Πολιτικές αναταράξεις προκαλούν τα sms Βαρουφάκη – Τσίπρα

Τα μισά απ’ όσα γράφει στο νέο του βιβλίο ο Γιάνης Βαρουφάκης, τότε ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο συζητούσε το ενδεχόμενο Grexit αλλά το καλόβλεπε ως ιδέα αρκεί να υπήρχε «χρηματοδότηση, συναίνεση και αμοιβαία βοήθεια χωρίς πτώχευση».

Η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» αποκαλύπτει νέα κεφάλαια από το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών, στο οποίο –μεταξύ άλλων- ο κ. Βαρουφάκης παραθέτει μία σειρά από SMS που σύμφωνα με τον ίδιο αντάλλαξε με τον πρωθυπουργό, λίγο πριν το Eurogroup, για την πρόταση του Σόιμπλε για «τάιμ άουτ» από την Ευρωζώνη, με βοήθεια για τη μετάβαση. Στα μηνύματα αυτά, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται διατεθειμένος να συζητήσει την πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Βαρουφάκης [16.21]: Ο Βόλφγκανγκ έκανε μια απίστευτη πιρουέτα στη σημερινή μας συνάντηση.
Τσίπρας [16.22]: Δηλαδή;
Βαρουφάκης [16.25]: Σου στέλνει μήνυμα για time out…
Τσίπρας [16.26]: Προτείνει έξοδο ή υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος;
Βαρουφάκης [16.27]: Το πρώτο μέσω του δεύτερου: Παραδέχεται ότι το Μνημόνιο μας καταστρέφει.
Τσίπρας [16.30]: Τότε πες του αν το εννοεί, ας συζητήσουμε πώς θα μπορούσε να γίνει κάτω από τους καλύτερους δυνατούς όρους. Χρηματοδότηση, συναίνεση και αμοιβαία βοήθεια χωρίς πτώχευση.
Βαρουφάκης [16.35]: Μας προσφέρει τεράστια βοήθεια για τη μετάβαση».

Τα sms που ακολούθησαν
Τσίπρας [17.50]: Είμαι περίεργος να μάθω τι έχει στο μυαλό του. Πες του και για την άλλη πρόταση να δούμε πώς τη βλέπει.
Βαρουφάκης [17.51]: ΟΚ. Έχω το πράσινο φως να μιλήσω μαζί του εντελώς εμπιστευτικά για όλα αυτά τα θέματα;
Τσίπρας [17.53]: Ναι, αλλά πρόσεχε να μην του δώσεις την εντύπωση πως συμφωνείς. Και πρόσεχε να μην το διαρρεύσει.
Βαρουφάκης [17.53]: ΟΚ. Η γραμμή μας είναι: 1. Μιλάω μαζί του απλά για να διερευνήσω την πρότασή του χωρίς καμία δέσμευση. 2. Αν το διαρρεύσει, θα το αρνηθούμε».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Πρώτο Θέμα», ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι εδώ και μήνες «ζητάω και απαιτώ και εξεταστική και αν θέλουν και ειδικό δικαστήριο, ακόμη και στρατοδικείο. Ενα φόρουμ όπου θα κατατεθούν στοιχεία και θέσεις για το πώς πτώχευσε η χώρα, πώς συγκαλύφθηκε και βάθυνε με τα μνημόνια αυτή η πτώχευση και πώς το 2015 χάθηκε η ευκαιρία».

Ο μετρ της «θεωρίας των παιγνίων» σχολιάζει ότι η ποιότητα της ελληνικής δικαιοσύνης «έχει πέσει στο πάτωμα» και ότι «ο δημόσιος διάλογος έχει καταστεί γελοίος». «Τελικά, εκεί που φτάσαμε ίσως μα σώσει ένα δικαστήριο. Εκεί τουλάχιστον θα δοθεί η ευκαιρία στις δύο πλευρές να καταθέσουν τις απόψεις, τα χαρτιά τους και να πάψει αυτός ο ψεύτικος πόλεμος χυδαιοτήτων και διαστρεβλώσεων», συμπλήρωσε.

Ακόμη, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι υπήρχαν δύο διαφορετικά σχέδια, το Plan B, που είχε στόχο την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας εντός του ευρώ και το Plan X, που θα εφαρμοζόταν μόνο αν η τρόικα αποφάσιζε να διώξει την Ελλάδα από τη νομισματική ένωση. Το πρώτο περιελάμβανε παράλληλο σύστημα πληρωμών, κούρεμα των ομολόγων SMP που κατείχε η ΕΚΤ και αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει την Τράπεζα της Ελλάδας. Το δεύτερο, όπως δήλωσε, το έδωσε στον πρωθυπουργό μία εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα λέγοντάς του χαρακτηριστικά «διάβασε και κλάψε».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα