Καθημερινή ενημέρωση

Πιστοί στις «κόκκινες γραμμές»

Οι πιέσεις της τρόικας είναι αφόρητες. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις, που τα όσα ακούν οι Έλληνες διαπραγματευτές είναι εξωπραγματικά. Και όπως γίνεται αντιληπτό η θέση της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς από την μία υπάρχουν οι δανειστές και από την άλλη η κοινωνία και η αντιπολίτευση. Και φυσικά και οι βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση, ειδικά σε κρίσιμα θέματα όπως οι πλειστηριασμοί, οι ομαδικές απολύσεις και ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.

Πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος στην κυριολεξία καλούνται με χειρουργικές κινήσεις αφενός μεν να κλείσουν τα θέματα με τους πιστωτές, αφετέρου δε να μην δημιουργήσουν νέα μέτωπα στο εσωτερικό της χώρας. Έτσι οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, όπως και τα κόμματα τους φέρονται αποφασισμένα να μην κάνουν βήμα πίσω σε ότι αφορά τις «κόκκινες γραμμές», που οι ίδιοι έχουν χαράξει.

Οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος δεν έχουν καμία διάθεση υποχωρητικότητας και προτάσσουν το στέρεο επιχείρημα, ότι η ελληνική κοινωνία έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όριά της και δεν αντέχει άλλο. Παράλληλα, οι κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένες να στηρίξουν διατάξεις που θα επιδεινώνουν την ήδη πολύ κακή κατάσταση που βρίσκεται η κοινωνία.

Οι δύο αρχηγοί κάνοντας την επαναξιολόγηση των δεδομένων φέρονται ανυποχώρητοι στις πιέσεις. Και αυτό έχει τη σημασία του στο διπλωματικό θρίλερ που εξελίσσεται. Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο Κολέγιο των Επιτρόπων με πρόσκληση του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Έτσι θα έχει την ευκαιρία να εξηγήσει στους αξιωματούχους της Κομισιόν, ότι τα όσα παράλογα ζητά η τρόικα δεν μπορούν να γίνουν δεκτά από τη χώρα μας.

Στην καρδιά του ευρωπαϊκού κατεστημένου, ο κ. Σαμαράς θα έχει την ευκαιρία, για μια ακόμη φορά, να επισημάνει τις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλλει η Ελλάδα, θα μιλήσει για τις μεταρρυθμίσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν γίνει τους τελευταίους 17 μήνες και θα αναφερθεί και στις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού.

Τα κλειδιά

«Δεν υπάρχει περίπτωση να υποκύψουμε. Εάν συμβεί αυτό τελειώνουμε και παραδίδουμε τα κλειδιά της χώρας» τονίζουν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και σπεύδουν να προβλέψουν ότι τελικά η τρόικα θα υποχωρήσει. Αισιόδοξη πρόβλεψη, που όμως δεν προκύπτει από τις μέχρι σήμερα ενδείξεις που υπάρχουν από την πλευρά της τρόικας, η οποία δείχνει διάθεση εξουδετέρωσης του υφιστάμενου κυρίαρχου πολιτικού συστήματος.

Οι γραμμές της Αθήνας είναι γνωστές: όχι άρση πλειστηριασμών για όσους δεν έχουν να πληρώσουν και όχι στις ομαδικές απολύσεις. Από εκεί και πέρα, γίνεται η όποια συζήτηση με τους εκπροσώπους των πιστωτών. Ενδόμυχα, οι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος ευελπιστούν σε συμβιβασμό, όχι όμως επώδυνο για την ελληνική πλευρά. Θεωρούν ότι οι πιστωτές θα δουν και το πολιτικό σκέλος και δεν θα αφήσουν την χώρα να συρθεί στην προεδρία της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου του 2014, έχοντας ανοικτά θέματα.

Μ.Κ.

 

 

Διαβάστε επίσης