Ψάξε, ψάξε, (δεν) θα τους βρεις;

 

Από τις 22 Μαρτίου που οι 6 διαβόητοι πλέον Αλβανοί κακοποιοί απέδρασαν από τις φυλακές Τρικάλων, βρίσκονται στο… κατόπι τους 2 ελικόπτερα, 6 σκάφη του Λιμενικού, 40 ειδικά εκπαιδευμένοι άνδρες της ΕΚΑΜ με 10 οχήματα, 2 ομάδες (των 10 ατόμων) βατραχανθρώπων με τρία οχήματα, 15 ιχνηλάτες του στρατού, 50 συνοριακοί φύλακες και εκατοντάδες αστυνομικοί από τους όμορους νομούς. Ωστόσο, οι έρευνες δεν έχουν φέρει το αναμενόμενο αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από τη σύλληψη των φυγάδων που έχουν επιβιώσει αλλά ακόμη αγνοείται η τύχη τους.

 

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν τα παραπάνω, η κινητοποίηση δυνάμεων και υπηρεσιών –με διαφορετικό αντικείμενο και εκπαίδευση– έχει δημιουργήσει συνθήκες «Βαβέλ» μεταξύ των εμπλεκόμενων αρχών, ενώ δεν λείπουν οι… πονοκέφαλοι που προκαλούνται από (εντός ή εκτός εισαγωγικών) καταγγελίες και οι οποίες αναγκάζουν τις ήδη καταπονημένες ομάδες αναζητήσεων να ψάχνουν πότε στη δύση και πότε στην ανατολή! Παρά, λοιπόν, την κινητοποίηση των δυνάμεων και τον θανάσιμο τραυματισμό των δραπετών Φλαμούρ Λίκα (ή Σινάνι) και του Έντισον Λίκα, δεν υπάρχουν ασφαλείς ενδείξεις ότι οι εν ζωή βαριά οπλισμένοι κακοποιοί βρίσκονται ακόμη στην ελληνική επικράτεια.

 

Το κινητό που πρόδωσε θείο και ανιψιό

Όπως αποκαλύπτει η «Α», οι δύο δραπέτες είχαν στην κατοχή τους κινητό τηλέφωνο. Με ραδιογωνομετρήσεις εντοπίσθηκε το στίγμα του τηλεφώνου και φανέρωσε στις αρχές το ίχνος των Αλβανών κακοποιών. Από την αξιολόγηση νέων στοιχείων και βάσει της γεωγραφίας της περιοχής, οι επικεφαλής των ερευνών κατηύθυναν τις έρευνες σε συγκεκριμένη ακτίνα. Με τις κάμερες που χειρίζονται κλιμάκια της Συνοριακής Φύλαξης και οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν κίνηση και να «κλειδώνουν» πρόσωπα (σ.σ.: χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών), μπορούν να προσδιορίσουν τη διαδρομή που ακολούθησαν οι φυγάδες.

Ωστόσο, αν και πιθανά κρησφύγετα των Αλβανών κακοποιών έχουν «σαρωθεί» (εγκαταλελειμμένα παραπήγματα και σπίτια, κτηνοτροφικές μονάδες στη Β. Ήπειρο), οι έρευνες συνεχίζουν να παραμένουν άκαρπες και το σενάριο που θέλει του δραπέτες να έχουν διαφύγει προς την Αλβανία και το Κόσοβο, φαίνεται να ενισχύεται. Όπως, μάλιστα, εξηγούν ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ο μοναδικός τρόπος να έχουν διαφύγει οι Αλβανοί φυγάδες από την Ελλάδα είναι μέσω θαλάσσης. Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο που δεν επιβεβαιώνεται, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί, ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει το όχι και τόσο απίθανο ενδεχόμενο να έχουν γυρίσει… πίσω.

 

Οι «καραμπόλες»

Ο εντοπισμός και σύλληψη των Αλβανών κακοποιών είναι «ζήτημα τιμής» για τις ελληνικές διωκτικές αρχές, ωστόσο η εμμονή της «επιτυχίας» που επικρατεί σε κάποιες υπηρεσίες έχει προκαλέσει «καραμπόλες». «Καραμπόλες» που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και ενδεχομένως να είχαν επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ενδεικτικά, αστυνομικοί οι οποίοι συμμετέχουν στις έρευνες, αναφέρουν την περίπτωση με εύρημα ένα δακτυλικό αποτύπωμα του Μ. Κόλλα. Ύστερα από καταγγελία για διάρρηξη οικίας, κλιμάκιο της ΔΑΕΕΒ ερεύνησε τον συγκεκριμένο χώρο και απομόνωσαν σε πλαστική σακούλα αποτύπωμα το οποίο ταυτοποιήθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. ότι ανήκει στον διαβόητο κακοποιό. Ωστόσο, στελέχη της υπηρεσίας επεχείρησαν να «αξιοποιήσουν» το στοιχείο για λογαριασμό της ΔΑΕΕΒ, χωρίς να ενημερώσουν και τις υπόλοιπες υπηρεσίες.

Άλλο ένα στοιχείο το οποίο –όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές– εκτιμήθηκε εσφαλμένα ήταν η πρόσφατη διάρρηξη (στις 5 Ιουλίου) σε σπίτι ηλικιωμένης, στο χωριό Φροσύνη Σουλίου. Το κλεμμένο κόκκινο μηχανάκι το οποίο αποδίδεται στην ομάδα του Μ. Κόλλα και εντοπίσθηκε στην περιοχή, αναφέρθηκε στις Αρχές. Η ηλικιωμένη γυναίκα ανέφερε στους αστυνομικούς ότι άγνωστοι αλλοδαποί άνδρες τής ζήτησαν βοήθεια, μεταφέροντας ταυτόχρονα τον παρακάτω χαρακτηριστικό διάλογο:

– «Συνεχίζει ο δρόμος προς τα πάνω…»

– «Δεν έχει άλλο από ’δώ. Μόνο με τα πόδια, στα βουνά…»

– «Μήπως έχεις τίποτε να φάμε; Λίγο ψωμί;».

Η Ηπειρώτισσα έδωσε ακόμη ένα στοιχείο στους αστυνομικούς: ότι οι αλλοδαποί της ζήτησαν ζάχαρη και μέλι! Όπως εξηγούν άνδρες της ΕΚΑΜ, στο άκουσμα της μαρτυρίας, ήξεραν ότι οι δραπέτες που αναζητούσαν ήταν στην περιοχή! Η ζάχαρη και το μέλι, λόγω της σύστασής τους, έχουν την ιδιότητα να μπορούν να διατηρήσουν την ενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό έως και τρεις ημέρες. Με δεδομένο ότι οι δράστες βρίσκονται στα βουνά καταδιωκόμενοι για περισσότερο από τρεις μήνες, η εξουθένωση εκτιμάται ότι τους έχει καταβάλει. Η ελπίδα των διωκτικών αρχών; Ότι, λόγω κόπωσης, οι φυγάδες θα κάνουν το λάθος που θα οδηγήσει στη σύλληψή τους.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα