«Σκόπια 2014»

Την εμμονή του Νίκολ Γκρουέφσκι και της ΠΓΔΜ επικρίνει με άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Συγκεκριμένα, ο αρθογράφος του κειμένου εστιάζει στο σχέδιο Γκρουέφσκι που φέρει τίτλο «Σκόπια 2014» και περιλαμβάνει πλήθος αγαλμάτων, κτηρίων και μνημείων, με προφανή στόχο να οικειοποιηθεί η ΠΓΔΜ την Ιστορία και να την ξαναγράψει κατά το δοκούν.

Στο άρθρο αναφέρονται παραδείγματα όπως το πομπώδες νέο Εθνικό Θέατρο, το μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ύψους 30 μέτρων, το επίσης υψηλό μνημείο του πατέρα του, Φιλίππου του Β’, και τη Φιλαρμονική, που είναι όμως ακόμη υπό ανοικοδόμηση.

«Τον πυρήνα του σχεδίου ”Σκόπια 2014” απαρτίζουν όμως δύο Μουσεία», σημειώνει ο Γερμανός αρθρογράφος. «Το παλαιότερο, που άνοιξε τις πύλες του το 2011, φέρει ένα πολύπλοκο όνομα: Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα για Ανεξαρτησία – Μουσείο της Εσωτερικής Μακεδονικής Επαναστατικής Οργάνωσης (VMRO) και Μουσείο Θυμάτων του Κομμουνιστικού Καθεστώτος. Πρόκειται για τον αντίποδα του Μουσείου Μακεδονικών Αγώνων στη Θεσσαλονίκη, που περιγράφει την ιστορία της περιοχής από την ελληνική οπτική γωνία. Κατά ένα περίεργο τρόπο στο Μουσείο των Σκοπίων η περιήγηση στα εκθέματα χωρίς ξεναγό απαγορεύεται. Η μακεδονική ιστορία είναι πολύπλοκη και μπορεί εύκολα να μπερδέψει τους ξένους, λέει εξηγώντας το μέτρο ένας ιστορικός-ξεναγός αρχίζοντας την περιήγηση δύο ωρών. Όμως ο πραγματικός λόγος είναι άλλος. Η κυβέρνηση θέλει να ελέγχει λέξη προς λέξη την ιστορική εικόνα που αφήνει το μουσείο».Η εφημερίδα αναφέρεται και στο δεύτερο κτήριο, το τεράστιο Αρχαιολογικό Μουσείο, που ξεκίνησε να λειτουργεί το περασμένο Σάββατο μεταφέροντας και τα λεγόμενα του υπουργού Πολιτισμού, ότι «τα Σκόπια έχουν πλέον ένα μουσείο στο οποίο μπορεί κανείς να θαυμάσει την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας μέσω 6000 εκθεμάτων».

Και σχολιάζει ο αρθρογράφος, υπογραμμίζοντας ότι: «Το Αρχαιολογικό Μουσείο στοχεύει στο να επιβεβαιώσει το κρατικό δόγμα ότι οι Μακεδόνες είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ναι μεν πρόκειται για σλαβικές φυλές που ήρθαν στα Βαλκάνια τον 6ο μ.Χ. αιώνα, αλλά αναμείχθηκαν με τους ντόπιους κι αυτό από μόνο του τους καθιστά απογόνους του, όπως επιχειρηματολογούν στα Σκόπια. Οι επιστήμονες μπορεί να το κοροϊδεύουν, αλλά στη χώρα αυτή η συστηματική πολιτική δημιουργίας ταυτότητας βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην σλαβικής προέλευσης πλειοψηφία των κατοίκων», καταλήγει η εφημερίδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα