Στις ιδιωτικές καταθέσεις το επόμενο «σκούπισμα»

Η ρευστότητα της χώρας αποτελεί πλέον κύριο μέλημα για την κυβέρνηση ώστε να είναι έτοιμη για ακραία ρήξη, ενώ κύκλοι των Βρυξελλών ανοίγουν παράθυρο για τμηματικές δόσεις. Και όλα αυτά ενώ στο βάθος ήδη διακρίνεται το νέο μνημόνιο του οποίου οι όροι όμως είναι εντελώς ασαφείς. Το μόνο δεδομένο για την Ελλάδα είναι πως, ακόμη και αν καταβληθεί η τελευταία δόση, δεν επαρκεί για να καλύψει τις υποχρεώσεις της χώρας μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Μετά τα αποθεματικά των δημόσιων φορέων, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητά και νέα πηγή ρευστότητας ώστε να μην καταρρεύσει η χώρα πριν καταλήξουν οι Ευρωπαίοι εταίροι. Ο εσωτερικός δανεισμός αποτελεί μονόδρομο, καθώς δεν φαίνεται να προχωρά το σχέδιο για προκαταβολή από τη Ρωσία εν όψει του αγωγού αερίου. Με τα δημόσια ταμεία, το ένα μετά το άλλο να οδηγούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος, μόνη άλλη πηγή για την κυβέρνηση θα μπορούσαν να είναι οι καταθέσεις ιδιωτών!

Αν και το θέμα αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν προτείνει υποχρεωτικό εσωτερικό δανεισμό από λογαριασμούς πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο, το οποίο σε μια πρώτη ανάγνωση ορίζεται στα 100.000€. Κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν προς το παρόν ένα τέτοιο σενάριο, χωρίς όμως να το αποκλείουν ως έσχατη λύση. «Αν θα χρεοκοπήσει η χώρα, το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει και μαζί με αυτό θα χαθούν οι καταθέσεις που ξεπερνούν αυτό το όριο. Αν με τον τρόπο αυτό κρατήσουμε τη χώρα όρθια, τότε θα προχωρήσουμε στον βραχυχρόνιο δανεισμό έως ότου καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις», σχολίαζε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικό στέλεχος εμφανίζεται βέβαιο πως μια τέτοια λύση αποτελεί μονόδρομο. «Οι δανειστές επιμένουν και καθυστερούν την τελική συμφωνία. Η χώρα δεν μπορεί να κηρύξει στάση πληρωμών συνολικά. Άρα θα πρέπει να βρει ρευστό. Χρήμα από τον ουρανό δεν θα πέσει. Μόνη λύση αργά ή γρήγορα θα είναι οι καταθέσεις. Μάλιστα με την περαιτέρω αύξηση του ELA προς τις λεγόμενες συστημικές τράπεζες, διευκολύνεται ένα τέτοιο σενάριο», τονίζει.

Την ίδια ώρα ο ανώτατος γενικός διευθυντής λιανικής τραπεζικής της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης μιλώντας για τις καταθέσεις επεσήμανε ότι φεύγουν περίπου 100 εκατ. ευρώ από το τραπεζικό σύστημα στη διάρκεια των τελευταίων ημερών, ποσό απόλυτα διαχειρίσιμο για το τραπεζικό σύστημα λόγω της στήριξής του και από το ELA. To 80% των εκροών αυτών έχει παραμείνει στη χώρα και εκτιμάται ότι από τα συνολικά 27 δισ. ευρώ που έχουν φύγει πρόσφατα το 50% θα επιστρέψει στις τράπεζες μέχρι το τέλος του χρόνου.

Αναφερόμενος στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, ο β. γενικός διευθυντής λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Μαλιγιάννης είπε ότι στον τομέα των ιδιωτών υπάρχει επαρκής ρευστότητα για να καλύψει όλη τη ζήτηση την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Το νέο μνημόνιο
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης θεωρούν βέβαιο πως η χώρα θα κληθεί να υπογράψει νέο μνημόνιο, οι όροι όμως του οποίου είναι εκείνοι που θα κάνουν και τη διαφορά.

«Το έχουμε πει από την αρχή. Δεν έχουμε πρόβλημα να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα. Το αντίθετο μάλιστα. Αυτός είναι ο στόχος μας ώστε να δώσουμε πνοή στη χώρα. Ο έντιμος συμβιβασμός παραμένει στο τραπέζι. Όπως επίσης και οι κόκκινες γραμμές. Είναι πιθανόν κάποιες από αυτές να χρειαστεί να τις μεταθέσουμε για αργότερα, σε καμία περίπτωση όμως δεν θα τις ξεπεράσουμε. Οι προτάσεις που καταθέτουμε στους φορείς είναι συγκεκριμένες και στοχευμένες ώστε από τη μία να μεταμορφώσουν τη χώρα και από την άλλη να φέρουν την ανάπτυξη η οποία με τη σειρά της θα αλλάξει την οικονομική εικόνα της Ελλάδας», σημειώνει κορυφαίος υπουργός στην «Α».

Το βάρος πλέον πέφτει στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκεί θα αντιμετωπίσει τα σοβαρότερα προβλήματα η κυβέρνηση. Η «Α» μίλησε με βουλευτή ο οποίος προέρχεται από τα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και ξεκαθάρισε πως όλα θα εξεταστούν την κατάλληλη στιγμή. «Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση. Καταθέτουμε τις προτάσεις μας και περιμένουμε τις αντιπροτάσεις και όχι μια ανούσια άρνηση. Τα μνημόνια για τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν τελειώσει. Αν οι εταίροι επιθυμούν μια συμφωνία αναπτυξιακού χαρακτήρα, φυσικά και το συζητάμε. Αν επιμένουν σε μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα που έχουν αποδειχθεί αδιέξοδα, τότε δεν υπάρχει κάτι να το συζητήσουμε. Σε κάθε όμως περίπτωση θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και να περιμένουμε την κατάληξη», σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Μέσα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι λίγοι εκείνοι που διατηρούν τη σιωπή τους και παρέχουν κυβερνητική στήριξη, μη έχοντας άλλη επιλογή. Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο πως θα υπερψηφίσουν το νέο μνημόνιο, που πλέον με μαθηματική ακρίβεια όλα δείχνουν πως θα έρθει το καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα