική στάση που θα κρατήσει η Περιφέρεια, στο χέρι της οποίας είναι η έγκριση του ποσού των 7 εκατομμυρίων για την ανάπλαση της Λεωφόρου, κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα