Στα άκρα η κόντρα

Ελάχιστες είναι πλέον οι πιθανότητες να σωθεί το εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά τη νέα απεργία που κήρυξαν για την προσεχή Τετάρτη και Πέμπτη οι διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος.

Σαρανταοκτάωρη απεργία για τις ίδιες ημέρες κήρυξαν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, όπου οι πέντε από τις εννέα σχολές τελούν υπό κατάληψη από ομάδες φοιτητών.

Στο ΕΜΠ, υπέρ της απεργίας ψήφισαν 168 υπάλληλοι, ενώ 128 συνάδελφοί τους τάχθηκαν υπέρ της λήξης της απεργίας και της συνέχισης του διαλόγου με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, στη βάση των προτάσεών του.

Στο ΕΚΠΑ, εξετάστηκε η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Αρβανιτόπουλος σε συνάντηση που είχε την Κυριακή  με εκπροσώπους του ιδρύματος.

Σύμφωνα με υπαλλήλους που συμμετείχαν στη συνάντηση, ο υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε ότι δεν θα απολυθεί κανένας υπάλληλος, ότι θα γυρίσουν όλοι στην εργασία τους με το 75% του μισθού τους όσοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και ότι υπόλοιπο 25% θα εξασφαλιστεί από πόρους του ιδρύματος.

Ωστόσο, οι υπάλληλοι τάχθηκαν στη γενική τους συνέλευση υπέρ της απεργίας με το σκεπτικό ότι οι προτάσεις δεν συνοδεύτηκαν από ανάλογες εγγυήσεις.

Στον χορό των κινητοποιήσεων παραμένουν και οι διοικητικοί υπάλληλοι του πανεπιστημίου Πατρών που κήρυξαν 48ωρη απεργία για την Τρίτη και την Τετάρτη. Παρά την απεργία, όμως, τα μαθήματα στο ίδρυμα γίνονται κανονικά.

Με στάσεις εργασίας συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας οι διοικητικοί υπάλληλοι του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Αποφάσισαν τρίωρες στάσεις εργασίας καθημερινά, από τις δέκα το πρωί ως τη μία το μεσημέρι, μέχρι και την προσεχή Παρασκευή.

Την ίδια ώρες τις βολές του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, δέχτηκε τη Δευτέρα ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θεοδόσης Πελεγρίνης, μετά και την ολοκλήρωση των θεατρικών υποχρεώσεων του στο Παρίσι.

«Η άποψη μου είναι ότι ο πρύτανης του ΕΚΠΑ δεν είναι κατάλληλος να ασκήσει τα καθήκοντά του. Δεν είναι δυνατόν τα πανεπιστήμια να είναι κλειστά και ο πρύτανης να είναι στο Παρίσι και να παίζει θέατρο», ανέφερε σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό ΣΚΑΙ.

Διευκρίνισε δε, ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής στο νόμο για τη διαθεσιμότητα/ κινητικότητα όσον αφορά τα ΑΕΙ, επισημαίνοντας πάλι ότι «υπάρχουν περιπτώσεις διοικητικών υπαλλήλων πανεπιστημίων που δήλωσαν έντιμα τα στοιχεία τους και μπήκαν στη διαθεσιμότητα επειδή κάποιοι επιτήδειοι δήλωσαν για παράδειγμα ότι μπήκαν με ΑΣΕΠ ενώ δεν είχαν μπει».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα