Πολλά τα έξοδα, αμφίβολα τα έσοδα

Μπορεί να υπάρχει αισιοδοξία για τη διαφαινόμενη εκταμίευση της διπλής δόσης των 4,2 και 3,2 δισ. ευρώ από το Eurogroup, ωστόσο, το καλοκαίρι που έρχεται αναμένεται να είναι ιδιαίτερα καυτό σε ότι έχει να κάνει με τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. Αυτό, καθώς το προσεχές διάστημα θα… ζοριστούν αρκετά τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις 20 του μήνα πρέπει να βρεθούν κεφάλαια για να αποπληρωθούν οι λήξεις ομολόγων συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ που έχουν στο χαρτοφυλάκιο τους η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Μέχρι στιγμής έχουμε διαθέσιμη την δόση των 2,8 δισ. ευρώ που μπήκε στο ταμείο την Μεγάλη Παρασκευή και το μεγαλύτερο μέρος της θα καλύψει μισθούς και συντάξεις. Η δόση των 4,2 δισ. ευρώ -αν εγκριθεί άμεσα- αναμένεται να εισρεύσει το τρίτο 10ήμερο του Μαΐου, κάτι που σημαίνει ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να βρεθούν από εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Την ίδια ώρα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα πρέπει να ανταποκριθεί σε επιπλέον υποχρεώσεις ύψους 4,9 δισ. ευρώ από λήξεις ελληνικών ομολόγων. Χρήματα τα οποία πρέπει να προστεθούν στις ανελαστικές δαπάνες (μισθούς και συντάξεις) του κρατικού προϋπολογισμού, με την τρόικα να απαιτεί και την συνέχιση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, κάτι που σημαίνει ότι θα χρειαστεί περίπου 1 δισ. ευρώ ακόμη.

Τέλος, «ανάσα» θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα χρήματα από τις αποκρατικοποιήσεις, όμως, τα 652 εκατ. ευρώ του τιμήματος από την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ θα πρέπει να περιμένουν τις εγκρίσεις από το ελεγκτικό συνέδριο και τις επιτροπές ανταγωνισμού της Ελλάδας και της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα