Καθημερινή ενημέρωση

Πράσινο φως από τους πράσινους βουλευτές

Με ανακούφιση δέχθηκε ο Β. Βενιζέλος το «Οκ» των βουλευτών του κόμματος του όσον αφορά τον φόρο των ακινήτων. Βάσει των στοιχείων που παρουσιάστηκαν στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με τη νέα πρόταση του υπουργείου Οικονομικών το 75% των πολιτών θα ωφεληθεί από τον νέο φόρο και θα πληρώσει λιγότερο από 4% έως 21%.

Επίσης, σύμφωνα με όσα ελέχθησαν στη χθεσινή συνεδρίαση, το 15% όσων έχουν ακίνητη περιουσία θα πληρώσει περίπου τα ίδια συγκριτικά με το περίφημο χαράτσι, ενώ μόλις ένα 5% των φορολογουμένων θα κληθεί να πληρώσει παραπάνω, όχι όμως σημαντική διαφορά.

Ο νέος φόρος προβλέπει για τα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια έως 2,2 ευρώ/στρέμμα, για τα μη καλλιεργούμενα έως μισό ευρώ ενώ για τις δενδρώδεις καλλιέργειες και τα ποτιστικά 2 ευρώ/στρέμμα. Με δεδομένο, όπως εξηγούσαν βουλευτές, ότι ο μέσος όρων των αγροτών έχει στην κατοχή του περίπου 30 στρέμματα, θα κληθούν να πληρώσουν φόρο μεταξύ 30-60 ευρώ.

Επίσης απαλλάσσονται της καταβολής βοσκοτόπια και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Σε ό,τι αφορά τα ημιτελή σπίτια ο φόρος θα είναι μειωμένος κατά 40% συγκριτικά με το χαράτσι. Να σημειωθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε τα ακίνητα που θα πωληθούν για επενδύσεις να τύχουν ευνοϊκότερης ρύθμισης.

Αυτό είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες. Σε ό,τι αφορά τα ημιτελή σπίτια, ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες τους θα είναι μειωμένος κατά 40% συγκριτικά με το χαράτσι.

Να σημειωθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε τα ακίνητα που θα πουληθούν για επενδύσεις να τύχουν ευνοϊκότερης ρύθμισης. Αυτό είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε επίσης