«Συναγερμός» χρεοκοπίας για τη ΔΕΗ

Είδος προς εξαφάνιση είναι πλέον τα… χαμόγελα στην οδό Χαλκοκονδύλη καθώς η εικόνα των οικονομικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε προ ημερών η ΔΕΗ για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους μόνο για χαρές και πανηγυρισμούς δεν είναι

Ρεπορτάζ: Νίκος Τσαγκατάκης

Όσο κι αν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης, ισχυρίστηκε ότι τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του 2017 του ομίλου «επιβαρύνθηκαν από εξωγενείς μη ελεγχόμενους από την εταιρεία παράγοντες»(σ.σ. επικαλέστηκε ως ως τέτοιους την κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, την αρνητική οικονομική επίπτωση από τις δημοπρατηθείσες ποσότητες ενέργειας (ΝΟΜΕ) και το πρόσθετο κόστος για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου), τα νούμερα είναι καταλυτικά:

# Η ΔΕΗ «έγραψε» μετά φόρων ζημίες ύψους 67,5 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 85,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο α΄ τρίμηνο του 2016.

# Μειώθηκαν τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) του ομίλου κατά 221,6 εκατ. ευρώ συγκρινόμενα με το πρώτο τρίμηνο του 2016. Το αντίστοιχο περιθώριο ΕΒΙΤDA διαμορφώθηκε σε 9% έναντι 24,4%.

# Μείωση κατά 3,1% υπέστη και ο τζίρος της ΔΕΗ, ο οποίος διαμορφώθηκε στα 1.368,8 εκατ. ευρώ έναντι 1.412,6 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς.

# Συρρικνωμένο είναι και το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά το οποίο «έκατσε» στο 87,7% τον Μάρτιο έναντι του μεριδίου 92,8% που είχε η επιχείρηση τον Μάρτιο του 2016. Σημαντική είναι και η μείωση –άνω του 10%, από το 80,7% στο 70,6%– του μεριδίου της ΔΕΗ στη μέση τάση, κι αυτό έχει τη σημασία του καθώς σε αυτή τη κατηγορία εμπεριέχονται και τα πιο κερδοφόρα τιμολόγια.

Στα –λίγα–θετικά προσμετράται η θετική επίδραση που όπως λένε στην Χαλκοκονδύλη είχε η μείωση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών κατά 585,5 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε 104,8 εκατ. ευρώ φέτος. Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα παραμένει μεγάλο και ακανθώδες, γι΄ αυτό και δια στόματος Παναγιωτάκη τονίστηκε ότι η ΔΕΗ θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας και μάλιστα τη συνδρομή εξειδικευμένου συμβούλου που θα προσληφθεί από τη δημόσια επιχείρησης εντός του Ιουλίου.

Στη Βουλή το θέμα
Το πώς αναστρέφεται η παραπάνω τσαλακωμένη εικόνα του άλλοτε κραταιού μονοπωλίου είναι ένα ζητούμενο που δεν έχει εύκολη απάντηση. Οι διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων που από την μεταπολίτευση και μετά χρησιμοποίησαν την επιχείρηση ως την χρυσοτόκο όρνιθα, ο ετσιθελισμός που επιδείκνυαν αλλά και τα γαλαντόμα προνόμια που απολάμβαναν κατά καιρούς οι συνδικαλιστές, καθώς και πολλές επίσης διαχρονικές διοικητικές αστοχίες (έλλειψη επιχειρηματικής εξωστρέφειας στη βαλκανική αγορά, δυστοκία εισόδου στρατηγικού επενδυτή κ.ά.) είναι μόνο μερικά από αυτά που οδήγησαν τη ΔΕΗ στη σημερινή δεινή οικονομική κατάσταση.

Κι αυτή ακριβώς η κατάσταση πέρασε το κατώφλι της βουλής καθώς πριν από μερικά εικοσιτετράωρα 39 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με επικεφαλής τον αρμόδιο τομεάρχη του κόμματος, Κώστα Σκρέκα, κατέθεσαν επερώτηση για τη ΔΕΗ προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη. Επικαλούμενοι κι αυτοί τις ζημίες που καταγράφει η επιχείρηση το α΄ τρίμηνο του 2017, οι «γαλάζιοι» βουλευτές επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση «εκτελεί τη χρεοκοπία της ΔΕΗ».

Ειδικότερα, οι ερωτώντες βουλευτές περιγράφουν ότι σε διάστημα μόλις τριών ετών η ΔΕΗ έχει υποστεί δραματική χρηματιστηριακή απαξίωση, υπερδιπλασιασμό των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων στα 2,6 δισ. ευρώ και εκτίναξη των χρεών της σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, παραγωγούς ΑΠΕ και προμηθευτές. Προσθέτουν, ταυτόχρονα, ότι η ματαίωση του σχεδίου για πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ και η ακύρωση της «μικρής ΔΕΗ» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., καταδίκασαν την εταιρεία σε μια πρωτόγνωρη χρηματοοικονομική ασφυξία, ισχυριζόμενοι ότι το νομοθέτημα της Ν.Δ. το 2014 για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» θα έδινε στα ταμεία της εταιρείας άμεση ρευστότητα τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ και μεταξύ άλλων θα έλυνε το πρόβλημα της δεσπόζουσας θέσης στη λιανική και στην παραγωγή.

«Από την άλλη πλευρά, η πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, θα έδινε έως και 500.000.000 ευρώ περισσότερα από αυτά που θα λάβει από το σημερινό ζημιογόνο σχέδιο μετοχοποίησης που επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ» συμπληρώνουν οι 39 βουλευτές.

Καταλήγοντας οι «γαλάζιοι» βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

# Ποιο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διάσωση και ανάπτυξη της ΔΕΗ και ποιο είναι το σχέδιο πώλησης του 40% του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ;

# Πώς θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ σε δύο χρόνια, όταν, μετά τη δεσμευτική συμφωνία με τους θεσμούς, θα έχει μειωθεί ο τζίρος της εταιρείας στο μισό και πώς και πότε θα αποπληρώσει τους προμηθευτές της, πολλοί από τους οποίους έχουν απλήρωτους για μήνες τους εργαζομένους τους;

# Ποια είναι τελικά τα καθαρά έσοδα που θα εισρεύσουν στα ταμεία της ΔΕΗ από τη μετοχοποίηση του ΑΔΜΗΕ;

# Ποια είναι η ζημιά και το συνολικό κόστος για τη ΔΕΗ από την κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου;

Τελευταίο αλλά όχι έλασσον: οι «γαλάζιοι» βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Ενέργειας αν στηρίζει τη διοίκηση Παναγιωτάκη «η οποία σε κάθε ευκαιρία εκφράζει τη διαφωνία της με τους προωθούμενους κυβερνητικούς σχεδιασμούς». Εν αναμονή της απάντησης Σταθάκη που την περιμένουν τόσο στην οδό Πειραιώς αλλά και στην Χαλκοκονδύλη…

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα