Restart στις έρευνες για τον Παπαντωνίου

Νέα εκκίνηση στις έρευνες για τις συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, οι οποίες συνήφθησαν επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου έχει δοθεί το τελευταίο διάστημα.

Ρεπορτάζ: Πωλίνα Βασιλοπούλου

Πριν από μία εβδομάδα, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, άσκησε ποινική δίωξη για τα αδικήματα της δωροληψίας, δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που υπεγράφησαν επί Γιάννου Παπαντωνίου. Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά το αίτημα της ανακρίτριας διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα για την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης μετά την αξιολόγηση πληθώρας στοιχείων αλλά και μαρτυρικών καταθέσεων, και σε συνδυασμό και με τα νεότερα στοιχεία που εστάλησαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς στις αρχές Μαρτίου από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Ελβετίας για την ύπαρξη δύο λογαριασμών που συνδέονται με τον πρώην υπουργό και ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Συγκεκριμένα, οι ελβετικές αρχές ενημέρωσαν την Εισαγγελία Διαφθοράς τον Μάρτιο του 2017 ότι εντόπισαν ένα λογαριασμό στο όνομα της συζύγου του κ. Παπαντωνίου, «με δικαίωμα εκπροσώπησης και οικονομικό δικαιούχο τον Ιωάννη Παπαντωνίου», έναν ακόμη λογαριασμό, «με δικαιούχο την Barbizan Foundation και οικονομικά δικαιούχο τη Σταυρούλα Κουράκου και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής, επ’ ονόματι Credit Suisse Life (Bermuda) Ltd., με συμβαλλομένη τη Σταυρούλα Κουράκου και δικαιούχους τα παιδιά της και τον Γιάννο Παπαντωνίου». Από τον περασμένο Μάρτιο, η Εισαγγελία Διαφθοράς έχει αποστείλει αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ελβετικές αρχές προκειμένου να προκειμένου να δώσουν στις ελληνικές αρχές περισσότερα στοιχεία για τους επίμαχους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Ο Γάλλος που «μίλησε»
Ένα ακόμα από τα στοιχεία που «βάρυνε» στην άσκηση της συμπληρωματικής ποινικής είναι η κατάθεση του Γάλλου πρώην στελέχους εταιρείας που είχε εμπλακεί σε προμήθειες με το ελληνικό Δημόσιο και ο οποίος έχει καταθέσει ότι δωροδοκήθηκε Έλληνας υπουργός. Επίσης η κα Ζαμανίκα αξιολόγησε ως ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία που κατασχέθηκαν στην Αθήνα στο σπίτι του επικεφαλής της ίδιας εταιρείας στη χώρας μας, που είχε άμεση γνώση των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων για πολλές συμβάσεις μεταξύ των οποίων και συμβάσεις εξοπλιστικών. Επίσης, η ανακρίτρια είχε αξιολογήσει ως σημαντικά όσα έχουν προκύψει από τις πολυετείς έρευνες των εισαγγελικών αρχών για την κατάθεση των 1,3 εκατ. ευρώ  που διέθετε η σύζυγος του πρώην υπουργού Σταυρούλα Κουράκου στην Ελβετία και αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Στο στόχαστρο όλες οι αγοραπωλησίες  
Παράλληλα, οι εισαγγελικές αρχές ερευνούν και όλες τις αγοραπωλησίες που έκανε ο Γιάννος Παπαντωνίου και νυν σύζυγός του από το 1998 μέχρι σήμερα και έχουν μπει στο «στόχαστρο». Πρόκειται για ένα ακίνητο στην Κάτω Κηφισιά όπου στεγάζεται η πολυτελής βίλα του ζεύγους Παπαντωνίου και το οποίο αγοράστηκε το 1998 και το 2002 με γονική παροχή η ψιλή κυριότητά του μεταβιβάστηκε στον γιο του πρώην υπουργού και της Σταυρούλας Κουράκου.

Την ίδια χρονιά, το ζευγάρι αγόρασε 5,5 στρέμματα και ένα ημιτελές κτίσμα  στη Σύρο στη θέση Τρία Λαγγόνια, όπου αργότερα κατασκευάστηκε μια πολυτελής  διώροφη βίλα η οποία πουλήθηκε πριν από ένα χρόνο περίπου σε Ελληνο-αμερικανό επιχειρηματία. Το 2012 οι γιοι της κας Κουράκου από τον πρώτο της γάμο, στους οποίους κατέληξαν και τα χρήματα από τον λογαριασμό που διατηρούσε στην τράπεζα HSBC, αγόρασαν ένα οικόπεδο που γειτνίαζε με τη πολυτελή βίλα του ζευγαριού. Επιπλέον, στην ακίνητη περιουσία του πρώην υπουργού περιλαμβάνονται και τρία διαμερίσματα, τα οποία βρίσκονται στην οδό Αμερικής, στο Κολωνάκι, ο οποίος αποκαλύφθηκε μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Οι φρεγάτες
Υπό ενδελεχή έρευνα περνάει το τελευταίο διάστημα κυρίως η σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών τύπου «S», η οποία ανατέθηκε στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στην οποία εμπλέκεται η γαλλική εταιρία «Thales». Η σύμβαση ερευνάται εδώ και δώδεκα χρόνια από την ελληνική Δικαιοσύνη μετά από καταγγελίες για ύποπτες πληρωμές σε ελβετικές τράπεζες και διακινήσεις χρημάτων σε υπεράκτιες εταιρίες της Καραϊβικής και της Κύπρου τα έτη 2003-2005. Επίσης, στο «μικροσκόπιο» των δικαστικών αρχών βρίσκονται και οι συμβάσεις για τα 170 άρματα μάχης Leopard II, τα 12 επιθετικά ελικόπτερα Apache, το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και τα 20 μεταφορικά ελικόπτερα τύπου NH90.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα