Σύγχρονο… service σε «μεσαιωνικές» φυλακές

Πριν από λίγα μόλις 24ωρα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, Νίκος Παρασκευόπουλος, δήλωσε ότι θα ικανοποιηθεί το προσεχές διάστημα ένα από τα πάγια και διαχρονικά αιτήματα των κρατουμένων. Πρόκειται για τη λειτουργία των περίφημων «κελιών του έρωτα».

Ρεπορτάζ: Πωλίνα Βασιλοπούλου

Ο πρώτος χώρος στην Ελλάδα συζυγικών-συντροφικών συναντήσεων πρόκειται να λειτουργήσει στις φυλακές Γρεβενών, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλο, κάτι που αποτελεί διεθνή πρακτική και περιλαμβάνεται στον νέο Σωφρονιστικό Κώδικα ο οποίος πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή. Σημειώνεται ωστόσο ότι και προ ετών είχε εξαγγελθεί ανάλογη πρόβλεψη, αλλά ουδέποτε εφαρμόστηκε, λόγω του υπερπληθυσμού των φυλακών και της έλλειψης υποδομών. Συγκεκριμένα, κατάλληλος χώρος είχε προβλεφθεί στις φυλακές των Χανίων, ωστόσο ουδέποτε λειτούργησε.

Και «Παιδικό Επισκεπτήριο»
Στις φυλακές των Γρεβενών, εξάλλου, πριν από μερικές ημέρες εγκαινιάστηκε και ένας άλλος πρωτότυπος χώρος. Πρόκειται για το πρώτο «Παιδικό Επισκεπτήριο» στην Ελλάδα, και σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης ετοιμάζεται αντίστοιχος χώρος στη φυλακή Γυναικών Θήβας, ενώ θα ακολουθήσουν και αλλού.

Το «Παιδικό Επισκεπτήριο» είναι ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, με κατάλληλη επίπλωση και ζωγραφισμένους τοίχους σαν παιδικό δωμάτιο. Θα υπάρχει ωστόσο οπτική επιτήρηση από σωφρονιστικό υπάλληλο, η οποία όμως θα γίνεται με σχετική απόκρυψη. Το παιδί θα φτάνει στον χώρο αυτό χωρίς να μπαίνει στο εσωτερικό της φυλακής. Το «Παιδικό Επισκεπτήριο» έγινε χωρίς πρόσθετη δημόσια δαπάνη, αλλά με τις προσπάθειες του προσωπικού και των κρατουμένων. Τα μοντέρνα παιδικά έπιπλα είναι αντικείμενα δωρεάς, ενώ ο χώρος διακοσμήθηκε με ζωγραφιές κρατουμένου.

«Αλφαβητάρι» για… νεοεισερχόμενους!
Με σκοπό την καλύτερη διαβίωση των κρατουμένων, πριν από λίγες εβδομάδες εκδόθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης ένας οδηγός ενημέρωσης των κρατουμένων με τίτλο «Το Αλφαβητάρι του Κρατούμενου», το οποίο θα διανέμεται σε όλους τους «νεοεισερχόμενους» στις ελληνικές φυλακές. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα βιβλιαράκι 51 σελίδων, το οποίο ενημερώνει τους κρατούμενους για τους… κανόνες του παιχνιδιού στις φυλακές, οι οποίοι περιλαμβάνουν ένα πλέγμα δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

Σκοπός του είναι να ενημερώσει με τρόπο κατανοητό κάθε έναν έγκλειστο που εισέρχεται για πρώτη φορά σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα σχετικά με όσα θα τον απασχολήσουν το διάστημα που θα παραμείνει φυλακή. Ο οδηγός ενημέρωσης έχει τη μορφή αλφαβηταρίου για να είναι εύκολος στη χρήση του, ενώ έχει γραφεί με γλώσσα κατά το δυνατόν απλή. Θα ακολουθήσει η μετάφρασή του σε γλώσσες που κατανοούν οι αλλοδαποί κρατούμενοι των φυλακών και η επανέκδοσή του. Χαρακτηριστικά, ένας κρατούμενος στο γράμμα Φ θα βρει πληροφορίες για το φαγητό, στο γράμμα Ρ για τα ρούχα, στο γράμμα Β για βοήθεια νομική κ.ο.κ.

Ενδεικτικά στο «Αλφαβητάρι του Κρατούμενου» περιέχονται πληροφορίες που αφορούν το δικαίωμα άδειας, την εκπαίδευση, τα αντικείμενα που επιτρέπονται ή απαγορεύονται στη φυλακή, την υπό όρους απόλυση, το «βραχιολάκι», την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής, τη θεραπεία (απεξάρτηση), τα «μεροκάματα», τα επισκεπτήρια, τα πειθαρχικά παραπτώματα και τις ποινές τους, το ωρολόγιο πρόγραμμα της φυλακής, αλλά και τις βασικές υποχρεώσεις του κρατουμένου.

Για τον οδηγό δούλεψαν στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ την εικαστική επιμέλεια και την έκδοση σε 6.000 αντίτυπα ανέλαβε το Εθνικό Τυπογραφείο. Το έντυπο εμπλουτίζεται με σχέδια και πίνακες που παραχώρησαν κρατούμενοι που φοίτησαν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας «Γεώργιος Ζουγανέλης» και το ΙΕΚ Κορυδαλλού.

Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί την προστασία και αξιοποίηση σημαντικών αρχείων ιστορικού ενδιαφέροντος που τηρούνται στις φυλακές της χώρας. Η αξία των αρχείων είναι μεγάλη καθώς καλύπτουν σχεδόν όλη την Κατοχική, Εμφυλιακή και Μεταπολεμική περίοδο. Για τον λόγο αυτό, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις των σωφρονιστικών καταστημάτων και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, δρομολογείται η παραλαβή, φύλαξη και επεξεργασία των αρχείων. Την πρωτοβουλία και τον συντονισμό της προσπάθειας έχει αναλάβει ο γενικός γραμματείας του υπουργείου, Κωστής Παπαϊωάννου, ο οποίος επισκέφθηκε ήδη για αυτόν τον λόγο τις φυλακές Διαβατών. Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η αξιοποίηση των αρχείων και σε άλλες φυλακές της χώρας, όπως το σωφρονιστικό κατάστημα Κορυδαλλού, ενώ πρόκειται να αξιοποιηθούν και τα αρχεία της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, τα οποία εκτιμάται ότι χρονολογούνται από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα