«Στην Ελλάδα δεν έχουμε ασφαλιστικό σύστημα…»

«Το ασφαλιστικό και τα ελλείμματά του έπαιξαν τεράστιο ρόλο  για το πως φτάσαμε στην κρίση. Η αύξηση του χρέους από το 2000 έως το 2009 που φτάσαμε από τα 160 στα 300 δισ. το 80% των 140 δισ. ήταν  τα ελλείμματα του ασφαλιστικού».

Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων στον ρ/σ Αθήνα 9,84 ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Γιαννίτσης, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου που έχει γράψει από κοινού με τον Σταύρο Ζωγραφάκη, με τίτλο «Ανισότητες, φτώχεια, οικονομικές ανατροπές στα χρόνια της κρίσης». Σε ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα, εμφανίστηκε αρκετά απαισιόδοξος υπογραμμίζοντας ότι «στην Ελλάδα δεν έχουμε ασφαλιστικό σύστημα, είμαστε στο σημείο μηδέν».

«Το να πάμε σε ένα μεικτό σύστημα που θα έχει διανεμητικό και με μορφές κεφαλαιοποιητικού είναι σημαντικό, για να ξεφύγει κανείς από τον φόβο που υπάρχει σήμερα, διότι η κάθε γενιά πλέον δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα αποκαταστήσει στη προηγούμενη γενιά αυτά που έδωσε εκείνη για τη προ-προηγούμενη», ανέφερε ακόμη ο κ. Γιαννίτσης και πρόσθεσε: «Το σύστημα που έχουμε είναι υπό διάλυση, υπό αμφισβήτηση από όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Κανείς που πληρώνει σήμερα δεν πιστεύει ότι σε 20-30 χρόνια θα πάρει κάτι που αναλογεί στις εισφορές του. Το διανεμητικό και κεφαλαιοποιητικό σύστημα, αν λειτουργούν υπό νορμάλ συνθήκες,δεν έχουν σοβαρές διαφορές. Όμως, δεν είναι νορμάλ οι συνθήκες που ζούμε. Εάν το ασφαλιστικό λειτουργεί με αβεβαιότητα, όποιος μπορεί δεν πληρώνει, δεν δηλώνει εισοδήματα, επομένως, τινάζονται στον αέρα και τα φορολογικά και η ισορροπία πληρωμών – δαπανών στο ασφαλιστικό σύστημα».

Σε ερώτηση για το «μέχρι πότε οι κυβερνήσεις μπορούν να αναβάλλουν τη ριζική λύση του ασφαλιστικού», ο πρώην υπουργός υποστήριξε ότι «οι κυβερνήσεις μπορούν αυτό να το κάνουν αέναα και αυτό έχει γίνει έως τώρα με καταστροφικές επιπτώσεις. Με κριτήρια συλλογικού συμφέροντος, το “μέχρι πότε” υποκρύπτει ουσιαστικά μία ουτοπική αισιοδοξία… Μέχρι ποτέ, τώρα πρέπει να γίνει κάτι το οποίο είναι και αμφίβολο, όταν έχει γίνει τόσο μεγάλο μπέρδεμα».

«Στην ουσία μπορεί  να δούμε να κινείται το ασφαλιστικό για πάρα πολλά χρόνια με τον τρόπο που κινείται τώρα και η λύση να είναι να κοπούν ακόμη περισσότερο οι συντάξεις  προκειμένου να ισορροπήσουμε αριθμητικά. Το ζητούμενο όμως είναι η ισορροπία του ασφαλιστικού σε συνθήκες σταθερότητας ή συνεχούς βελτίωσης», κατέληξε ο Τάσος Γιαννίτσης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα