Ποταμίσιο «σωσίβιο» τα μπάνια του λαού

Μετά από τα μπάνια του λαού θα δοθεί η απάντηση του Ποταμιού στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά για κοινή πορεία και συμμετοχή στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Στη Σεβαστουπόλεως ουδείς… ορκίζεται για το ποια θα είναι η εισήγηση του Σταύρου Θεοδωράκη στη συνεδρίαση της Μεγάλη Συγκέντρωση Αντιπροσώπων τον Σεπτέμβριο (σ.σ. ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούλιο, αλλά αναβλήθηκε) για να ληφθεί η οριστική απόφαση. Και ο λόγος της αναβολής της συνεδρίασης της ΜΕΣΥΑ ήταν να μην ληφθούν αποφάσεις εν θερμώ. Αντίθετα ο Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος όπως λένε όσοι έχουν συνομιλήσει μαζί του το τελευταίο διάστημα, είναι προβληματισμένος, έχει την ευκαιρία να διαβουλευθεί με συνεργάτες, με τους βουλευτές, με τα μέλη του κόμματος, με την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Γιώργο Φλωρίδη, με το Νίκο Αλιβιζάτο, αλλά και με πολιτικά στελέχη από το ΠΑΣΟΚ. Κι εν συνεχεία να προχωρήσει στην εισήγηση του προς την ΜΕΣΥΑ για να καταλήξει το Ποτάμι σε μία απάντηση προς τη ΔΗ.ΣΥ..

Μέχρι στιγμής όσοι έχουν συνομιλήσει με τον κ. Θεοδωράκη μεταφέρουν διφορούμενες απόψεις. Υπάρχουν, καταρχάς, αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού έχει καταλήξει στο «ναι» και απλά προσπαθεί να πείσει και τους διαφωνούντες, ώστε να μην υπάρξουν απώλειες και σύσσωμο το κόμμα να κάνει το επόμενο βήμα. Υπάρχουν, όμως, κι εκείνοι που στοιχηματίζουν ότι η απάντηση Θεοδωράκη θα είναι αρνητική, καθώς ναι μεν είναι υπέρ της ύπαρξης ενός νέου φορέα, αλλά αυτή τη στιγμή εντός της ΔΗ.ΣΥ. υπάρχουν αρκετά τοξικά στοιχεία, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν σηματοδοτούν το νέο προοδευτικό μεταρρυθμιστικό προφίλ που θέλει να υπηρετήσει το Ποτάμι.

Διχασμός…
Πάντως η πρόταση Γεννηματά, όπως είπαμε έχει προκαλέσει τεράστιο προβληματισμό στο Ποτάμι, από την κορυφή έως τη βάση. Το χειρότερο όλων; Υπάρχει κι ένας διχασμός, καθώς καθημερινά σε όλες τις συζητήσεις φαίνεται να δημιουργούνται δύο φανατικά μπλόκα: το ένα υπέρ της συνεργασίας, το άλλο κατά.

Για παράδειγμα ο Σπύρος Δανέλλης υποστήριξε πως «θα ήταν ολέθριο να χρεωθούμε εμείς ότι δεν κάναμε το βήμα που χρειαζόταν». Ο βουλευτής Ηρακλείου πιστεύει ότι μετά την τοποθέτηση του κ. Αλιβιζάτου ως επικεφαλής που θα πιστοποιεί τις διαδικασίες για την εκλογή νέας ηγεσίας στη ΔΗ.ΣΥ., δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια να μείνει κάποιος αδιάφορος και γι’ αυτό θα πρέπει να συνομιλήσουν οι χώροι μεταξύ τους.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει λ.χ. ο Γρηγόρης Ψαριανός που σε όλες τις παρεμβάσεις του έχει ταχθεί εναντίον αυτής της συνεργασίας, υποστηρίζοντας πως το Ποτάμι πρέπει να εντείνει τα βήματα του για να ολοκληρώσει τη συνεργασία με την «Ώρα Αποφάσεων» και τους Διαμαντοπούλου-Φλωρίδη. Βέβαια υπάρχουν και απαισιόδοξοι, που εκτιμούν πως τελικά θα γίνει μία τρύπα στο νερό. Μάλιστα αυτό λέει σε συνομιλητές του ο Γιώργος Αμυράς, ο οποίος εκτιμά πως τελικά δεν θα υπάρξει συνεργασία ούτε με την μία ούτε με την άλλη πλευρά.

Έχοντας ως δεδομένα όλα αυτά, ο επικεφαλής του Ποταμιού γνωρίζει πολύ καλά ότι οι αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει χρονικά δεν είναι μακριά. Όχι όμως μέσα στο καλοκαίρι. Παρότι συνομιλεί με το Νίκο Αλιβιζάτο, με τον οποίο διατηρεί και φιλική σχέση, ο κ. Θεοδωράκης όπως αναφέρουν συνεργάτες του δεν βιάζεται να λάβει τις αποφάσεις του: «Τώρα είναι τα μπάνια του λαού» αναφέρει ο εκπρόσωπός του Δημήτρης Τσιόδρας. «Μετά τον Αύγουστο ότι είναι να γίνει θα γίνει» τονίζει.

Μάλιστα πριν από 15 ημέρες, που έγινε μια ανάλογη συζήτηση στην Κ.Ο. του Ποταμιού ανάμεσα στους βουλευτές, ο κ. Θεοδωράκης φάνηκε να μην βιάζεται. «Θα συνομιλήσω και με τον κ. Αλιβιζάτο», τους είπε, «αλλά ό,τι αποφασίσουμε θα το δούμε μετά τον Αύγουστο», ξέροντας και ο ίδιος βέβαια ότι η σχέση με την Άννα Διαμαντοπούλου πλέον δεν είναι ίδια και πολλά έχουν αλλάξει, όχι γιατί δεν συμφωνούν, αλλά γιατί όπως μαρτυρούν αρκετοί χάθηκε το timing.

Ο κ. Θεοδωράκης συνομίλησε με την πρώην υπουργό, αλλά αυτό δεν αρκεί από μόνο του για να γίνει και η τελική συμπόρευση. Ήταν αλλιώς όταν η κίνηση των τριών είχε άλλη δυναμική. Στη ΔΗ.ΣΥ. δεν κρύβουν ότι θέλουν τον Σταύρο Θεοδωράκη. Προσθέτει και δεν αφαιρεί. Με το Ποτάμι στη ΔΗ.ΣΥ. θα είναι διαφορετικά και η πολιτική δύναμη πια στην κοινωνία αλλά και το ζητούμενο για όλους πολύ καλύτερο. Αυτά τα μηνύματα έχουν μεταφερθεί στον επικεφαλής του Ποταμιού και αξιολογούνται.

Πού θα πάνε οι απογοητευμένοι του ΣΥΡΙΖΑ;

Σε άρθρο του, ο Γιάννης Κωνσταντινίδης διευθυντής του ινστιτούτου Ποταμιού «Π² – Πρόοδος στην Πράξη» ανέλυσε επιγραμματικά προς τα πού μπορεί να κατευθυνθούν οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Τα σημερινά δημοσκοπικά ευρήματα προεξοφλούν μια ερμηνεία της ετυμηγορίας του σώματος στις επόμενες εκλογές, στη βάση πάλι της αρνητικής αξιολόγησης για την κυβέρνηση Τσίπρα. Η εμπέδωση ενός αρνητικού για τον ΣΥΡΙΖΑ κλίματος στην κοινή γνώμη είναι σαφής, καθώς το 50% των ερωτηθέντων εκφράζει ανοιχτά την αντιπάθειά του για τον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια ερώτηση (τη λεγόμενη ερώτηση αρνητικής ταύτισης) που θεωρείται διεθνώς ένας ολοένα και καλύτερος δείκτης πρόβλεψης επιλογών κάλπης. Ο ΣΥΡΙΖΑ μένει να διεκδικεί το 25% του εκλογικού σώματος, το οποίο δηλώνει μηδενική αντιπάθεια προς αυτόν.

»Όμως θα κινηθούν όλοι οι αντι-ΣΥΡΙΖΑ εκλογείς προς τον έτερο μονομάχο, τη Ν.Δ., όπως η ιστορική εμπειρία προβλέπει; Η φυσική αδράνεια ωθεί πράγματι τους περισσότερους προς τη Ν.Δ., ως τη μόνη δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί την ήττα του αντιπαθούς ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, προσεκτικότερες αναγνώσεις των ερευνών εντοπίζουν έναν μετεωρισμό σημαντικού τμήματος του αντι-ΣΥΡΙΖΑ στρατοπέδου.

»Το ένα τρίτο όσων αντιπαθούν τον ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με ευρήματα ερευνών της Prorata από τον περασμένο Απρίλιο, αρνητικούς χαρακτηρισμούς, όπως “παλαιό” ή “παρωχημένο” κόμμα. Από την άλλη, το ένα πέμπτο αυτών αποδίδει στο Ποτάμι θετικούς χαρακτηρισμούς, όπως «νέο» και «διαφορετικό» κόμμα.

»Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τομή δύο εξ αυτών των ομάδων αντι-ΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρων: της ομάδας που δείχνει συγκρατημένη απέναντι στη Ν.Δ. και της ομάδας που διάκειται θετικά απέναντι στο Ποτάμι. Ο όγκος της τομής υπολογίζεται περίπου στο 3% του σώματος».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα