Που «κολλάει» η αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα

Στη σφαίρα της φαντασίας ανήκουν, σύμφωνα με στελέχη της Κομισιόν, τα σενάρια περί αποχώρησης του ΔΝΤ από την Ελλάδα. Μάλιστα αποκλείουν το ενδεχόμενο αντικατάστασης των περίπου 16 δισ. ευρώ -που έχει ακόμα να λάβει η χώρα μας με βάση τη δανειακή σύμβαση, με κεφάλαια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Πράγματι, η Ελλάδα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ζητήσει από το Ταμείο τη διακοπή της δανειοδότησης που της παρέχει, κάτι που αυτομάτως θα συνεπαγόταν την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο, για να το κάνει αυτό θα πρέπει να υποκαταστήσει με κάποιο τρόπο την χρηματοδότηση που έχει να λάβει έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση έχει εξετάσει την αντικατάσταση του εναπομείναντος δανείου του ΔΝΤ ύψους 16 δισ. ευρώ από τον ESM, ωστόσο, αυτό μόνο εύκολο δεν είναι όσο δεν διευθετείται το ζήτημα του χρέους.

Πρέπει εδώ να σημειώσουμε πως το επιτόκιο δανεισμού του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 3,8% και του ESM είναι χαμηλότερο του 2%, κάτι που σημαίνει σε σημαντική ετήσια εξοικονόμηση τόκων –εάν τελικά η χώρα μας αποδεσμευτεί από το Ταμείο. Από την άλλη πλευρά, βέβαια, η αποχώρηση του ΔΝΤ δεν θα σήμανε και το τέλος της λιτότητας, καθώς στην χώρα θα επιβάλλονταν ένα πολυετές πρόγραμμα από το ESM.

Πάντως, κοινοτικά στελέχη ξεκαθαρίζουν πως αν και το σχετικό σχέδιο έχει προταθεί ήδη από το 2013 η Ευρωζώνη δεν το εγκρίνει αφενός διότι δεν υπάρχει διάθεση ο ESM να αναλάβει προσθετό ελληνικό ρίσκο, αλλά κυρίως διότι η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να διεκδικήσει πολιτική διαπραγμάτευση του προγράμματος προσαρμογής.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα