Σπριντ Μαξίμου και Βρυξελλών για να γλιτώσουν τον… Τραμπ

Στόχος της κυβέρνησης είναι την 5η Δεκεμβρίου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, να ληφθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και να συζητηθούν από εκεί και πέρα τα μεσοπρόθεσμα και μακρυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Να κερδίσει τις εντυπώσεις επεχείρησε στην πρώτη του εμφάνιση ως κυβερνητικός εκπρόσωπος ο νέος υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος. Διαψεύδοντας τα πάντα και παρουσιάζοντας μια εναλλακτική διάσταση των πραγμάτων, ο υπουργός απέκρυψε τα ουσιώδη που προκύπτουν μετά την πολιτική ανατροπή στις ΗΠΑ. Στο Μέγαρο Μαξίμου και για ίσως πρώτη φορά από κοινού με τις Βρυξέλλες ξεκινούν σπριντ λίγων ημερών ώστε να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες πριν το τέλος του χρόνου και σε κάθε περίπτωση προτού ο νέος πλανητάρχης αναλάβει εξουσία.

Οι δύο πλευρές, θεωρώντας βέβαιο πως η ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ θα αλλάξει ουσιωδώς τις ισορροπίες, επιθυμούν να καλύψουν τα κενά όσο έχουν τη στήριξη του απερχόμενου Μπαράκ Ομπάμα.  Μπορεί οι ΗΠΑ να μην εμπλέκονται ευθέως στην ελληνική κρίση, όμως δεν θα πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός πως οι ΗΠΑ είναι… βασικός μέτοχος στο ΔΝΤ το οποίο εν πολλοίς υπακούει στις βουλές του Λευκού Οίκου.

«Με την Ελλάδα να ασχοληθεί η Γερμανία. Ή η Ρωσία», έχει δηλώσει ο Ντ. Τραμπ, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του για υποθέσεις που ξεπερνούν τα όρια των αμερικανικών συνόρων. Και αν κάποιοι υποστηρίζουν πως η πολιτική στις ΗΠΑ έχει συνέχεια, άλλοι τονίζουν πως πάντα διαφοροποιείται ανάλογα με το ποιος δίνει την κεντρική γραμμή.

Συμφωνία με αστερίσκους
Για να προλάβουν, λοιπόν, τις δυσάρεστες εκπλήξεις, Ελλάδα και Κομισιόν θέλουν να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση που σε κάθε περίπτωση χαρακτηρίζεται εύκολη. Και αν είναι δυνατόν, να κλείσει και το θέμα του ΔΝΤ, αν δηλαδή θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα και χρηματοδοτικά. Για να γίνει αυτό φυσικά θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με το Βερολίνο όσον αφορά το χρέος. Μια συμφωνία η οποία να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές χωρίς να αναγκαστούν να κάνουν μεγάλες υποχωρήσεις.

Αυτό για να θέσουν προ τετελεσμένων την Ουάσινγκτον, η οποία… έχει συνέχεια. Μάλιστα πληροφορίες θέλουν τον απερχόμενο ένοικο του Λευκού Οίκου να έχει εκφράσει την επιθυμία του να μην αφήσει τέτοιου είδους εκκρεμότητες.

Δεν βλέπουν νέα μέτρα
Με τη χθεσινή του δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πολύ απλά έρχεται να επιβεβαιώσει όλες αυτές τις πληροφορίες. Θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος αλλά θα είναι σαν… να μην υπάρξει μιας και όλα θα εξαρτώνται από πολλούς αστερίσκους. Είναι αυτός ακριβώς ο λόγος που επιτρέπει ερμηνείες για 4ο μνημόνιο… Πάντως, σύμφωνα με τον Δ. Τζανακόπουλο, «το ΔΝΤ συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα ως τεχνικός σύμβουλος. Η πάγια τακτική είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση υπογράφει ξεχωριστές συμφωνίες με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και με το ΔΝΤ, ποτέ δεν θεωρήθηκαν αυτές οι δυο ξεχωριστές συμφωνίες ως διαδοχικά μνημόνια. Σημείωσε ότι με αυτή την έννοια, η συμφωνία του Ιουλίου-Αυγούστου 2015 εξακολουθεί να ισχύει και είναι η μοναδική που θα συνεχίσει να ισχύει», τονίζοντας δηλαδή ότι «δεν υπάρχει πρόθεση για τη λήψη νέων μέτρων ή νέων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη συμφωνία που πιθανόν να προκύψει αν το ΔΝΤ αποδεχτεί να συμμετέχει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα».

Υποστήριξε δε πως «από τη στιγμή που επιβεβαιώνει συγκεκριμένο ύψος πρωτογενών πλεονασμάτων (σ.σ. η Eurostat) και θεωρεί ότι τα μέτρα επιτυγχάνουν τους στόχους τους, δεν υπάρχει κανένα θέμα για τη λήψη νέων επιπλέον μέτρων ούτε στον τομέα των δημοσιονομικών ούτε στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

«Η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι πλέον γεγονός. Επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη Έκθεση της Κομισιόν στις φθινοπωρινές της προβλέψεις. Η Κομισιόν εκτιμά ότι η μεγέθυνση του ΑΕΠ στο επόμενο έτος θα φθάσει το 2,7%, η ανεργία θα αποκλιμακωθεί ακόμα περισσότερο στο 22% –θυμίζω ότι τον Ιανουάριο του 2015 ήταν στο 26%–, ενώ οι επενδύσεις πρόκειται να τριπλασιαστούν φθάνοντας στο 13,7%», τόνισε. «Παράλληλα επιβεβαιώνεται η διαφαινόμενη επίτευξη των στόχων του ελληνικού προγράμματος, που ενισχύει την ειλημμένη απόφαση να προχωρήσει τάχιστα, δίχως υποχωρήσεις αρχών, αλλά και χωρίς άσκοπες κωλυσιεργίες η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος», προσέθεσε.

«Από την πλευρά μας, θέτουμε ως στόχο τη λήψη βρχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στο Eurogroup την 5η Δεκεμβρίου αλλά και τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων που θα καταστήσουν πλέον το χρέος βιώσιμο», είπε ο κ. Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή εκ μέρους του ΔΝΤ ο κ. Ράις.

«Οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις έχουν συμφωνηθεί και εφαρμόζονται από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ δεν υπάρχει ενδεχόμενο αλλαγής της συμφωνίας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «αλλαγή της συμφωνίας και τέταρτο μνημόνιο επιδιώκει μόνο η Ν.Δ., διακαής πόθος της οποίας είναι η αποτυχία το τρέχοντος προγράμματος. Στόχος της να επιβάλει μια σκληρή ατζέντα λιτότητας και να την προσφέρει ως αντάλλαγμα για τη ρύθμιση του χρέους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα