Πρώτα επενδύσεις, μετά χαλάρωση

Η συζήτηση που έχει ανοίξει στο εσωτερικό της Ε.Ε., για τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη σκληρή λιτότητα που έχει επιβάλει ο γερμανικός άξονας, μάλλον είναι προς όφελος της Ελλάδας. Όχι ότι αύριο το πρωί το Βερολίνο θα άρει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά με βάση την όλη συζήτηση που έχει ανοίξει απομακρύνεται το ενδεχόμενο να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα στο άμεσο μέλλον.

Όπως πλέον παραδέχεται η πλειοψηφία των στελεχών της Κομισιόν, ακόμη και οι τεχνοκράτες, η σκληρή δημοσιονομική πειθαρχία που έχει επιβληθεί, αλλά και η εξαντλητική λιτότητα στον Νότο έχει εκτοξεύσει την ανεργία στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, η λέξη «ανάπτυξη» έχει σβηστεί από το λεξιλόγιο πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η οποία από το 2008 βρίσκεται σε διαρκή ύφεση.

Όμως οι συζητήσεις για το γερμανικό σχέδιο έχουν πάρει τη μορφή επικρίσεων σε όλες τις γωνίες του πλανήτη, αν και το Βερολίνο λόγω των εκλογών του Σεπτεμβρίου σφυρίζει αδιάφορα, με το δίδυμο Μέρκελ – Σόιμπλε να ασχολούνται πρωτίστως με την τραπεζική ενοποίηση στα δικά τους μέτρα και το πώς θα επανεκλεγούν. Βέβαια, αυτές οι επικρίσεις καταγράφονται και ίσως είναι η ανάσα που αναζητά η κυβέρνηση και η χώρα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.
Στο Μαξίμου προσπαθούν εδώ και πολλές ημέρες να αποκρυπτογραφήσουν τα σχέδια της Μέρκελ, καθώς εκτιμούν πως στην καγκελαρία δεν θέλουν να ανοίξουν άλλα μέτωπα ειδικά τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου. Σίγουρα η Μέρκελ ενδιαφέρεται να περάσει το μήνυμα στους Γερμανούς ψηφοφόρους, ότι αυτή κάνει κουμάντο στην Ευρώπη, αλλά μία νέα επίδειξη πυγμής μπορεί να της προκαλέσει προβλήματα, λόγω των δεκάδων χιλιάδων μεταναστών που ζουν στη χώρα της προερχόμενοι από τον ευρωπαϊκό Νότο.

Το ελληνικό πλάνο

Όλο αυτό το σκηνικό μάλλον βολεύει, όπως είπαμε, την κυβέρνηση. Ήδη το πλάνο του πρωθυπουργού για το επόμενο διάστημα είναι αφενός μεν να πειστούν οι ξένοι να επενδύσουν (είτε μέσω των αποκρατικοποιήσεων, είτε με ιδιωτικές επενδύσεις), αφετέρου δε να λασκάρει όσο το επιτρέπουν τα οικονομικά το πρόγραμμα λιτότητας, ειδικά για τις αδύναμες κοινωνικά ομάδες. Αυτό θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα, πως οι θυσίες πιάνουν τόπο και πως στην άκρη του τούνελ της κρίσης φάνηκε φως. Μετά από δέκα μήνες, όπου η κυβέρνηση Σαμαρά έλαβε πολλές και επώδυνες αποφάσεις, τώρα το Μαξίμου εκτιμά πως είναι η κατάλληλη εποχή ώστε να υπάρξει μία μικρή χαλάρωση. Κι αυτό διότι τα οικονομικά στοιχεία επιτρέπουν μικρές ελαφρύνσεις.

Αυτή η χαλάρωση βέβαια δεν ισχύει για τους υπουργούς, οι οποίοι δέχονται ασφυκτικό πρέσινγκ από το Μαξίμου, ώστε να προχωρήσουν τις δεσμεύσεις που έχει λάβει η χώρα μας απέναντι στην τρόικα. Εξάλλου, στο Μαξίμου εκτιμούν πως η έκθεση του ΔΝΤ βολεύει αφάνταστα τη χώρα, καθώς ναι μεν το Ταμείο ζητά να τηρηθεί απαρέγκλιτα το πρόγραμμα, αλλά προτείνει και νέο κούρεμα του χρέους, κάτι που επιθυμεί και η ελληνική κυβέρνηση.

Η τρόικα

Στους μήνες που έρχονται, οι τακτικές επιθεωρήσεις της τρόικας αναμένεται να γίνονται όλο και σε πιο αραιά διαστήματα, ενώ τα οικονομικά στοιχεία και η επίτευξη των στόχων θα επιτρέψουν κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις, με πρώτη τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, που εκτός απροόπτου πιθανότατα να ανακοινωθεί από το βήμα του Συνεδρίου της Ν.Δ., τον Ιούνιο. Παράλληλα, θα συνεχιστεί το κυνήγι των επενδύσεων, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στη χώρα και να πέσει ζεστό χρήμα στην οικονομία για να αρχίσει να κινείται η αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός προγραμματίζει σειρά ταξιδιών στο εξωτερικό, με πρώτο αυτό στην Κίνα, την οποία αναμένεται να επισκεφθεί από τις 15 έως τις 19 Μαΐου. Στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ για τις αρχές ή τα μέσα Ιουνίου προγραμματίζεται και η επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης, συζητείται και το ταξίδι στη Μόσχα.

Πέρα από τα ταξίδια όμως, στους επόμενους μήνες αναμένονται και ανακοινώσεις για την εγκατάσταση πολυεθνικών κολοσσών στη χώρα μας, που θα δημιουργήσουν εργοστάσια και μονάδες παραγωγής και επομένως νέες θέσεις εργασίας. Τα σχετικά επενδυτικά σχέδια επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ έχουν ήδη προηγηθεί οι συμφωνίες με την Cosco, την Hewlett Packard, τη Nokia, τη SAP και άλλες μεγάλες πολυεθνικές. Στόχος του πρωθυπουργού μετά την αλλαγή του κλίματος για τη χώρα –και εκεί θα φανεί αν η κυβέρνηση έχει κερδίσει το στοίχημα– είναι η Ελλάδα να επιστρέψει σύντομα στις αγορές και να σταθεί μόνη της στα πόδια της πάνω σε ένα ισχυρό οικονομικό αναπτυξιακό υπόβαθρο.

Ικανοποίηση στο Μαξίμου από την έκθεση του ΔΝΤ και τις δηλώσεις Μέρκελ

Ιδιαίτερη ικανοποίηση επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου από τα τελευταία μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό, με πιο χαρακτηριστικό αυτό που έφθασε, όπως λένε, από το ΔΝΤ που απέδωσε εύσημα με την έκθεσή του για τη μέχρι τώρα δημοσιονομική προσαρμογή.

Παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ είχε τρεις προειδοποιήσεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, στο πρωθυπουργικό γραφείο εστιάζουν στις αναφορές ότι «η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο στην προσπάθειά της να ξεπεράσει τα χρόνια και βαθιά της προβλήματα εν μέσω μιας πολύ σοβαρής και κοινωνικά επώδυνης ύφεσης».
Το ΔΝΤ επισημαίνει στην έκθεσή του ότι το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό παρά την αναδιάρθρωση και την υποστήριξη του «επίσημου» τομέα. «Με το ελληνικό χρέος τώρα να βρίσκεται κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος στα χέρια του επίσημου τομέα, μια τέτοια δέσμευση είναι κρίσιμο για να πείσει τους πιστωτικές ότι ένα αξιόπιστο σχέδιο για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους είναι τώρα έτοιμο», τονίζει το ΔΝΤ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θα μπορούσαν να μη σχολιάσουν και αναλύσουν τη δημόσια στάση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είπε ότι η Αθήνα πέτυχε πολλούς από τους στόχους. Η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι «η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για την επίτευξη των στόχων της τρόικας», επισήμανση που χαροποίησε ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, που είδαν και μια σειρά θετικών δημοσιευμάτων σε ξένα ΜΜΕ, όπως αυτό της γερμανικής έκδοσης της «Wall Street Journal», με τίτλο: «Η Ελλάδα βάζει τα θεμέλια για ανάπτυξη – Αυτό που αποσιωπούν οι στατιστικές για την Ελλάδα».

Σύμφωνος αλλά με αντιρρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ

Με την επισήμανση του ΔΝΤ, ότι είναι αναγκαίο και νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, φαίνεται να συμφωνεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και ως συνήθως εκφράζει τις δικές του αντιρρήσεις.
«Ένα νέο “κούρεμα” του χρέους είναι σκόπιμο, αλλά πρέπει να ενταχθεί σε ένα άλλο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής, η οποία θα βρίσκεται στον αντίποδα των σημερινών ακραίων και αντικοινωνικών πολιτικών λιτότητας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχολιάζοντας την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την ανάγκη «κουρέματος» του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα