Πρόοδος της Ελλάδας στην καταπολέμηση της διαφθοράς

Σημαντικά βήματα για τη καταπολέμηση διαφθοράς έχει σημειώσει η Ελλάδα, όπως διαπίστωσε ο ειδικός της Transparency International Φιν Χάινριχ, σχολιάζοντας τη βελτίωση της εικόνας της χώρας μας σε σύγκριση με το 2012. Η χώρα μας βρίσκεται πια στην 80ή θέση ανάμεσα σε 177 χώρες, έχοντας όμως έχει κερδίσει 14 θέσεις από πέρυσι που ήταν 94η θέση, στην κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας σύμφωνα με τη βαθμολογία στο Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς.

Υπενθυμίζουμε ότι η πατρίδα μας έχει τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση (με το 22% των πολιτών να δηλώνει ότι «λάδωσε» κάποιον δημόσιο λειτουργό κατά το 2012 και το 54% των Ελλήνων να διαπιστώνει επιδείνωση της διαφθοράς) σύμφωνα με το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς που συνέταξε η Διεθνής Διαφάνεια (μη κυβερνητική οργάνωση που καταρτίζει πίνακα με 176 χώρες ανάλογα με το επίπεδο διαφθοράς τους) τον περασμένο Ιούλιο.

Πιο ανησυχητική, όμως, φαίνεται πως είναι η κατάσταση στην Ισπανία. Μια σειρά σκανδάλων στο κυβερνών κόμμα αλλά και στην βασιλική οικογένεια είχαν ως αποτέλεσμα να συγκεντρώσει μόλις 59 βαθμούς και να υποχωρήσει κατά 10 θέσεις, στην 40ή. Μεγαλύτερη πτώση σημείωσε μόνον η Συρία. Η Διεθνής Διαφάνεια απέδωσε την πτώση της Ισπανίας και στο γεγονός ότι η ισπανική κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε με τη δέουσα σοβαρότητα τα κρούσματα διαφθοράς που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα.

Η υπερχρεωμένη χώρα (αναφορά στην Ελλάδα) κατάφερε να βελτιωθεί αισθητά, αναφέρει και το Spiegel σε σχετικό του άρθρο.

Ειδικότερα, συγκρίνοντας την χώρα μας με τη Ισπανία, η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια εκτιμά ότι η Ελλάδα, μολονότι πλήττεται σκληρά από την οικονομική κρίση, έλαβε μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ η Μαδρίτη έχει μείνει πίσω στον τομέα αυτό.

«Για πρώτη φορά τα πηγαίνει καλύτερα»

«Η αντίθεση μεταξύ Ισπανίας και Ελλάδας είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα», σχολίασε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Φιν Χάινριχ, ερευνητής της οργάνωσης αυτής, η οποία εδρεύει στο Βερολίνο.

«Πιστεύω ότι οι προοπτικές είναι πολύ καλύτερες για την Ελλάδα παρά για την Ισπανία», πρόσθεσε.

«Τα δύο τελευταία χρόνια οι δυο χώρες βρέθηκαν αντιμέτωπες με την κρίση του ευρώ, μία εκ των πηγών της οποίας ήταν η διαφθορά. Όμως φέτος, για πρώτη φορά, η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα και πιστεύω ότι αυτό δείχνει πως η κυβέρνηση χτυπά κατά μέτωπο τη διαφθορά. Έχει ξεκινήσει δικαστικές διαδικασίες και όρισε κάποιον που συνεργάζεται στενά με τον πρωθυπουργό (κ. Αντώνη Σαμαρά) για τη λήψη μέτρων κατά της διαφθοράς», είπε ο κ. Χάινριχ (σ.σ. αναφερόμενος προφανώς στον Εθνικό Συντονιστή για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Ιωάννη Τέντε).

Και συνέχισε ο Χάινριχ: «Στην Ισπανία συνέβη σχεδόν το ανάποδο. Ολοένα και περισσότερα σκάνδαλα έρχονται στο φως, στα οποία εμπλέκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και η κυβέρνηση δεν τα αντιμετωπίζει σοβαρά”, συνέχισε. Ως παράδειγμα έφερε τα πρόσφατα σκάνδαλα χρηματισμού υψηλόβαθμων στελεχών του κυβερνώντος συντηρητικού κόμματος και την υπόθεση που είχε αποκαλυφθεί στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας στη Μαρμπέγια.«Ο δήμαρχος διοικούσε αυτήν την πόλη σαν να ήταν το φέουδό του, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, χέρι-χέρι με τις κατασκευαστικές εταιρείες. Είναι ένα μόνο παράδειγμα αλλά υπάρχουν πάρα πολλά ακόμη”, σχολίασε προσπαθώντας να αποδείξει ότι “υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της κρίσης του ευρώ και της φούσκας των ακινήτων που έσκασε το 2008 και έδειξε ότι το αναπτυξιακό μοντέλο της Ισπανίας δεν ήταν βιώσιμο», όπως είπε.

Καλή η εικόνα της ευρωζώνης

Συγκριτικά όμως, η συνολική εικόνα της ευρωζώνης παραμένει αρκετά καλή. Η Γερμανία έχασε μεν έναν βαθμό, κέρδισε όμως μια θέση και βρίσκεται πλέον στην 12η. 83 βαθμούς συγκεντρώνει η Ολλανδία, που κατατάσσεται στην 8η θέση, 80 το Λουξεμβούργο, που βρίσκεται στην 11η θέση, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η Γαλλία, έλαβε 71 βαθμούς καταλαμβάνοντας την 22η θέση.

Την πρώτη θέση, με τη λιγότερη διαφθορά, μοιράζονται Δανία και Νέα Ζηλανδία με 91 βαθμούς έκαστη, ενώ ακολουθούν Φιλανδία και Σουηδία με 89 βαθμούς. Στις πρώτες θέσεις, με τουλάχιστον 80 βαθμούς, βρίσκονται επίσης η Νορβηγία, η Σιγκαπούρη, η Ελβετία, η Αυστραλία και ο Καναδάς.

Τη μεγαλύτερη απώλεια βαθμών και θέσεων σημείωσαν, εκτός από τη Συρία, η Λιβύη και το Μαλί. Όπως εξήγησε ο ειδικός Χάινριχ, η διαφθορά και η κατάρρευση ενός κράτους είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους.

Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης των πιο διεφθαρμένων χωρών του κόσμου, συνεχίζουν να βρίσκονται το Αφγανιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία.

Αναλυτικά ο πίνακας

Ακολουθεί ενδεικτικός πίνακας με τις χώρες οι οποίες κατέγραψαν τις 15 καλύτερες και τις 15 χειρότερες επιδόσεις σε διεθνές επίπεδο για το 2013 όσον αφορά τον Δείκτη Αντίληψης για την Διαφθορά (Corruption Perceptions Index, CPI ).

Ο δείκτης αυτός βασίζεται εν μέρει σε δεδομένα που συλλέγονται από 13 διεθνείς χρηματοοικονομικούς θεσμούς -περιλαμβανομένων της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ασιατικής Τράπεζας Ανάπτυξης και της Αφρικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, καθώς και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ο δείκτης ξεκινά από το 0, για τις χώρες όπου καταγράφεται «υψηλή διαφθορά» και φθάνει έως το 100 για τις χώρες οι οποίες θεωρούνται «ιδιαίτερα ενάρετες» σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό.

1. Δανία 91

2. Νέα Ζηλανδία 91

3. Φινλανδία 89

4. Σουηδία 89

5. Νορβηγία 86

6. Σιγκαπούρη 86

7. Ελβετία 85

8. Ολλανδία 83

9. Αυστραλία 81

10. Καναδάς 81

11. Λουξεμβούργο 80

12. Γερμανία 78

13. Ισλανδία 78

14. Βρετανία 76

15. Μπαρμπέιντος 75

 

160. Καμπότζη 20

161. Ερυθραία 20

162. Βενεζουέλα 20

163. Τσαντ 19

164. Ισημερινή Γουινέα 19

165. Γουινέα Μπισάου 19

166. Αϊτή 19

167. Υεμένη 18

168. Συρία 17

169. Τουρκμενιστάν 17

170. Ουζμπεκιστάν 17

171. Ιράκ 16

172. Λιβύη 15

173. Νότιο Σουδάν 14

174. Σουδάν 11

175. Αφγανιστάν 8

176. Νότια Κορέα 8

177. Σομαλία 8

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα