Ψάχνουν για περισσότερα από 120 «όχι»

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Στην Κουμουνδούρου δεν τρέφουν αυταπάτες πως δεν θα επιτευχθεί ο στόχος των 151 τουλάχιστον βουλευτών. Εκείνο όμως που προσπαθούν είναι τα «όχι» να είναι περισσότερα των 120. Γιατί σε αυτή την περίπτωση θα διατηρήσουν στην επικαιρότητα το θέμα της προεδρικής εκλογής.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

«Θέλουν, δεν θέλουν, βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο», σχολιάζουν από την πλατεία Κουμουνδούρου, απαντώντας στο κυβερνητικό επιχείρημα ότι η κίνηση που αποφασίστηκε κλείνει την υπόθεση αυτή. Και στόχος είναι να το αποδείξουν και μέσα στη Βουλή επιτυγχάνοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό του όχι στην ψηφοφορία της ερχόμενης Παρασκευής. Ως δεδομένο θεωρούν το 120. Οπότε, επιτυχία θα είναι οτιδήποτε προστεθεί πέραν αυτού.

Με χαμόγελα υποδέχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και τις διαρροές από κύκλους του Μαξίμου πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Αντώνης Σαμαράς έλαβαν αυτή την απόφαση για να προλάβουν μια πιθανή πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση μετρά αντίστροφα. Και αυτό το γνωρίζουν καλά. Διαφορετικά δεν θα είχαμε παραιτήσεις ακόμα και γενικών γραμματέων, οι οποίοι είναι γνωστό πως θα είναι υποψήφιοι. Να καταθέσουμε οπότε πρόταση μομφής για ποιο λόγο; Για τις εντυπώσεις; Δεν χρειάζεται», σημειώνουν και εξηγούν πως προτεραιότητα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να υλοποιήσει από σήμερα το πρόγραμμά του, οπότε οι αλλαγές την επόμενη μέρα να γίνουν άμεσα.

Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή η πρόταση νόμου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και εκείνη για τον κατώτατο μισθό, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζουν και άλλες πρωτοβουλίες τέτοιου τύπου που εκ των πραγμάτων πλέον θα πάνε λίγο πιο πίσω. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρήσει, μάλιστα, να μετατρέψει τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης σε ένα τριήμερο παρουσίασης των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια, μάλιστα, της παρουσίας του Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

Οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, ο καθένας στον χώρο ευθύνης του, θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ η αποδόμηση μιας ούτως ή άλλως παραπαίουσας –όπως τη χαρακτηρίζουν στην Κουμουνδούρου– κυβέρνησης έρχεται σε δεύτερη μοίρα. Στον ΣΥΡΙΖΑ περιμένουν επίσης μέχρι την ημέρα διεξαγωγής της σχετικής συζήτησης στη Βουλή, να ενταθούν διάφορα κοινωνικά μέτωπα ενώ την ίδια στιγμή θα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης και τρόικας. Όλα αυτά, εκτιμούν, θα τους δώσουν επιπλέον αφορμές για το «στρίμωγμα» των υπουργών της κυβέρνησης.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως θα επιταχυνθούν οι εξελίξεις αν το «όχι» στην επικείμενη ψηφοφορία συγκεντρώσει περισσότερες των 120 ψήφων. Αλλά και αν το «ναι» χάσει έστω και έναν βουλευτή. «Είτε στη μία περίπτωση είτε στην άλλη, η κυβέρνηση θα χάσει εν τις πράγμασι την κοινοβουλευτική της νομιμοποίηση. Είτε γιατί θα είναι απόδειξη πως αδυνατεί πλήρως να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας παρά τα όσα διαδίδουν τα παπαγαλάκια του Μεγάρου Μαξίμου, είτε γιατί ακόμα και κυβερνητικοί βουλευτές θα γυρίσουν την πλάτη τους στις επιλογές Σαμαρά – Βενιζέλου», συμπληρώνουν.

Κερδίζουν πόντους

Με χαρά αλλά και προβληματισμό υποδέχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ δημοσίευμα του «Economist», το οποίο ναι μεν προβλέπει πως επόμενος πρωθυπουργός θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας, όμως εξηγεί πως αυτό θα οφείλεται στην αλλαγή θέσεων από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό δεν χαροποίησε ιδιαιτέρως τους… αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι διαπιστώνουν πως το κόμμα κινείται με μεγάλη ταχύτητα προς το κέντρο.

Σύμφωνα λοιπόν με το περιοδικό, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να χτίσει ένα στέρεο προφίλ στο εξωτερικό, έτσι ώστε να προσελκύσει περισσότερους ψηφοφόρους στο εσωτερικό.

Σε αυτή την ποιοτική αλλαγή στο προφίλ του εντάσσεται η απόφασή του να κατέβει ως υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν. Μια καμπάνια που μπορεί να μην ευοδώθηκε, σημειώνει το άρθρο, αλλά σίγουρα ωφέλησε το κόμμα του να πάρει κεφάλι στις Ευρωεκλογές με διαφορά 3,8% από τη Νέα Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τον «Economist» o Αλέξης Τσίπρας, με την προοπτική της πρωθυπουργίας, αλλάζει. Δεν υπόσχεται πλέον ότι θα σχίσει τη δανειακή σύμβαση, αλλά αρκετοί δυσπιστούν με το πρόγραμμα που παρουσίασε στη ΔΕΘ και το οποίο έχει κόστος 11 δισ. ευρώ. Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει την αύξηση του ελάχιστου μισθού στα 750 ευρώ (60% πάνω από ό,τι είναι τώρα), την πάταξη της φοροδιαφυγής, την επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων στους συνταξιούχους και τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας.

Από την άλλη, ο Αντώνης Σαμαράς περιλαμβάνει στην ατζέντα του τις δικές του προσφορές. Αν και θα ήθελε να πάει ακόμα πιο πέρα, ωστόσο συγκρατείται από την τρόικα και τους δανειστές που αυτές τις ημέρες βρίσκονται στην Αθήνα για μια τελευταία έρευνα γύρω από την αναθεώρηση των στοιχείων του ελληνικού προγράμματος.

Ο κ. Σαμαράς, σημειώνει ο «Economist», θα ήθελε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας να βγει εκτός τρόικας. Κάτι τέτοιο θα έδινε ώθηση στη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, αλλά το θέμα είναι μόλις μίλησε περί εξόδου, τα ελληνικά ομόλογα πιέστηκαν αρκετά.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ένα σημαντικό προβάδισμα που φτάνει ακόμα και στις 11 μονάδες διαφορά, κάτι που σόκαρε την κυβέρνηση. Με την εκλογή του ΠτΔ να βρίσκεται επί θύραις, η πιθανότητα πρόωρων εκλογών είναι δεδομένη. Σε αυτή την περίπτωση στην pole position για να τις κερδίσει βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα