Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό…

Λίγες μέρες μένουν πλέον –αν όχι ώρες– για να αποδειχθεί αν η κυβέρνηση κινείται βάσει σχεδίου ή είναι ακυβέρνητη βάρκα στον ωκεανό εν μέσω θαλασσοταραχής. Οι επιλογές και πολύ περισσότερο οι δηλώσεις των τελευταίων ημερών έχουν επιτρέψει στην αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίμου για χαμένο χρόνο και καταστροφική πολιτική. Την ίδια ώρα που κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως όλα γίνονται βάσει σχεδίου…

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Κάνοντας έναν γρήγορο απολογισμό της κυβερνητικής θητείας μέχρι σήμερα, δύσκολα κανείς μπορεί να βγάλει ασφαλές συμπέρασμα για τα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου. Ενώ κυβερνητικοί κύκλοι διαβεβαιώνουν πως η λύση μπορεί να προκύψει μόνο εντός της Ε.Ε., την ίδια ώρα δημόσιες δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων, όπως π.χ. του Γιάνη Βαρουφάκη, προετοιμάζουν το έδαφος για ρήξη. Ενώ οι εταίροι ξεκαθαρίζουν πως δεν θα δεχθούν λύσεις που θα αλλάξουν το γεωπολιτικό σκηνικό, η κυβέρνηση συζητά με τη Μόσχα, ενώ ο οικονομικός της «εγκέφαλος» Γιάννης Δραγασάκης κυνηγά τον… κίτρινο δράκο στην Κίνα.

Το μόνο σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση έχει καταγράψει μια μεγάλη –έστω και επικοινωνιακή επί της ουσίας– επιτυχία. Ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση διαπραγματευόταν τις δόσεις στη ρύθμιση, η Νάντια Βαλαβάνη κατέθεσε «μονομερώς» τις 100 δόσεις, οι οποίες υπερψηφίστηκαν, για τα ληξιπρόθεσμα χρέη και άσχετα με το αν ο εκπρόσωπο της Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, προειδοποιούσε για συνέπειες.

Στον αντίποδα, το οικονομικό επιτελείο έχει προχωρήσει σε εσωτερική στάση πληρωμών προκαλώντας πλήρη καθίζηση στην αγορά, κάτι που εντόπισε ακόμα και το iskra.gr κόντρα στο επίσημο όργανο του κόμματος, την «Αυγή» που υποστηρίζει ότι «Λεφτά υπάρχουν», φέρνοντας μνήμες από το πρόσφατο παρελθόν. Ακόμα και η περιφέρεια Αττικής υποχρεώθηκε να καταβάλει 80.000.000 ευρώ από το πλεόνασμά της για να ενισχύσει τα δημόσια ταμεία. Και μάλιστα μετά από ασφυκτικές πιέσεις, μιας και πληροφορίες της «Α» θέλουν τη Ρένα Δούρου να απέρριπτε ένα τέτοιο σενάριο.

Τι θα πει ο «χρησμός» του Eurogroup
Μέχρι και η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο δεν επιτρέπει ασφαλή συμπεράσματα. Γιατί επέμεινε στη δημοσιονομική προσαρμογή δίνοντας άλλοθι στη Γερμανία, την οποία το κόμμα του κατηγορούσε όσο βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Όμως όλα δείχνουν πως επέστρεψε με μια αρχική συμφωνία τόσο για τις αποζημιώσεις όσο και για το κατοχικό δάνειο, υποχρεώνοντας την ισχυρή κυρία της Ευρώπης να αναφερθεί στο θέμα στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου. Όπως ακριβώς υποχρέωσε και τους ισχυρούς της Ευρώπης να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι στην περιβόητη πλέον επταμερή και να αφιερώσουν χρόνο στην Ελλάδα.

Όμως, από το «δεν θέλουμε καμία δόση», η κυβέρνηση με μεγάλη ευκολία πέρασε στη διεκδίκηση των δόσεων του προγράμματος, με κυβερνητικούς κύκλους να υποστηρίζουν πως «η χώρα δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, από ίδιους πόρους, εάν οι δανειστές δεν προχωρήσουν άμεσα στην εκταμίευση των δόσεων τις οποίες καθυστερούν από το 2014. Η χώρα έχει να εισπράξει δόση από Κομισιόν ή ΔΝΤ από τον Αύγουστο του 2014 και παρ’ όλα αυτά εκπληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις της».

Αν όλα αυτά κινούνται βάσει ενός πολύ στοχευμένου προγράμματος έτσι ώστε η κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο και να ολοκληρώσει την πρότασή της για το ελληνικό πρόβλημα, ή αν απλά αποφεύγει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά θυσιάζοντας την τελευταία ευκαιρία και οδηγώντας τη χώρα στην καταστροφή, μένει να αποδειχθεί. Αρχικά στο Eurogroup, που θα αξιολογήσει τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις, και στη συνέχεια στο νέο μνημόνιο που αναγκαστικά θα υπογραφεί.

Ικανοποίηση…
Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως επιμένουν να δηλώνουν ικανοποιημένοι και δικαιωμένοι από τις εξελίξεις. Η αδυναμία της προηγούμενης κυβέρνησης να λειτουργήσει επιτρέπει στη σημερινή να επαίρεται ακόμα και για το γεγονός πως στο διάστημα των δύο μηνών έχει συνεδριάσει δύο φορές το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ συγκροτήθηκαν και συνεδρίασαν κατ’ επανάληψη τα ακόλουθα κυβερνητικά συλλογικά όργανα: α) Το Κυβερνητικό Συμβούλιο (ΚΥ.ΣΥΜ.), β) Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) που συστήθηκε από τη νέα κυβέρνηση, γ) Το ΚΥΣΕΑ το οποίο ολοκλήρωσε τις κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, Λιμενικού Σώματος και Ελληνικής Αστυνομίας – Πυροσβεστικής. Ξεχνά βέβαια ότι χρειάστηκαν δύο μήνες για να ορκιστούν τρεις νέοι αναπληρωτές υπουργοί, οι οποίοι δεν προβλέπονταν.

Ικανοποίηση υπάρχει και για το γεγονός πως η κυβέρνηση ολοκλήρωσε την επεξεργασία τεσσάρων νομοσχεδίων που θα κατατεθούν στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα:
(α) Επανασύστασης και λειτουργίας της ΕΡΤ Α.Ε., όπως λειτούργησε μέχρι την ημέρα πραξικοπηματικής διακοπής της λειτουργίας της. Η ψήφισή του θα ολοκληρωθεί άμεσα μετά το Πάσχα.
(β) Σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης «Κατάργηση των σωφρονιστικών καταστημάτων Γ΄ τύπου και άλλες διατάξεις», με το οποίο επιχειρείται η συνολική αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των φυλακών και του σωφρονιστικού συστήματος όπως διαμορφώθηκε ιδίως με τις πρόσφατες ρυθμίσεις της απελθούσας Κυβέρνησης. Το σ/ν θα γίνει νόμος του Κράτους αμέσως μετά το σ/ν της ΕΡΤ Α.Ε.
(γ) Σχέδιο νόμου για την αποκατάσταση των αδικιών στους δημοσίους υπαλλήλους και την εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την προώθηση της αξιοκρατίας.
(δ) Σχέδιο νόμου για την αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και ρύθμιση των δόσεων των στεγαστικών δανείων με βάση το πραγματικό εισόδημα των οφειλετών.
Πουθενά όμως μέχρι ώρας δεν φαίνεται η κυβέρνηση να ασχολείται με το θέμα των συχνοτήτων, ένα νομοσχέδιο που είχε χρησιμοποιηθεί πολλάκις ως επαναστατικό βήμα από τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Παπά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα