Πολύ… στρες για τα stress test

Μπορεί η «D-Day» της ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς να είναι η 26η Οκτωβρίου –ημερομηνία όπου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα των stress test στη γηραιά ήπειρο– ωστόσο οι Έλληνες τραπεζίτες μοιάζει να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, σχεδόν ένα μήνα πριν από την κρίσιμη ημερομηνία.

Ως γνωστόν, οι ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων θα αποκαλύψουν εάν και πόσα κεφάλαια χρειάζονται 130 μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης, και ουδείς τολμάει να κάνει πρόβλεψη για το αποτέλεσμα.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Τρίτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, καθώς και στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank) είχαν επαφές με αξιωματούχους της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

Αν και τα στόματα παραμένουν ερμητικά κλειστά, οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας λένε ότι κεντρικό σημείο αυτών των επαφών ήταν ο τρόπος που θα συνυπολογιστoύν στην όλη διαδικασία των stress test  τα πλάνα αναδιάρθρωσης και ο βαθμός προσμέτρησης των κινήσεων δημιουργίας εσωτερικών κεφαλαίων που περιλαμβάνουν.

Οι παροικούντες –άρα και γνωρίζοντες τα σχετικά θέματα– στην τραπεζική Ιερουσαλήμ λένε ότι είναι άτομο αν όχι αδύνατο να κάνει κάποιος ασφαλή εκτίμηση για το αποτέλεσμα των stress test, εάν δεν οριστικοποιηθεί πρώτα η σχετική μεθοδολογία.

Αυτό που, ωστόσο, υπάρχει ως κυρίαρχη αίσθηση είναι ότι εφόσον τα τεστ αντοχής περιλάβουν στο σενάριό τους τα κεφάλαια από δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης που έχουν δρομολογήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η… λυπητερή δεν θα είναι τόσο λυπητερή, και τo όποιο gap θα καλυφθεί σχετικά άνετα από κεφάλαια προερχόμενα από την αγορά.

Αν κάτι ανακουφίζει τους Έλληνες τραπεζίτες, αυτό είναι το γεγονός ότι μετά τα πρόσφατα test της ΤτΕ και τις τοποθετήσεις που έλαβαν χώρα εν συνεχεία, τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ισχυροποιήθηκαν. Αυτή παράμετρος δημιουργεί μία αίσθηση ασφάλειας –και όχι άδικα– ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των stress test της ΕΚΤ, αυτό θα είναι διαχειρίσιμο.

Τα παραπάνω ευοίωνα δεν σημαίνουν πάντως ότι στις τάξεις των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών υπάρχει εφησυχασμός. Όλοι γνωρίζουν ότι λ.χ. το να καλυφθούν επιτυχώς οι όποιες κεφαλαιακές ανάγκες προκύψουν από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, δεν είναι κάτι που εξαρτάται μόνο από το ύψος αυτών των αμκ, αλλά έχει άμεση συνάρτηση και με το κλίμα που θα επικρατεί στις αγορές την κρίσιμη στιγμή.

Αυτός είναι, εν πολλοίς, και ο λόγος που η επικείμενη αμκ της Attica Bank έχει τραβήξει πάνω της το ενδιαφέρον της αγοράς, καθώς εκτιμάται ότι θα αποτελέσει ένα είδος κρας τεστ για τις διαθέσεις των ξένων επενδυτών να ξαναμπούν στο ελληνικό τραπεζικό παιχνίδι.

Να θυμίσουμε ότι η διοίκηση της τράπεζας των Μηχανικών καλείται να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 433,2 εκατ. ευρώ, προσελκύοντας ιδιωτικά ξένα κεφάλαια, απόφαση που αναμένεται να παρθεί στη γενική συνέλευση της τράπεζας στις 30 Σεπτεμβρίου.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα