«Σε κλοιό φορολογικής εξόντωσης το επιχειρείν»

Capital controls, φορολογικό και ασφαλιστικό αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα στην οικονομία και απειλούν με εξόντωση τις ελληνικές επιχειρήσεις. Τις επισημάνσεις αυτές κάνει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «A», καλώντας την κυβέρνηση σε αλλαγή μείγματος της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει προκειμένου η χώρα να βγει επιτέλους από την κρίση.

Συνέντευξη στον Μιχάλη Κωτσάκο

Ο κ. Μίχαλος αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία επισημαίνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου θα πρέπει να προχωρήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις, προκειμένου να αρθούν τα αντικίνητρα που υπάρχουν σήμερα για το επιχειρείν. Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Μίχαλου.

Κύριε πρόεδρε, ποιο θεωρείτε ότι είναι σήμερα το κρισιμότερο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις;
«Αναμφίβολα η επιβολή των capital controls, καθώς πάγωσε κάθε επιχειρηματική συναλλαγή, ιδιαίτερα με το εξωτερικό, ενώ και στο εσωτερικό τα καθημερινά προβλήματα μοιάζουν ανυπέρβλητα. Οι ρυθμίσεις με τις οποίες το τελευταίο διάστημα επιχειρεί η κυβέρνηση να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις της επιβολής των τραπεζικών περιορισμών, σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την ανεμπόδιστη άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Καθώς, άλλωστε, προβλέπουν τις ελάχιστες διευκολύνσεις για τους ιδιώτες καταθέτες και τις επιχειρήσεις χωρίς να διευκολύνουν επί της ουσίας τις επιχειρηματικές συναλλαγές. Η Επιμελητηριακή Κοινότητα ζητεί την όσο το δυνατόν συντομότερη άρση των capital controls, εκτιμώντας ότι μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών δεν υφίσταται πλέον λόγος για παραμονή εν ισχύι των κεφαλαιακών περιορισμών που μπορούν σταδιακά να αρθούν. Ωστόσο, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω, ως ένα επίσης σημαντικό ζήτημα, το ασταθές πολιτικό περιβάλλον που καλλιεργήθηκε κυρίως τη χρονιά που μας πέρασε με τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις».

Προ ημερών διέρρευσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αυξήσει τους φορολογικούς συντελεστές ακόμη και πάνω από 50%. Η πρόθεσή της αυτή σας βρίσκει σύμφωνο;
«Πριν από μερικές ημέρες απέστειλα στον υπουργό Οικονομικών την επικαιροποιημένη πρόταση που κατήρτισε το Κέντρο Μελετών και Έρευνας Κε.ΜΕ – ΕΒΕΑ για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Εκεί τονίζω ότι η επιχειρηματική κοινότητα είναι αντίθετη σε κάθε της φορολογία και καλώ την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια γενναία μείωση των φορολογικών συντελεστών, γεγονός που θα λειτουργήσει ως κίνητρο τόσο για την αύξηση των επενδύσεων όσο και για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.
Η μείωση του φορολογικού συντελεστή και γενικότερα οι φορολογικές διευκολύνσεις προς τις επιχειρήσεις δεν προτείνονται από το ΕΒΕΑ ως μέτρα μείωσης της συνεισφοράς του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά για ακριβώς τον αντίθετο λόγο. Επειδή θα συνέβαλλαν στην αύξηση των φορολογικών εσόδων από την άνοδο της οικονομικής δραστηριότητας και την αποκατάσταση της κερδοφορίας –σε αντίθεση με τη σημερινή κατάσταση όπου εκατοντάδες επιχειρήσεις κάθε μήνα βάζουν λουκέτο η μία μετά την άλλη– διαμορφώνοντας συνθήκες επιστροφής στη ανάπτυξη. Δυνατές επιχειρήσεις σημαίνει δυνατή οικονομία και θέσεις εργασίας.
Κεντρικά σημεία της νέας πρότασης του ΕΒΕΑ είναι η μείωση του βασικού εταιρικού φόρου στο 15% και ο περιορισμός του συντελεστή της φορολογίας των επιχειρήσεων ως προς τον τζίρο τους σε επίπεδο που να μην υπερβαίνει το 40%, καθώς και η μείωση κατά 50% των υφιστάμενων ποσοστών προκαταβολής φόρου. Ταυτόχρονα, είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για την άρση όλων εκείνων των εμποδίων για το επιχειρείν, καθώς η Ελλάδα “πρωταγωνιστεί” αρνητικά σε ό,τι αφορά την εχθρικότητα του μακροοικονομικού και θεσμικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις».

Ποια είναι η θέση του επιχειρηματικού κόσμου για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό;
«Προφανώς με ρωτάτε για τη συνάντηση που είχαν οι επικεφαλής των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ) με τον πρωθυπουργό, όπου τους ακούσαμε να συμφωνούν με την κυβέρνηση στην αύξηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Η επιμελητηριακή κοινότητα και ο επιχειρηματικός κόσμος είναι αντίθετοι όμως. Και μάλιστα είδαμε, τόσο τον κ. Καββαθά της ΓΣΕΒΕΕ, όσο και τον κ. Κορκίδη της ΕΣΕΕ στη συνέχεια να κάνουν στροφή 180 μοιρών και να συντάσσονται τελικά με τις θέσεις των επιμελητηρίων που αποτελούν μια νέα ρεαλιστική βάση συζήτησης για μια αναπτυξιακή μεταρρύθμιση. Απαιτείται να γίνει άμεσα μια νέα αρχή για να ανακτηθεί η αξιοπιστία του συστήματος κυρίως από τους νέους εργαζόμενους. Η πρόταση έχει δύο κρίσιμες διαφορές σε σχέση με τη συνήθη προσέγγιση:
A. Προτεραιότητα στη σχέση με την οικονομία. Διατηρείται σταθερή η επιβάρυνση της οικονομίας και προσαρμόζεται η γενναιοδωρία των συντάξεων (αντί για το αντίστροφο, που συνέβαινε έως τώρα).
B. Συναίνεση μέσω της διεξαγωγής ενός διαλόγου που δεν έχει γίνει ποτέ. Χωρίς συζήτηση μόνο συντηρητικές και αποσπασματικές προτάσεις μπορούν να περάσουν».

Αληθεύει το γεγονός ότι μεγάλος αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων καταφεύγει στις γειτονικές χώρες με χαμηλότερη φορολογία και φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον;
«Οι Έλληνες επιχειρηματίες βρίσκονται μέσα σε έναν απίστευτο κλοιό φορολογικής εξόντωσης αλλά και οικονομικής ασφυξίας μετά και την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Για τον λόγο αυτό, για την επιβίωσή τους, ολοένα και περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις επιχειρούν να βρουν διεξόδους στις γειτονικές χώρες. Έχουν ακουστεί διάφορα νούμερα για το φαινόμενο αυτό. Ακριβείς αριθμούς δεν μπορεί να έχει κανένας, είναι όμως γεγονός ότι με την ευκολία που υπάρχει πλέον, είναι πολλοί οι επιχειρηματίες που μεταναστεύουν. Προ δύο ετών ήταν πιο κοστοβόρος η όλη διαδικασία μεταφοράς φορολογικής έδρας στο εξωτερικό και ακόμη υπήρχε ο παράγων ελπίδα μεταξύ των Ελλήνων επιχειρηματιών. Σήμερα, επειδή έχει απλοποιηθεί η διαδικασία εκ μέρους των βαλκανικών χωρών, είναι πολύ πιο εύκολο, ενώ παρατηρούνται ολοένα και περισσότερες συνεργασίες μεταξύ ελληνικών εταιρειών και ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων, ιδίως στη Βουλγαρία και την Κύπρο. Ο συνδυασμός αυτός, της μεταφοράς δηλαδή, της φορολογικής έδρας ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και της προσφυγής τους σε ξένες τράπεζες αντί για τις εγχώριες, δημιουργεί ένα εκρηκτικό αρνητικό μείγμα σε ό,τι αφορά την ομαλή λειτουργία της αγοράς, της οικονομίας και της ευρύτερης κοινωνίας. Διότι, αν συνεχίσει να υπάρχει μεγάλη μετανάστευση, θα μειωθούν ακόμα περαιτέρω τα φορολογικά έσοδα της χώρας, και αν τα χρήματα των επιχειρήσεων διοχετεύονται σε ξένα τραπεζικά συστήματα, στην ουσία καθηλώνεται το ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στη Ν.Δ. και την ανάδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία;
«Θεσμικά η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει βαρύνοντα ρόλο στα πολιτικά δρώμενα μιας χώρας, και βεβαίως και στην οικονομική της πορεία. Η χώρα έχει ανάγκη από μια Αξιωματική Αντιπολίτευση απαλλαγμένη από εσωστρέφεια και νομίζω ότι πλέον η Νέα Δημοκρατία μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο. Άλλωστε, ο νέος πρόεδρος έδωσε το στίγμα του δηλώνοντας ότι θέλει να προχωρήσει σε δημιουργική ανανέωση χωρίς αποκλεισμούς και σε διεύρυνση της εκλογικής βάσης του κόμματος.
Η Νέα Δημοκρατία παραδοσιακά είναι ένα μεγάλο κόμμα που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ιδεολογικών αποχρώσεων, από το δημοκρατικό κέντρο έως τον νεοφιλελευθερισμό, αλλά πρωτίστως είναι μια παράταξη που αποδεδειγμένα στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία. Με τις παρεμβάσεις της ο επιχειρηματικός κόσμος ελπίζει ότι θα βελτιωθούν μια σειρά παράμετροι, που σήμερα θέτουν μεγάλα προσκόμματα στην επιχειρηματικότητα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα