Στον «αέρα» οι αποφάσεις

Σοβαρές νομικές ενστάσεις ως  προς τον τρόπο που τα ελληνικά δικαστήρια αντιμετώπισαν το «λουκέτο» στην ΕΡΤ και τις ομαδικές απολύσεις που ακολούθησαν, εγείρουν πλέον ανοιχτά έγκριτοι νομικοί, ένα και πλέον χρόνο μετά το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και ενώ εκκρεμούν στα πολιτικά δικαστήρια οι αγωγές που έχουν καταθέσει εργαζόμενοι κατά των απολύσεών τους.

 

Ρεπορτάζ: Καίτη Καλογήρου

 

Οι ενστάσεις που εγείρουν πλέον ανοιχτά νομικοί και δικηγόροι που ασχολούνται με το εργατικό δίκαιο «τορπιλίζουν» κυριολεκτικά τις δυο αποφάσεις που εκδόθηκαν έως τώρα από την ελληνική Δικαιοσύνη και αφορούν κυρίως στο μείζον θέμα της νομιμότητας των απολύσεων των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Όπως αναφέρουν τα ελληνικά δικαστήρια –και συγκεκριμένα το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου αλλά και το Συμβούλιο της Επικρατείας που ακολούθησε– δεν εξέτασε στην περίπτωση της ΕΡΤ αν υπήρξε παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου τόσο των ομαδικών απολύσεων όσο και της προστασίας των εργαζομένων  σε περίπτωση μεταβίβασης επιχείρησης.

Για τον λόγο αυτό μάλιστα ζητούν να σταλεί από τα  πολιτικά δικαστήρια, ενώπιον των οποίων εκκρεμούν οι αγωγές των εργαζομένων, προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ).

Και αυτό διότι –όπως επισημαίνουν– τόσο το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων όσο και αυτό της προστασίας των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχειρήσεων ανήκει στην ύλη του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το πλέον κατάλληλο όργανο για να ερμηνεύσει το όλο θέμα (και συγκεκριμένα τις σχετικές οδηγίες 98/59 και 2001/23) δεν είναι άλλο από το ΔΕΕ.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα επισημαίνονται για το θέμα της ΕΡΤ σε εκτενές άρθρο στη δεκαπενθήμερη νομική έκδοση «Επιθεώρησις Εργατικού Δικαίου» (15.6.2014). Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο άρθρο –θέσεις που βρίσκουν σύμφωνους ολοένα και περισσότερους νομικούς που ειδικεύονται στο εργατικό δίκαιο– «ο παράνομος χαρακτήρας των απολύσεων της ΕΡΤ δεν πηγάζει μόνο από την παραβίαση των διατάξεων περί ομαδικών απολύσεων… Πηγάζει επίσης και από την παραβίαση του δικαίου για την προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχείρησης, το οποίο απαγορεύει ρητά την καταγγελία συμβάσεων εργασίας λόγω της μεταβίβασης αυτής καθ’ εαυτήν (άρθρο 5 παρ. 1. του π.δ. 178/2002)».

 

Μεταβίβαση

Και στην περίπτωση της ΕΡΤ –με βάση και τα πραγματικά περιστατικά που παρατίθενται στο άρθρο– αλλά και τη νομολογία του ΔΕΕ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι η ανάληψη της δραστηριότητας της ΕΡΤ Α.Ε. αρχικά από τη Δημόσια Τηλεόραση (ΔΤ) και εν τέλει από τη ΝΕΡΙΤ Α.Ε. συνιστά μεταβίβαση επιχειρήσεως κατά την έννοια της οδηγίας 2001/23.

Όπως είναι γνωστό, στην περίπτωση της ΕΡΤ τόσο η ΝΕΡΙΤ, όσο και πριν από αυτή η Δημόσια Τηλεόραση (ΔΤ), παρέλαβε και χρησιμοποιεί τις ακίνητες εγκαταστάσεις αλλά και τον εξοπλισμό της ΕΡΤ, όπως αναμεταδότες, τηλεοπτικά βαν  και φυσικά τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συχνότητες.

Πέραν όμως της κινητής και ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ, στη ΔΤ και τη ΝΕΡΙΤ έχει περιέλθει και το μεγαλύτερο μέρος  του προσωπικού που απασχολείται στην ΕΡΤ και το οποίο ανέρχεται στο 1/3 του συνόλου των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Μάλιστα, η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στην ΔΤ, συμπεριλαμβανομένων και των διευθυντικών στελεχών, προέρχονταν από το προσωπικό της ΕΡΤ, ενώ με το ίδιο προσωπικό λειτουργεί ήδη και η ΝΕΡΙΤ.

Εξάλλου, ίδιο παραμένει σε αρκετές περιπτώσεις και το ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα, καθώς ακόμη εξακολουθούν να προβάλλονται παλιές κλασικές εκπομπές της ΕΡΤ, όπως για παράδειγμα η «Αθλητική Κυριακή».

Σε ό,τι αφορά δε το γεγονός της διακοπής της δραστηριότητας της ΕΡΤ έως ότου αρχίσει να εκπέμπει η Δημόσια Τηλεόραση και στη συνέχεια η ΝΕΡΙΤ, «δεν μπορεί να μεταβάλει τη συνολική εικόνα που διαμορφώθηκε σχετικά με το αν συντρέχει ή όχι μεταβίβαση επιχειρήσεως», δεδομένου ότι η διακοπή αυτή ήταν εξαιρετικά σύντομη ενώ η ίδρυση της ΝΕΡΙΤ είχε ήδη εξαγγελθεί με την ίδια τη διοικητική πράξη με την οποία καταγγέλθηκε η ΕΡΤ.

Υπό τα δεδομένα αυτά –τονίζουν μιλώντας στην «Α» νομικοί και δικηγόροι– αποτελεί ξεκάθαρο γεγονός ότι η περίπτωση διαδοχής της ΕΡΤ από τη ΔΤ και στη συνέχεια από τη ΝΕΡΙΤ «συνιστά μια από τις πλέον αδιαμφισβήτητες περιπτώσεις μεταβίβασης επιχείρησης».

Κατά συνέπεια –επισημαίνουν– ο παράνομος χαρακτήρας των απολύσεων δεν πηγάζει μόνο από την παραβίαση των διατάξεων των ομαδικών απολύσεων (όπως έχει δεχθεί και το Μονομελές Πρωτοδικείου Ηρακλείου), αλλά και από την παραβίαση του δικαίου για την προστασία των εργαζομένων σε περίπτωση μεταβίβασης επιχείρησης.

 

Οι δυο αποφάσεις

Μέχρι στιγμής για το θέμα της ΕΡΤ έχουν εκδοθεί δύο αποφάσεις, από το Μονομελές Πρωτοδικείου Ηρακλείου (305/2014) και από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) (1901/2014).

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου έκρινε ότι οι απολύσεις ήταν παράνομες καθ’ ότι ενώ ήταν ομαδικές, εντούτοις έγιναν χωρίς προηγουμένως να τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους εργαζομένους. Αντίθετα, το ίδιο  δικαστήριο δέχθηκε ότι η ΝΕΡΙΤ δεν αποτελεί διάδοχο της ΕΡΤ, χωρίς ωστόσο να εξεταστεί αν συνέτρεχε περίπτωση μεταβίβασης επιχείρησης κατά την έννοια της οδηγίας 2001/23/ΕΚ και του Π.Δ.178/2002 ώστε να τυγχάνει εφαρμογής η διάταξη που απαγορεύει την απόλυση εργαζομένου λόγω μεταβίβασης επιχείρησης.

Ακολούθησε η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, με την οποία κρίθηκε ότι δεν υφίσταται συνταγματική υποχρέωση του κράτους να διατηρεί δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι αυτές ενέπιπταν στο πεδίο εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας 98/59/ΕΚ και του Ν.1387/1983 «καθόσον η ΕΡΤ Α.Ε. προσιδίαζε σε οργανισμό δημοσίου δικαίου που ασκεί δημόσια εξουσία».

 

Πλημμέλειες

Στο άρθρο που δημοσιεύεται στο νομικό περιοδικό γίνεται αναφορά στις δύο αποφάσεις που έχουν εκδώσει τα ελληνικά δικαστήρια. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται –ωστόσο– στη στάση του ΣτΕ.

Και αυτό διότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας υιοθέτησε εκ διαμέτρου αντίθετη απόφαση σε σχέση με τη νομολογία του ΔΕΕ, χωρίς μάλιστα να κρίνει απαραίτητο να αποστείλει προδικαστικό ερώτημα στο δικαστήριο για τη διασάφηση του όλου ζητήματος.

Νομικοί κύκλοι δεν παρέλειπαν δε να σχολιάσουν τον κίνδυνο που εγκυμονεί η συγκεκριμένη απόφαση, η οποία –όπως λένε– δεν αποκλείεται να επηρεάσει τα πολιτικά δικαστήρια, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα πολιτικά δικαστήρια δεσμεύονται από την κρίση του ΣτΕ.

Για τους λόγους αυτούς, τονίζεται πλέον ανοιχτά η ανάγκη να αποσταλεί προδικαστικό ερώτημα στο ΔΕΕ, δεδομένης μάλιστα της μεγάλης κοινωνικής σημασίας που έχει η εν λόγω

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα