Σιωπή αντί ενημέρωσης…

Τελικά, εκ των πραγμάτων δημιουργεί και σε εμάς μεγάλα ερωτηματικά η στάση τής ΔΕΗ στο θέμα των χρεών τής ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ. Τελευταία αφορμή για τις σκέψεις αυτές αποτέλεσε η απάντηση που έδωσε η ΔΕΗ σε αναφορά που κατέθεσε στο Κοινοβούλιο ο βουλευτής κ. Νίκος Νικολόπουλος. Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα με τη σειρά.

Με αφορμή σχετικές αποκαλύψεις τής «Α» –που με δημοσίευμά της με τίτλο «6 μήνες φέσια»– που αποκάλυπτε ότι σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του α΄ 3μήνου του 2014 η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ όφειλε 29,9 εκατ. ευρώ, που τον Ιούνιο το χρέος αυτό έφτανε τα 60 εκατ. ευρώ, ο κ. Νικολόπουλος υπέβαλε σχετική αναφορά στη Βουλή τον περασμένο Αύγουστο, ζητώντας να μάθει ποια είναι τα νέα χρέη που έχει συσσωρεύσει προς τη ΔΕΗ η ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ από τις αρχές του 2014.

Η απάντηση, λοιπόν, της ΔΕΗ κυριολεκτικά μας εξέπληξε, αφού, αντί να δώσει τα στοιχεία που της ζητούσε αρμοδίως ένας βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου, επέλεξε τη μέθοδο που σύμφωνα με τα ποδοσφαιρικά δεδομένα μπορεί να χαρακτηριστεί με την έκφραση «η μπάλα στην εξέδρα» ή κατά τη λαϊκή ρήση «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε», αντί της αποκάλυψης της αλήθειας. Συγκεκριμένα, αντί να αναφέρει ποιο είναι το ποσό της τρέχουσας οφειλής, η ΔΕΗ απάντησε πως είναι «εξαιρετικά προσεκτική όσον αφορά τους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος των πελατών της», και ότι λειτουργεί με «στόχο την προάσπιση των συμφερόντων της και συνακόλουθα την διαφύλαξη των έννομων συμφερόντων τόσο των πελατών της, όσο και των μετόχων της». Τώρα, πώς με τη συγκάλυψη των χρεών τής ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ διαφυλάσσονται τα συμφέροντα όλων ημών των υπολοίπων, που και καταναλωτές είμαστε και μέτοχοι (έστω και εμμέσως, αφού η πλειοψηφία των μετοχών τής ΔΕΗ ανήκει στο Δημόσιο), είναι κάτι που οφείλει να μας εξηγήσει ο κ. Ζερβός που υπογράφει τη σχετική επιστολή. Και όλη αυτή η απόπειρα συγκάλυψης από πλευράς ΔΕΗ, τη στιγμή που η ίδια, λίγες εβδομάδες πριν, είχε δημοσιεύσει τις ενδιάμεσες οικονομικές καταστάσεις της για το α΄ τρίμηνο του έτους, στις οποίες η ίδια ανέφερε ότι το νέο χρέος τής ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ είχε φτάσει τις 31 Μαρτίου τα 29,9 εκατ. ευρώ. Ζήτησε, λοιπόν, ένας Έλληνας βουλευτής να μάθει σε τι ποσό είχε διαμορφωθεί το χρέος αυτό τρεις μήνες αργότερα, και αυτό πείραξε τη ΔΕΗ και δεν του απαντάει.

Σκύλος που (μόνο) γαβγίζει…

Το γενικότερο, όμως, ζήτημα στο θέμα τής ΔΕΗ με την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ είναι ότι η ΔΕΗ αποδεικνύεται «σκύλος που γαβγίζει», αλλά όχι μόνο δεν… δαγκώνει, αλλά τελικά χαρίζει και τα κόκαλά του.

Χωρίς να πάμε πολύ πίσω χρονικά, θα αναφέρουμε μερικές μόνο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που συνηγορούν σ’ αυτό:

# Όταν εκδόθηκε η περίφημη απόφαση της διαιτησίας τής ΡΑΕ τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία στοίχισε στη ΔΕΗ και κατ’ επέκταση σε όλους εμάς τους υπόλοιπους 109 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ βγήκε με πύρινες ανακοινώσεις κατά της απόφασης αυτής, πλην όμως από την άλλη μεριά έσπευσε να εκδώσει τα σχετικά τιμολόγια για να τακτοποιήσει την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ. Με άλλα λόγια, έσπευσε πρώτα να αναγνωρίσει de facto τη διαιτητική απόφαση, με τα τιμολόγια που εξέδωσε χωρίς καμία επιφύλαξη, και μετά υπέβαλε αίτηση ακύρωσης της διαιτητικής απόφασης.

# Στο ίδιο θέμα της διαιτησίας, η εφημερίδα μας έκανε συνταρακτικές αποκαλύψεις για την κουμπαριά του ενός διαιτητή με κορυφαίο διευθυντικό στέλεχος του Ομίλου Μυτιληναίου και για ασυμβίβαστο του δεύτερου διαιτητή λόγω συμμετοχής του σε ψηφοφορίες της ΡΑΕ υπέρ της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ και η ΔΕΗ, από τη μία μεριά, κλαιγόταν (δήθεν;) για τα 109 εκατ. ευρώ που έχασε και, από την άλλη, δεν εκμεταλλεύθηκε καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα στοιχεία αυτά, που από μόνα τους καθιστούσαν τη διαιτητική απόφαση όχι μόνο άκυρη και παράνομη, αλλά και πιθανότατα αντικείμενο ποινικής διερεύνησης.

# Αλλά και στην πρόσφατη υπόθεση της κρατικής ενίσχυσης της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ύψους 17,3 εκατ. ευρώ, η στάση τής ΔΕΗ ήταν πάλι –το λιγότερο– περίεργη. Κατ’ αρχάς, αναγκάστηκε σχεδόν με το ζόρι και με καθυστέρηση 2,5 ετών να ανακτήσει τα χρήματα αυτά από την ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, αφού μόνο μετά από άρθρο-παρέμβαση του δικηγόρου Νίκου Αντωνιάδη προσέφυγε και πέτυχε την ακύρωση των σχετικών παράνομων ασφαλιστικών μέτρων που είχε χορηγήσει το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Στη συνέχεια, μόλις βγήκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, έσπευσε να τα συμψηφίσει άμεσα με χρέη τής ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, αλλά και να ξεκαθαρίσει ότι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ζητήσει αναίρεση της απόφασης αυτής. Με άλλα λόγια, για τα δικά της –και κατ’ επέκταση τα δικά μας– λεφτά πρέπει να ενδιαφερθούν τρίτοι για να τα πάρει πίσω, και όχι η ίδια. Το ερώτημα, όμως, είναι τι κάνει η ίδια η ΔΕΗ προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε η τελευταία να ασκήσει την αίτηση αναίρεσης και η ΔΕΗ να σώσει τα χρήματά της. Όταν πριν από δύο χρόνια η ΔΕΗ και το ελληνικό Δημόσιο είχαν πετύχει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την ακύρωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εγχώρια αγορά λιγνίτη, κάποιοι ενδιαφέρθηκαν και έπεισαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασκήσει αίτηση αναίρεσης, την οποία ως γνωστόν και κέρδισε. Ας φροντίσει, λοιπόν, κάτι αντίστοιχο τώρα και η ΔΕΗ, αντί να πετάει την μπάλα στην εξέδρα.

 

Καταγγελίες από τους συνδικαλιστές

Και βέβαια, κλείνοντας, θα πρέπει να πούμε ότι, ασχέτως της προσπάθειας συγκάλυψης των χρεών, το θέμα είναι ότι τους πήραν είδηση και άλλοι, και μάλιστα μέσα από την ίδια τη ΔΕΗ. Τις τελευταίες ημέρες, σχεδόν όλες οι συνδικαλιστικές ενώσεις της με δελτία Τύπου κατήγγειλαν την κατάσταση στην οποία οδηγείται η ΔΕΗ από τα χρέη και τις ανεξήγητες δικαστικές αποφάσεις, και αποκάλυψαν στην κοινή γνώμη το ύψος του σημερινού χρέους τής ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ, το οποίο δεν ήθελε να αποκαλύψει. Σταχυολογούμε μερικά μόνο σημεία από τις σχετικές ανακοινώσεις δύο εκ των μεγαλύτερων πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών ενώσεων, της Ένωσης Τεχνικών και της Ένωσης Διοικητικού Προσωπικού της ΔΕΗ:

# «Τι κάνουν για τα χρέη που οφείλουν συγκεκριμένοι ανταγωνιστές της ΔΕΗ; Τα 80 εκατομμύρια ευρώ της Αλουμίνιον της Ελλάδας (το σημερινό νέο της χρέος) θα πάνε και αυτά στις ζημιές όπως και τα προηγούμενα 109 εκατομμύρια ευρώ (της διαιτησίας PAE);»

# «Πού οδηγείται η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας όταν τελευταία έχει αλλεπάλληλες νομικές ήττες λες και είναι ένας τυχαίος οργανισμός!!! Άραγε τι δεν πάει καλά στη νομική υπεράσπιση;»

# «Γιατί η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας έχει αφεθεί στον αυτόματο πιλότο;»

Συμπέρασμα; Έστω και καθυστερημένα, αναμένουμε από πλευράς αρμοδίων τής ΔΕΗ και διαφάνεια και αποτελεσματικότητα. Κάτι που οφείλει να κάνει η διοίκηση της ΔΕΗ, πριν ασχοληθούν με τη «διαφάνεια» της επιχείρησης οι συνήθεις ύποπτοι, ή άλλως πως οι αρμόδιοι ποινικοί εισαγγελείς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα