(Προ)Βλέπουν… απόδραση μέσω κάλπης!

Μπορεί από το Μαξίμου να διαψεύστηκαν κατηγορηματικά οι δηλώσεις Καμμένου για το ενδεχόμενο να οδηγηθεί εκ νέου η χώρα σε πρόωρες εκλογές, αλλά στη Χαριλάου Τρικούπη δεν πείστηκαν. Τουναντίον, εκτίμησαν ως καθαρά προεκλογική την ομιλία Τσίπρα στο Υπουργικό Συμβούλιο, υποστηρίζοντας παράλληλα πως «η κυβέρνηση, μη έχοντας ξεκάθαρο πλάνο κι ευρισκόμενη σε αδιέξοδο, δεν είναι απίθανο να έχει σχέδιο απόδρασης μέσω των πρόωρων εκλογών».

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Τόσο η Φώφη Γεννηματά, όσο και οι συνεργάτες της παρακολουθούν με ανησυχία τα όσα συμβαίνουν και με τη διαπραγμάτευση και με το αγροτικό και με το προσφυγικό, το οποίο πάει να ξεφύγει από τον έλεγχο. Ταυτόχρονα, όλο και περισσότερα στελέχη του Κινήματος στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους εκτιμούν πως το κυβερνητικό καράβι μπάζει από παντού νερά και σύντομα θα χρειαστεί σωστικές λέμβους, τις οποίες πάντως δύσκολα το ΠΑΣΟΚ θα διαθέσει.

Από την άλλη, η κα Γεννηματά έχει ξεκαθαρίσει πως αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει να το πει και η παρούσα Βουλή να βρει νέα κυβερνητική πλειοψηφία. Αντικειμενικά πάντως στο ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμούν εκλογές, και πολλοί δεν ακούν με ησυχία τα όσα κυκλοφορούν περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο. Οι διαβεβαιώσεις της Όλγας Γεροβασίλη δεν αρκούν καθώς, όπως λένε στελέχη του κόμματος, «οι εκλογές και οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται».

Το ΠΑΣΟΚ περιμένει και την κίνηση της κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο, όπως και το τελικό νομοσχέδιο για ασφαλιστικό και το φορολογικό. Υπάρχουν εκτιμήσεις στη Χαριλάου Τρικούπη πως η κατάσταση, αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά, θα ξεφύγει από τον έλεγχο της κυβέρνησης και μέσα σε αυτό το κλίμα αποκλείονται επενδύσεις, καθώς οι επενδυτές γυρνούν καθημερινά την πλάτη τους στη χώρα μας. Μέσα σε αυτή την κατάσταση δεν αποκλείεται να ενταθούν οι πιέσεις από το εξωτερικό προς τη Φ. Γεννηματά για να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση Τσίπρα. Εκεί θα υπάρξει και τα μεγαλύτερο πρόβλημα στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα βρεθεί απέναντι αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο.

Εξέφρασε την ανησυχία της
Την ανησυχία της για την πολιτική κατάσταση στη χώρα εξέφρασε στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξή της η Φ. Γεννηματά, αναφέροντας πως φοβάται ότι η Ελλάδα θα ξαναβρεθεί αντιμέτωπη με την κατάσταση που έζησε το καλοκαίρι του 2015 και υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι το σκηνικό τής θυμίζει κάτι που έζησε η χώρα το 2012 και επαναλήφθηκε το 2014:

«Το 2012 είχαμε τη Ν.Δ. που βιαζόταν να γίνει κυβέρνηση. Οδήγησε σε δυο απανωτές αναμετρήσεις. Κυνηγούσε τότε την αυτοδυναμία. Το 2014 είχαμε τον κ. Τσίπρα που βιαζόταν να γίνει πρωθυπουργός και είχαμε τη Ν.Δ. κατά κύριο λόγο και ολίγον από ΠΑΣΟΚ που νιώθαμε πολύ δυνατοί και ισχυροί και τίποτα δεν θα χαλούσε αυτή την πορεία. Και οδηγηθήκαμε σε πόσες εκλογικές αναμετρήσεις μέσα στο 2015; Εάν βάλει κανείς και το δημοψήφισμα, σε τρεις. Το καλοκαίρι χρειάστηκε να βάλουμε πλάτη για να μείνει η χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ. Η κυβέρνηση δεν είχε την απαιτούμενη πλειοψηφία για να μπορέσει να εξασφαλίσει αυτό το κεκτημένο το ιστορικό για την Ελλάδα. Και βλέποντας το τι συμβαίνει στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο όλη αυτή την εποχή, καταλαβαίνει κανείς πόσο μεγάλη αξία είχε η σταθεροποίηση της χώρας μέσα στην Ευρώπη και μέσα στην ευρωζώνη. Κατά κύριο λόγο για θέματα ασφάλειας και εθνικά ζητήματα.

»Του είπαμε τότε και του είπα προσωπικά, αξιοποίησε αυτή τη συνεννόηση που δεν την είχε κανένας μέχρι σήμερα, η οποία ήταν συνεννόηση πέντε κομμάτων, 220 βουλευτών και όλων των κοινωνικών εταίρων συναίνεση».

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη
Την ταχεία προώθηση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη να μετεξελιχθεί επιζητούν στη Χαρ. Τρικούπη. Με δεδομένο ότι εξακολουθούν να καταγράφονται διαφοροποιήσεις από την κεντρική γραμμή (με τελευταίο παράδειγμα το άρθρο του Ευάγγελου Βενιζέλου περί του «προοδευτικού κέντρου»), στο επιτελείο της κας Γεννηματά επιθυμούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ώστε έως το τέλος του Φεβρουαρίου, να είναι –τουλάχιστον– γνωστό προς τα πού οδεύει το εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Τις επόμενες ημέρες η κα Γεννηματά θα συναντήσει πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, ενώ αναμένονται και πρωτοβουλίες σε επίπεδο βάσης, ώστε στις 14 Φεβρουαρίου να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση των περιφερειακών οργάνων και να δρομολογηθεί για τις αρχές Μαρτίου η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, αναμένεται να προωθηθούν και οι προσκλήσεις προς τους επικεφαλής των κομματικών οργανισμών που εντάσσονται στον ευρύτερο χώρο (ΚΙΔΗΣΟ, Ποτάμι κ.ά.).

Στη Χαρ. Τρικούπη γνωρίζουν ότι αυτός ο σχεδιασμός είναι πιθανόν να αποδειχθεί ελαστικός, λόγω των διαρκώς μεταβαλλόμενων συνθηκών τόσο στο εσωτερικό (ασφαλιστικό, αγροτικό, φορολογικό), όσο και στο εξωτερικό (προσφυγικό).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: «Απαιτείται μια κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας»
Στο μεταξύ, για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη και ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκφράζοντάς του τις ανησυχίες του σχετικά με το μεταναστευτικό πρόβλημα.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος ανέφερε συγκεκριμένα ότι: «H χώρα δεν χρειάζεται συνέχεια εκλογές. Απαιτείται μια κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας με προοδευτική μεταρρυθμιστική κατεύθυνση, καθώς δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα με οριακές πλειοψηφίες». Επίσης, σχετικά με το αγροτικό ανέφερε πως: «Είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει δημιουργήσει μία κοινωνική αναταραχή και πρέπει να επιλυθεί άμεσα. Δεν θα πρέπει να υπάρχει αδιαλλαξία και από την πλευρά της κυβέρνησης. Θα πρέπει να μπορέσουν να γίνουν κάποια βασικά πράγματα γιατί έχουν μικρή δημοσιονομική επίπτωση».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα