Restart μέσω συνεδρίου στο Ποτάμι

«Το Συνέδριο θα πρέπει να αποτελέσει τον βατήρα για μία νέα δυναμική επανεκκίνηση, και όχι το μέρος της αλληλοεξόντωσης». Αυτό το μήνυμα απέστειλε προς όλες τις κατευθύνσεις ο Σταύρος Θεοδωράκης στην ομιλία του προς τους Συντονιστές της Αττικής την περασμένη Δευτέρα, σε συγκέντρωση στη Σεβαστουπόλεως.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει διακρίνει μεταξύ των μικρομεσαίων στελεχών του κόμματος μεγάλη διάθεση για αυτοκριτική και φυσικά, όπως λένε οι συνεργάτες του, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μεταφερθεί αυτό το κλίμα κι εντός του Συνεδρίου. Κάτι που δεν θέλει ο Θεοδωράκης. Δηλαδή, να υπάρξει αλληλοεξόντωση σε ζωντανή σύνδεση με τα κανάλια. «Ο στόχος μας δεν είναι να φτάσουμε στο συνέδριο για να το μετατρέψουμε σε ρωμαϊκή αρένα, αλλά να σχεδιάσουμε το μέλλον μας σαν Κίνημα. Εξάλλου, δεν χρωστάμε σε κανέναν τίποτα, ούτε έχουμε υποχρεώσεις σε κανέναν μεγαλοσχήμονα». Αυτά τα λόγια του Θεοδωράκη προς τους συντονιστές έδωσαν το στίγμα ότι στο Ποτάμι θέλουν να λύσουν όλες τις διαφορές τους στις προσυνεδριακές διαδικασίες, ώστε το συνέδριο το τριήμερο 4-6 Δεκεμβρίου να αποτελέσει το σημείο επανεκκίνησης.

Εξάλλου, με βάση και τις εντολές που δόθηκαν στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, την ΚΟΕΣ, ο Στ. Θεοδωράκης επιθυμεί να γίνουν αλλαγές στη δομή, αλλά και στη λειτουργία του κόμματός του, επιχειρώντας να ανακτήσει το Ποτάμι τον δυναμισμό που είχε στο ξεκίνημά του.

Στόχος τού κ. Θεοδωράκη είναι να απευθυνθεί στους απογοητευμένους πολίτες που είτε απείχαν από τις πρόσφατες κάλπες είτε ψήφισαν με τη λογική του μικρότερου κακού, μη έχοντας προφανώς πεισθεί ότι ένα νέο μικρό κόμμα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Και η κεντρική ιδέα στην οποία προσανατολίζονται συνεργάτες του είναι να επιχειρήσουν στο εξής να απευθυνθούν και να εκφράσουν κυρίως τους επαγγελματικούς κλάδους του ιδιωτικού τομέα, αλλά και τις δεκάδες τοπικές «κοινότητες πολιτών» με κοινά ενδιαφέροντα και στόχους, μετατρέποντας τις περισσότερες από τις προσυνεδριακές συνεδριάσεις σε θεματικές εκδηλώσεις. Μάλιστα, στις περισσότερες από αυτές θα μετέχουν τόσο οι βουλευτές του Ποταμιού όσο και ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης, κυρίως για να καταγράψουν τα προβλήματα και τις προτάσεις των ενεργών πολιτών, αλλά και να τους ενημερώσουν για τις κεντρικές θέσεις του κόμματος, καθώς αυτές κρίθηκε ότι δεν έφτασαν στους αποδέκτες τους κατά τη σύντομη προεκλογική περίοδο.

Η Κεντρική Επιτροπή
Σε σχέση με τη δομή του κόμματος, ο κ. Θεοδωράκης σκοπεύει να καταστήσει αποφασιστική πλέον τη λειτουργία μιας Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία στόχος του είναι να εκπροσωπούνται πρωτίστως οι εναπομείναντες ελπιδοφόροι κλάδοι της οικονομίας, η νέα γενιά και οι άνεργοι της χώρας. Με άλλα λόγια, το Ποτάμι θα επιχειρήσει στο εξής να εκφράσει το τμήμα των πολιτών που κατ’ εξοχήν πλήττεται από την κρίση, και να καταδείξει πόσο παρωχημένες και αδιέξοδες είναι οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με το επιχειρείν προκειμένου να μη θίξει το προνομιακό κοινό του, δηλαδή τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη σημασία προσδίδει ο κ. Θεοδωράκης στην ενίσχυση της προβολής των θέσεων του Ποταμιού στο Ίντερνετ, καθώς κρίθηκε ότι η κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ στα social media ήταν η αιτία της διαβολής του κόμματος στους νεότερους. Αποφασίστηκε, μάλιστα, το αμέσως επόμενο διάστημα να διεξαχθούν ανοιχτά ηλεκτρονικά δημοψηφίσματα για όλες τις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές σε αντίστιξη με τις εναλλακτικές λύσεις που εισηγείται το Ποτάμι, για να καταδειχθεί ποιος εντέλει πρεσβεύει το νέο και ποιος το παλιό. Ως προς την εκλογή των μελών του συνεδρίου, ειλημμένη απόφαση του κόμματος είναι να υπάρξει μια όσο το δυνατόν πιο ανοιχτή εκπροσώπηση, με την έννοια ακόμη και της ανοιχτής πρόσκλησης στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας στις οποίες το κόμμα δεν έχει καν στοιχειώδη οργάνωση.

Η Οργανωτική Επιτροπή
Στο μεταξύ, η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) προχώρησε στην εκλογή Γραμματείας. Τα μέλη της Γραμματείας που ομοφώνως επιλέχθηκαν είναι: Παναγιώτης Καρκατσούλης, Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου, Παντελής Αβραμίδης, Γεράσιμος Γεωργάτος, Παναγιώτης Πασπαλιάρης, Γιώργος Νικολετάκης, Πόπη Διαμαντάκου, Δημήτρης Κατσιφαράκης, Γιάννης Βουτσάς.

Η πρόταση της ΚΟΕΣ για τον προσυνεδριακό διάλογο είναι να συζητηθούν στις οργανώσεις, στους τομείς Πολιτικής, καθώς και στις περιφερειακές συναντήσεις, θέματα που αφορούν:
* Τις πολιτικές προτεραιότητες και θέσεις.
* Την εσωτερική οργάνωση του Κινήματος.
* Την επικαιροποίηση και συμπλήρωση του καταστατικού.
* Τις συνεργασίες με πρόσωπα και κινήσεις.
* Την οικονομική ενίσχυση του Κινήματος.
* Τις σχέσεις του Κινήματος με τη νεολαία.

Για τις ενότητες διαλόγου, η ΚΟΕΣ θα ορίσει και τα μέλη που θα συντονίσουν τον προσυνεδριακό διάλογο στα έξι προαναφερόμενα θεματικά πεδία. Επίσης, έγινε δεκτή η πρόταση να συζητηθεί στον προσυνεδριακό διάλογο η συμμετοχή στο συνέδριο εκπροσώπων τριών διακριτών δομών:
* Των εθελοντών από τις Τοπικές Ομάδες.
* Των μελών και των εμπειρογνωμόνων από όλους τους Τομείς Πολιτικής.
* Των νεοσύστατων «Κοινοτήτων».

Οι Κοινότητες είναι οι ομάδες που έχουν κοινούς στόχους ή ενδιαφέροντα (π.χ. φοιτητές ενός περιφερειακού ΑΕΙ, νοσηλευτές ενός Νοσοκομείου, ακτιβιστές μιας περιβαλλοντικής δράσης, επιστήμονες που δραστηριοποιούνται σε μια πόλη του εξωτερικού) να οργανώνονται στο Ποτάμι στα πλαίσια περιφερειακών ή θεματικών «κοινοτήτων». Ήδη η πρόταση για τις «Κοινότητες» συζητήθηκε στην περιφερειακή συνάντηση της Μακεδονίας, όπου έγινε δεκτή μόνο με θετικά σχόλια. Στα πλαίσια της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης συμμετοχής εθελοντών και στελεχών στο συνέδριο προτείνεται το μέτρο εκπροσώπησης να είναι ένα προς τρία (1/3) και όχι ένα προς πέντε (1/5) που ήταν στο προηγούμενο συνέδριο.

Περί προσανατολισμού…
Από τις πρώτες προσυνεδριακές συγκεντρώσεις, το κυρίαρχο ερώτημα που τίθεται από τα μέλη (εθελοντές) είναι σχετικά με τον ιδεολογικό προσδιορισμό του Ποταμιού. Τροφή για σκέψη έδωσε ένα άρθρο του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, του Δημήτρη Τσιόδρα, ο οποίος ορίζει το Ποτάμι ως αριστερό φιλελεύθερο κόμμα. Μάλιστα όπως επισημαίνει «εκπροσωπεί τις, τόσο παρεξηγημένες στην Ελλάδα, ιδέες του πολιτικού φιλελευθερισμού σε συνδυασμό με την ανάγκη ύπαρξης ενός σοβαρού και αξιόπιστου κοινωνικού κράτους, που διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα