Στις 23 Ιανουαρίου η ημέρα της κρίσης

Με σχεδόν σύσσωμο τον νομικό κόσμο της χώρας αλλά και τη συντριπτική πλειοψηφία της διανόησης και της πανεπιστημιακής κοινότητας στο πλευρό τους οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί που έφτασαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη μία ημέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 δίνουν μάχη ενώπιον του Αρείου Πάγου προκειμένου να μην εκδοθούν στην πατρίδα τους, επικαλούμενοι το γεγονός πως δεν έχουν δίκαιη δίκη ενώ είναι δεδομένο και το πως θα υποστούν βασανιστήρια.

Ρεπορτάζ: Πωλίνα Βασιλοπούλου

Οι Τούρκοι αξιωματικοί ζητούν να μην εκδοθούν στην πατρίδα τους επικαλούμενοι το γεγονός ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη. Αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν οι συζητήσεις των αναιρέσεων που έχουν ασκηθεί στις αντικρουόμενες για το ζήτημα αποφάσεις του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας και η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται μετά τις 23 Ιανουαρίου 2017. Ήδη έχουν γίνει αρνητικές εισηγήσεις για την έκδοση των Τούρκων αξιωματικών και στην περίπτωση που ο Άρειος Πάγος απορρίψει το αίτημα των δικαστικών αρχών της γειτονικής χώρας, τότε το ζήτημα κλείνει οριστικά. Ωστόσο, στην περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας πει «ναι» στην έκδοση, τότε τον τελικό λόγο έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής ο οποίος είναι ο μόνος που έχει τη δυνατότητα να μπλοκάρει την έκδοση των αξιωματικών!

Παρεμβάσεις από κορυφαίους νομικούς
Για το ζήτημα έκαναν παρέμβαση στις αρχές της εβδομάδας και δύο κορυφαίοι Έλληνες, ποινικολόγοι, ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος και ο Δημήτρης Παξινός. Ο κ. Λυκουρέζος εξέφρασε την ανησυχία στο ενδεχόμενο να εκδοθούν αντίθετες αποφάσεις για το ζήτημα όπως έγινε στην περίπτωση του Συμβουλίου Εφετών ενώ κάλεσε τους αρεοπαγίτες «να εφαρμόσουν με νηφαλιότητα τις κείμενες εσωτερικές και διεθνούς δικαίου διατάξεις, αγνοώντας πλήρως τα πολιτικά κελεύσματα της Τουρκίας, η κυβέρνηση της οποίας έχει αναστείλει την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και προχωράει καθημερινά σε μαζικές “εκκαθαρίσεις” αντιφρονούντων από τη Δικαιοσύνη, τη δημόσια διοίκηση και τις ένοπλες δυνάμεις. Και τούτο, γιατί η απόρριψη του αιτήματος της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών δεν είναι μόνον έκφραση δικαιοσύνης, είναι πρωτίστως ένδειξη δημοκρατίας».

Σε παρόμοιο τόνο ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Παξινός, ζήτησε να προστατευθούν οι 8 αξιωματικοί, εκτιμώντας ότι στην περίπτωση της έκδοσης «τούς περιμένουν μετά βεβαιότητας απάνθρωπα βασανιστήρια. […] Ο Άρειος Πάγος καλείται να αποφανθεί αν θα υπερισχύσει το κράτος δικαίου, όπως συνέβη με τις δύο αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών, ή η πολιτική σκοπιμότητα».

Να σημειωθεί ότι επιστολή με την οποία ζητά να μην εκδοθούν στην Τουρκία οι 8 στρατιωτικοί απέστειλε τη Δευτέρα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκι Φέρχοφσταντ. Ο κ. Φέρχοφσταντ επισήμανε ότι πρόκειται για περίπλοκο ζήτημα, όμως υπενθύμισε τη βασική αρχή της Ε.Ε. που υποχρεώνει τα κράτη-μέλη «να μην εκδίδουν κανέναν σε κράτος όπου μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με βασανιστήρια ή άλλη απάνθρωπη μεταχείριση».

«Ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας…»
Από την πλευρά των αξιωματικών και των δικηγόρων τους ζητείται η μη έκδοσή τους με το σκεπτικό ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη και κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με βασανιστήρια ακόμα και την ποινή του θανάτου όπως έχει προανήγγειλε σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόσο πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος όσο και μετά. Οι 8 αξιωματικοί επικαλούνται τα βασανιστήρια που έχουν υποστεί στρατιωτικοί το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία αλλά και τις διώξεις που υφίστανται τα μέλη των οικογενειών τους από τον Ιούλιο του 2016 μετά, τονίζοντας πως εγκατέλειψαν την χώρα τους προκειμένου να αποφύγουν τον θάνατο και πως έφτασαν στην Ελλάδα, ζητώντας άσυλο.

Να σημειωθεί πως οι 8 αξιωματικοί έχουν κάνει αιτήσεις και για την παροχή ασύλου ωστόσο ακόμα εκκρεμούν οι αποφάσεις της δευτεροβάθμιας επιτροπής. «Ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας και μας λένε προδότες. Μας πονάει πολύ που είπανε ότι πουλήσαμε στρατιωτικά μυστικά στην Ελλάδα» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι αξιωματικοί που αναμένουν με αγωνία την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα