Καθημερινή ενημέρωση

Πρώτο βήμα η στήριξη των υπουργών

 Σε μία δύσκολη πραγματικά συγκυρία για τη χώρα ο Αντώνης Σαμαράς έκανε το αυτονόητο. Στηρίζει τους υπουργούς του, ειδικά τώρα που η διαπραγμάτευση με την τρόικα είναι σε εξέλιξη. Επίσης σε λίγες ημέρες η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε., οπότε δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα.

Αυτή την εποχή πέραν του Γιάννη Στουρνάρα, που δέχεται πυρά πανταχόθεν στο στόχαστρο βρίσκονται και οι υπουργοί Υγείας και Παιδείας, Άδωνις Γεωργιάδης και Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, αντίστοιχα. Η υγεία και η παιδεία είναι δύο κρίσιμοι τομείς και τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα σίγουρα δεν είναι και η καλύτερη δυνατή εικόνα, ενώ και οι πολίτες ταλαιπωρούνται από τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Και οι τρεις υπουργοί βρίσκονται στο επίκεντρο της κριτικής ακόμη και από βουλευτές που στηρίζουν την κυβέρνηση. Όμως το Μαξίμου και ειδικά ο πρωθυπουργός αποφάσισε να στηρίξει τους υπουργούς του, με τον αστερίσκο, ότι πρέπει να κάνουν ταχύτατα τις κατάλληλες κινήσεις, ώστε να σβήσουν τις εστίες που έχουν ανάψει.

Τα λάθη στους χειρισμούς είναι αρκετά, όπως λένε στο Μαξίμου, όμως εάν τους αδειάσει ο πρωθυπουργός, τότε η αρνητική εικόνα θα συντηρηθεί και η αντανάκλαση θα είναι συνολική για την κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη συνεχιζόμενη κριτική που ασκείται από βουλευτές της ΝΔ, ενώ δεν είναι ευχαριστημένος και από τη στάση μελών της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ που επιμένουν να «πυροβολούν» υπουργούς για συγκεκριμένες ενέργειές τους.

Ο Στουρνάρας

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικά για τον υπουργό Οικονομικών, ο κ. Σαμαράς λέει στους συνομιλητές του ότι τον στηρίζει απόλυτα και δυσαρεστήθηκε με τη σαφή κριτική που έγινε, έστω και με προκάλυμμα το χιούμορ, στον κ. Στουρνάρα από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλο.

Εξάλλου στο Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδιάστηκαν με την ενέργεια του κ. Βενιζέλου την παραμονή της επίσκεψης του κ. Σαμαρά στο Κολέγιο των Επιτρόπων και λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την ψηφοφορία του προϋπολογισμού και τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να πάει με πολιτική ισχύ και όχι αποδυναμωμένος. Γι’ αυτό και τα όσα είπε ο κ. Σαμαράς και στις Βρυξέλλες – με αφορμή την επίσκεψή του στο Κολέγιο των Επιτρόπων – για την ελληνική οικονομία και τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση στο θέμα των εφαρμογής των συμφωνηθέντων με την τρόικα, αποτελούν και πρωθυπουργική ψήφο εμπιστοσύνης στον υπουργό Οικονομικών.

Ο Πρωθυπουργός θέλησε να στείλει και δημοσίως μήνυμα στήριξης των υπουργών του και έκανε μια κίνηση που πέρασε απαρατήρητη και δεν ερμηνεύθηκε αναλόγως. Ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να απαντήσει στους αμφισβητίες τους μέσω της ομιλίας του το βράδυ της Τρίτης στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Αναφερόμενος στην αναταραχή στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και της Υγείας είπε, με εμφανή διάθεση υποστήριξης, ότι «κάποιοι θέλουν να διαλύσουν τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία που ήλεγχαν και απομυζούσαν» και «κάποιοι κρατούν τη χώρα δέσμια συντεχνιών και προνομίων που δεν υπήρχαν ούτε στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού». Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως καις την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός στη μάχη του προϋπολογισμού θα στηρίξει τους τρεις υπουργούς. Κι αυτό διότι όλοι στο Μαξίμου εκτιμούν ότι πρέπει άμεσα να σταματήσει ο «πόλεμος φθοράς» που γίνεται.

Πάντως παράλληλα με τη στήριξη έχουν δοθεί εντολές να σπεύσουν προς βοήθεια των υπουργών και ειδικά των Γεωργιάδη-Αρβανιτόπουλου και κομματικά στελέχη, ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση στους δύο κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας, όπως είναι η υγεία και η παιδεία.

 

Μ.Κ.

 

Διαβάστε επίσης