Σκληρή κριτική και στοχοποίηση

Την αντιπολιτευτική τακτική της θέλει να χαράξει η Ν.Δ., η οποία έτσι κι αλλιώς με κάθε ευκαιρία ανεβαίνει στα κεραμίδια κατηγορώντας την κυβέρνηση για όλα τα ζητήματα. Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς με συνεχείς παρεμβάσεις δίνει τον τόνο για την ολομέτωπη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η αρχή έγινε με τον νεοδημοκρατικό σχολιασμό για την επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο ότι «καμία πρόοδος στο μείζον πρόβλημα της Αθήνας, που δεν είναι άλλο από την εξάντληση των ταμειακών αποθεμάτων με άμεσο κίνδυνο ακόμη και για την καταβολή μισθών – συντάξεων τον Απρίλιο», ενώ ακολούθησε η επίσημη δήλωση, η οποία συνοδεύτηκε από το έγγραφο για το τι υπέγραψε η κυβέρνηση Τσίπρα με την τετράμηνη παράταση της συμφωνίας με τους δανειστές.

«Η κυβέρνηση επί ενάμιση μήνα, δεν τολμά να φέρει στη Βουλή την επέκταση της δανειακής σύμβασης που υπέγραψε, γιατί φοβάται την ψηφοφορία στην Βουλή, τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αλλά κυρίως γιατί δεν θέλει να μάθει την αλήθεια ο ελληνικός λαός…» τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος προσέθεσε: «Η σύμβαση είναι τροποποίηση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης για να πάρει παράταση τέσσερις μήνες, όπως είχε κάνει και η δική μας κυβέρνηση τον Δεκέμβριο, για να πάρει παράταση δύο μήνες. Και οι δύο συνδέονται άρρηκτα με το μνημόνιο. Άρα, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έσκισε το μνημόνιο, αλλά το συνυπέγραψε. Η δική μας κυβέρνηση όμως, την τελείωνε και μαζί και το μνημόνιο. Η νέα επέκταση της σύμβασης σημαίνει και επέκταση του μνημονίου. Το ότι το μνημόνιο επεκτείνεται, επιβεβαιώνεται και από την υπόλοιπη τρόικα, από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και ας μην μας πουν ότι δεν ξέρουν κι εκείνοι να διαβάζουν τα κείμενα. Τα δύο κείμενα είναι πανομοιότυπα, εκτός από ένα σημείο, εκείνο που περιλαμβάνει την επιστροφή των 10,2 δισεκατομμυρίων. Είναι από αυτά τα χρήματα που ζητά πίσω το 1,2 δισ. ευρώ, που κακώς επέστρεψε η κυβέρνηση, για να καλύψει ταμειακές ανάγκες».

Πώς θα κινηθεί
Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι το πώς θα κινηθεί από εδώ και στο εξής η Ν.Δ. Ο Αντ. Σαμαράς θέλει να χαράξει μία σαφή διαχωριστική γραμμή μεταξύ του «μνημονιακού» της παρελθόντος και των μέτρων που θα φέρει η κυβέρνηση Τσίπρα, προσπαθώντας να σταθεί στα πόδια της και να επιδείξει μια στιβαρή αντιπολιτευτική στάση, ώστε να αλλάξει σταδιακά και το κλίμα για τη Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις. Η θέση της Ν.Δ. είναι πως θα πράττει, θα κινείται και θα ψηφίζει ό,τι θεωρεί πως υπηρετεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, αλλά και δεν ακυρώνει την προηγούμενη κυβερνητική της θητεία. Επί της ουσίας, η κυρίαρχη άποψη στη Ν.Δ. είναι ότι το βάρος της έγκρισης της όποιας συμφωνίας θα πρέπει να σηκώσει η πλειοψηφία της συμπολίτευσης στη Βουλή, πίνοντας «γουλιά-γουλιά», όπως λένε συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «το πικρό ποτήρι των συνεπειών της εξαπάτησης».

Δύο απόψεις
Επί του θέματος υπάρχει σύγκρουση δύο διαφορετικών σχολών στο εσωτερικό της Ν.Δ.: Από τη μια βρίσκονται μετριοπαθή στελέχη, όπως οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Κωστής Χατζηδάκης και Γιάννης Βρούτσης, που εκτιμούν ότι η Ν.Δ. πρέπει να μείνει πιστή στις μεταρρυθμίσεις και να στηρίξει τις επιλογές της κυβέρνησης, εφόσον –φυσικά– είναι προς την κατεύθυνση των ουσιαστικών αλλαγών. Από την άλλη, είναι τα πιο σκληρά στελέχη, όπως οι Μάκης Βορίδης, Δημήτρης Σταμάτης, Άδωνις Γεωργιάδης, που θεωρούν ότι η Ν.Δ. δεν πρέπει να προσφέρει «σανίδα σωτηρίας» στον ΣΥΡΙΖΑ και πως ο Αλ. Τσίπρας είναι αναγκασμένος να στηριχθεί στη δική του Κ.Ο. και στους ΑΝ.ΕΛ.

Για την ηγετική ομάδα της Ν.Δ. είναι σαφές ότι θέλουν να εξασφαλίσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται την ηθική και πολιτική δικαίωση του κόμματός τους και κατ’ επέκταση και του Αντ. Σαμαρά, με τελικό στόχο την πλήρη δικαίωση μέσα από κάλπες…

Στο στόχαστρο
Την ίδια ώρα η τακτική της Ν.Δ. είναι να παρακολουθεί το κυβερνητικό έργο να βρίσκει τους αδύναμους κρίκους και να τους στοχοποιεί μέσω στενού μαρκαρίσματος. Έτσι, στην παρούσα φάση όλα τα «γαλάζια βλέμματα» είναι καρφωμένα πάνω στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον Πάνο Καμμένο, καθώς θεωρούνται οι πιο αδύναμοι κρίκοι της κυβερνητικής συνεργασίας.

Ήδη το ενδεχόμενο πρότασης μομφής κατά της προέδρου της Βουλής έχει εξετασθεί από στελέχη που μετέχουν στη νέα ηγετική ομάδα διά του άτυπου πολιτικού συμβουλίου και ο ανένδοτος κατά της προέδρου της Βουλής έχει ξεκινήσει. Οι «γαλάζιοι» κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι εμφανίζονται έξαλλοι με τη συμπεριφορά της Ζ. Κωνσταντοπούλου, ενώ ήδη Κ. Μητσοτάκης και Ντ. Μπακογιάννη δηλώνουν επίσημα ότι μετάνιωσαν που την ψήφισαν.

Αυτό που εξετάζουν οι «γαλάζιοι» βουλευτές πριν να υποβάλουν πρόταση μομφής κατά της προέδρου της Βουλής είναι ότι η ψηφοφορία είναι μυστική και άρα δεν θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν τη δυσαρέσκεια, που όπως λένε υπάρχει και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, κατά της Ζ. Κωνσταντοπούλου, επομένως η πρόταση θα απορρίπτονταν με μαθηματική βεβαιότητα. Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Ν.Δ. βρίσκονται σε επαφή με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των υπολοίπων κομμάτων, με σκοπό να εξετάσουν αν είναι εφικτή μια επίσημη συνολική διαμαρτυρία κατά της Ζ. Κωνσταντοπούλου διά της παρέμβασης του ίδιου του πρωθυπουργού.

Ο δεύτερος αδύναμος κρίκος είναι ο Π. Καμμένος. Η στάση του τόσο ως υπουργού όσο και ως «συγκυβερνήτη» έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ. Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν στη Ν.Δ. και για το λεξιλόγιο και τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο Καμμένος ακόμη και από το βήμα της Βουλής για την προηγούμενη κυβέρνηση (σ.σ. ότι είναι υποτελείς της Μέρκελ, δοσίλογοι και ότι οι υπουργοί ήταν στα τέσσερα) και θα καλέσουν τον πρωθυπουργό να αποδοκιμάσει αυτούς τους χαρακτηρισμούς, αλλιώς θα δείξει ότι τους υιοθετεί.

Οι διαφωνίες Καμμένου, σύμφωνα με τη Ν.Δ., θα γίνουν περισσότερο ορατές στη συζήτηση των νομοσχεδίων τόσο για την ιθαγένεια όσο και για την ενέργεια, τις ιδιωτικοποιήσεις και άλλα. Η Ν.Δ. έχει επιλέξει την κατά μέτωπο επίθεση στον Π. Καμμένο, τον οποίο χαρακτηρίζουν επικίνδυνο εκφραστή όσων επιθυμούν τη χώρα εκτός ευρώ και ένθερμο υποστηρικτή του σεναρίου της πλήρους ρήξης με τους εταίρους που μαθηματικά οδηγεί τη χώρα στην απομόνωση και την καταστροφή.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα