Στην ατζέντα του Eurogroup ο Γεωργίου

Δυσάρεστη τροπή παίρνει για την κυβέρνηση η παραπομπή του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, για παραποίηση των στοιχείων του ελλείμματος του 2009, μετά την άκομψη και ασυνήθιστη παρέμβαση της Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση, ενώ η όλη υπόθεση προκαλεί κραδασμούς στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Μάλιστα οι Βρυξέλλες παρά την απαντητική επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου επιμένουν ξεκαθαρίζοντας μέσω της επιτρόπου Μαριάνε Τίσεν ότι το θέμα θα μπει στην ατζέντα του Eurogroup της 9ης Σεπτεμβρίου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Παρά το γεγονός ότι από το Μαξίμου διαρρέουν ότι δεν αιφνιδιάστηκαν από τη δημόσια τοποθέτηση της Κομισιόν, καθώς όπως ισχυρίζονται την ανέμεναν, το γεγονός ότι το θέμα της παραπομπής Γεωργίου μπαίνει στην ατζέντα του Eurogroup αναγκάζει την αντιπροσωπεία των Τσακαλώτου-Σταθάκη-Χουλιαράκη, που θα βρεθούν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, να ζητήσουν από τον Μοσκοβισί να μη σταθεί αφορμή να πάνε πίσω οι συζητήσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους, εκεί όπου ποντάρει τα ρέστα της η κυβέρνηση. Στο Μαξίμου, πάντως, εξεπλάγησαν από τη «σύσταση» της Κομισιόν προς την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015. Κι αυτό, όπως τονίζουν, παρά την κοινοτική επισήμανση ότι «η Επιτροπή έχει ως αρχή να μη σχολιάζει μεμονωμένες εθνικές δικαστικές διαδικασίες».

Καμία παρέμβαση
Μετά από μίνι σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τους συνεργάτες του, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ανέλαβε να δώσει στη δημοσιότητα την απαντητική επιστολή που απέστειλε στις Βρυξέλλες ο αποδέκτης της «σύστασης», υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, και κυρίως τα σημεία:
* Παρατηρείται μια αντίφαση μεταξύ «της πάγιας αρχής της Κομισιόν να μη σχολιάζει υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη» και της προτροπής της στην ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση για το εάν τα στατιστικά στοιχεία του 2010 ήταν ή όχι έγκυρα.
* Αν η Κομισιόν έχει προνομιακή επιστημολογική θέση να κρίνει την υπόθεση (κάτι που, όπως τονίζει ο κ. Τσακαλώτος, δεν διεκδικεί ο ίδιος), τότε έχει την ηθική υποχρέωση να την καταθέσει στην ελληνική Δικαιοσύνη για να διευκολύνει το έργο της.

Το «διά ταύτα», σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι ότι η κυβέρνηση δεν θα υποστηρίξει το έργο τού επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου το 2010, δεν θα αποκηρύξει την επαναπομπή του σε δίκη και θα περιμένει να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία. Μάλιστα με δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου τονίζεται ότι η επιστολή της Κομισιόν παραβιάζει το Σύνταγμα της Ελλάδος και το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο, καθώς ζητά παρέμβαση της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη, όπως τονίζει.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου έχει ως εξής: «Η επιστολή των κ.κ. Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί και Τίσεν παραβιάζει ευθέως, όχι μόνο το Σύνταγμα της Ελλάδος αλλά και το Ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο. Οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ουσιαστικά ζητούν από τη Ελληνική Κυβέρνηση να παρέμβει στην ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη υπέρ του κ. Γεωργίου, ο οποίος ερευνάται για τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων. ΚΡΙΜΑ».

Ταυτόχρονα με δηλώσεις τού επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει οφέλη στο πολιτικό πεδίο. «Η κυβέρνηση Τσίπρα σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, εγγυάται σε πλήρη συνεργασία και με την Κομισιόν και με τη Eurostat την ακρίβεια των δημόσιων στατιστικών και είναι προσηλωμένη στην εφαρμογή του προγράμματος», είπε ο ευρωβουλευτής για την επιστολή της Κομισιόν, αναφορικά με τον κ. Γεωργίου. «Τα ελλείμματα και τα μαγειρέματα βαραίνουν τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που στηρίχτηκαν και υπέγραψαν τα μνημόνια με βάση τον υπολογισμό του ελλείμματος για το 2010, που έκανε η ΕΛΣΤΑΤ. Ο καβγάς τους τώρα έχει ένα πολύ μεγάλο βαθμό υποκρισίας», πρόσθεσε. Είπε, ακόμη πως «και η κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις Σημίτη (1996-2004) έχουν συμμετοχή και στη διόγκωση των ελλειμμάτων και στη δημιουργική λογιστική, όσον αφορά τις δημόσιες στατιστικές».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επισήμως δεν έχει αμφισβητήσει τα στοιχεία του Γεωργίου, «καλλιεργεί» μέσω κάποιων στελεχών του την εντύπωση ότι τα στοιχεία ήταν χαλκευμένα με σκοπό να μπούμε στο μνημόνιο.  Ευνοεί αυτό την αφήγηση της Κουμουνδούρου, ότι βρέθηκε μπλεγμένη σε μία συνωμοσία κατά της χώρας.

Πολιτικές αντιδράσεις
Η εξέλιξη με την άκομψη παρέμβαση της Κομισιόν έδωσε λαβή για σχόλια. ΠΑΣΟΚ και ΚΙΔΗΣΟ ανέβηκαν στα κεραμίδια, ενώ αφωνία υπάρχει από τη Νέα Δημοκρατία.

Οι «καραμανλικοί» μάλιστα, που το προηγούμενο διάστημα είχαν αφήσει αιχμές κατά της ηγεσίας του κόμματος γιατί δεν τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της επαναπομπής σε δίκη του Γεωργίου, μετά την παρέμβαση των Βρυξελλών πάγωσαν. Εξακολουθούν να σημειώνουν ότι τα στοιχεία διογκώθηκαν από την κυβέρνηση Παπανδρέου και από τον Γεωργίου. Εδώ όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γεωργίου ανέλαβε επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ τον Αύγουστο του 2010, όταν είχε ήδη υπογραφεί το πρώτο μνημόνιο, όπου αναγνωρίζεται το έλλειμμα κοντά στο 13%. Απλά μετά ο Γεωργίου εφαρμόζοντας κατά γράμμα τις εντολές της EUROSTAT ανακοίνωσε πως το έλλειμμα ήταν 15%.

Σημειώνεται ότι εναντίον της επαναπομπής του κ. Γεωργίου έχει ταχθεί το «όλον ΠΑΣΟΚ», από το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου μέχρι τη σημερινή ηγεσία του κόμματος και την πλευρά του Ευ. Βενιζέλου. Σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Διαδίκτυο, μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για τον «τρίτο κυβερνητικό εταίρο» του ΣΥΡΙΖΑ, υπονοώντας το «καραμανλικό» δυναμικό.

Τέλος, εντύπωση έχει προκαλέσει ο σχολιασμός επί του θέματος του Ποταμιού. Με δύο ανακοινώσεις παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ του Γεωργίου. Στην πρώτη τονίζεται: «Το Ποτάμι έχει εγκαίρως προειδοποιήσει όσους παίζουν με τις συνταγματικά κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές και με την αξιοπιστία της χώρας. Η παρέμβαση της Κομισιόν απογυμνώνει όλους αυτούς που χρεοκόπησαν και χρεοκοπούν τη χώρα (προ μνημονίων και μετά μνημονίων). Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στα νούμερα, το πρόβλημα είναι οι πολιτικές τους».

Η δεύτερη ανακοίνωση είναι σαφώς πιο επιθετική: «Ο έμπιστος του κ. Τσίπρα, πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Ν.Δ., και νυν αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλος έβγαλε ήδη, και προσπαθεί να υπαγορεύσει στους δικαστές, την απόφασή του για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και του Ανδρέα Γεωργίου. Την ίδια στιγμή στο Παρίσι, ο κ. Τσίπρας φωτογραφίζεται στη συνάντηση των σοσιαλιστών, αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων παριστάνοντας τον σοσιαλδημοκράτη ευρωπαίο. ΝΤΡΟΠΗ».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα